Kurczak z rożna po marokańsku
90 min 4 osoby <60 zł Wideo

Kurczak z rożna po marokańsku

Kurczak z rożna to klasyka każdego weekendowego grilla. Michał Dobosz i Kacper Salzman mają dla Ciebie przepis na kurczaka po marokańsku z rożna. Mistrzowskie danie, które wyróżnia się orientalnym smakiem pochodzącym z marokańskiej mieszkanki przypraw. Doskonałe na niedzielę i nie tylko. Sprawdź!

„Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić orientalny smak, zamiast zwykłej cytryny, możesz także użyć jej w wersji kiszonej, fermentowanej.” Kacper Salzman

Bogactwo smaków i aromatów to tylko jeden z wielu argumentów, które przemawiają za tym daniem. Kurczak z rożna po marokańsku to doskonała alternatywa dla klasycznego, niedzielnego kurczaka. Dzięki orientalnym nutom proponowanych przez nas przypraw, otrzymasz kurczaka w zupełnie innej wersji.

Kurczaka z rożna po marokańsku przygotowaliśmy na grillu gazowym Weber Genesis II EP-335 GBS Ocean Blue.

Składniki

  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
  •  cytryny
  •  rozmaryn
  •  cebula

Przygotowanie:

  1. Kurczaka zamarynuj w przyprawach (sól, pieprz, kurkuma, kolendra, kmin rzymski, ziele angielskie, gałka muszkatołowa). Odstaw do lodówki na około 2 godziny, aby przeszedł smakiem marynaty.
  2. Mięso posyp resztą przypraw. Nafaszeruj kurczaka cebulą, liśćmi kafiru i cytryną. W przepisie możesz także użyć kiszonej, fermentowanej cytryny – dzięki temu nadasz daniu jeszcze bardziej orientalny smak.
  3. Mięso zwiąż w kilku miejscach. Grilla nagrzej do 180, a najlepiej do 160 stopni.
  4. Na grillu gazowym ustaw aluminiową tackę, możesz nalać do niej wody, aby parując, nawilżała mięso kurczaka. Zainstaluj rożen elektryczny, podłącz go do prądu.
  5. Kurczaka nadziej na rożen. Dodaj szpikulce, które dodatkowo ustabilizują i przytrzymają mięso. Kurczaka polej olejem. Zostaw na grillu na około 1,5 godziny.
  6. Za pomocą sondy iGrill sprawdź temperaturę – jeśli pierś ma około 70°C, a noga kurczaka około 80°C – oznacza to, że mięso będzie ładnie odchodziło od kości. Możemy teraz dokończyć grillowanie, zwiększając temperaturę, by otrzymać chrupiącą skórkę.
  7. Przed zdejmowaniem z grilla, odkręć palniki na max, zabierz tackę aluminiową i potrzymaj mięso na rożnie jeszcze 3 minuty.
  8. Kurczak z różna jest gotowy! Przed podzieleniem mięsa, zdejmij sznurki, którymi związywaliśmy wcześniej kurczaka.

Przepis wideo:

play

Zobacz również:

Czosnkowy kurczak z rożna 2h 4 osoby Wideo Czosnkowy kurczak z rożna
Glazurowany Kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 soób Glazurowany Kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Kurczak pieczony na piwie typu milk stout 30 min 4 osoby Kurczak pieczony na piwie typu milk stout

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *