Czosnkowy kurczak z rożna
Szukasz przepisu na kurczaka z grilla? Dobrze trafiłeś! Michał Dobosz poleca kurczaka czosnkowego grillowanego na rożnie. Sprawdź przepis.
„Bardzo ważne jest, aby kurczaka dokładnie natrzeć przygotowaną marynatą, dzięki temu mięso nabierze wspaniałego smaku.”
Marek Siol
Kurczak z rożna to bardzo proste danie, które wymaga kilku przygotowań. Najważniejsze jest to, aby mięso leżało w zalewie smakowej przez całą noc. Dzięki temu nabierze wspaniałego smaku. Kolejnym istotnym punktem jest macerowanie kurczaka podczas grillowania – pamiętajmy o tym, aby mięso polewać wytopionym tłuszczem i wodą. Całość grillowania potrwa około 2 godzin.
Składniki
- kurczak (max 1,5 kg)
- 1 l wody
- 1 łyżka soli
- 1 opakowanie czosnku suszonego
- Marynata:
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka czosnku suszonego
- 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
Przygotowanie:
- Wodę, czosnek suszony i sól wymieszaj. Zanurz kurczaka w zalewie i zostaw na całą noc. Przed grillowaniem osusz mięso.
- Przygotuj marynatę z oleju rzepakowego, czosnku, miodu i posiekanego tymianku. Całość wymieszaj.
- Kurczaka natrzyj połową marynaty, a resztę odłóż do polewania mięsa w trakcie grillowania.
- Nałóż na rożen do grilla – z obu stron rożna umieść kolce, aby przytrzymywały kurczaka podczas grillowania.
- Pod kurczakiem ułóż miskę, aby zbierał się w niej wytopiony tłuszcz i woda.
- Temperaturę na grillu ustawiamy na 160 – 180°C.
- Tak przygotowanego kurczaka grilluj przez 2 godziny. Kurczak z grilla powinien być w czasie grillowania polewany wytopionym tłuszczem, aby zachował odpowiednią wilgotność.
- Mięso powinno mieć w środku temperaturę 85 stopni C. Możesz to sprawdzić przez sondę do grilla.