Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
30 min 1 osoba <60 zł

Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero

Cytrusy i owoce egzotyczne doskonale pasują do łososia! Dziś zobaczycie, jak można ciekawie przygotować tę rybę glazurowaną sosem pomarańczowym, z dodatkiem grillowanego ananasa i chipsem z grillowanego Nori.

„Jeżeli robisz rybę, używając termometru, pamiętaj, że jakość i świeżość produktu ma kluczowe znaczenie dla temperatury, w której możesz zdjąć rybę. Jeżeli kupiłeś coś niewiadomego pochodzenia, radzę dociągnąć do 60 stopni. To już bezpieczna temperatura. Jeżeli masz sklep z naprawdę świeżymi owocami morza lub jesteś nad morzem i kupiłeś świeżą rybę od rybaka w porcie – możesz ją sobie zrobić na pół surowo – 50 stopni, a nawet mniej. Ryby takie jak tuńczyk, czy łosoś bardzo nie lubią być przeciągane. ” Kacper Salzman

Znudziły Ci się przepisy na łososia z grilla? Wypróbuj nasz sprawdzony sposób na łososia z grilla elektrycznego, glazurowanego pikantnym sosem pomarańczowym z dodatkiem słodkiego ananasa i karmelizowanej czerwonej cebuli. Aby uzyskać perfekcyjne rezultaty, na początku łososia grillujemy nad palnikiem rozgrzanym na maximum, potem przekładamy w temperaturę pośrednią. Ananasa, cebulę i Nori grillujemy cały czas w temperaturze bezpośredniej.

Efektownym dodatkiem w przepisie na łososia z grilla elektrycznego jest chips z wodorostów Nori, którym ozdabiamy gotową potrawę. Danie nie tylko wspaniale smakuje, ale również bardzo ciekawie prezentuje się na talerzu. Idealny pomysł na wykwintną kolację!

Składniki

  • 250 g łososia
  • 1 plaster ananasa
  • 3 krążki czerwonej cebuli
  • 1 płatek wodorostów Nori
  • 1 limonka
  • 1 łyżka sosu Grill Bastards Orange Habanero
  • 1 szczypta czarnego sezamu
  • 1 garść ziół (natka pietruszki, kolendra)
  •  oliwa extra vergine
  •  olej

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki do przygotowania łososia z grilla elektrycznego.
  2. Ananasa przekrój na pół. Odetnij około 2 cm plaster, ułóż go na płasko na desce i nożem odetnij brzegi.
  3. Obierz cebulę, przekrój na pół i odkrój jeden okrągły plaster. Limonkę przekrój na pół.
  4. Posmaruj olejem rybę, ananasa i cebulę. Przypraw wszystko solą i pieprzem. Skórę ryby obsyp bardzo obficie solą.
  5. W grillu elektrycznym Pulse odkręć prawy palnik na maximum, a lewy na 1/3 mocy (ok. 200 stopni). Pamiętaj, że to wypadkowa temperatur z całego rusztu. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć lewy palnik ma maximum, a prawy wyłącz, środkowy możesz odkręcić na minimum lub wyłączyć. Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy Char-Basket i rozsuń je na boki.
  6. Połóż łososia skórą do dołu w strefę temperatury bezpośredniej na rozgrzanym ruszcie ( nad palnikiem rozgrzanym na maximum). Jeżeli grillujesz na Weber Pulse, w kawałku ryby umieść sondę termometru grilla.
  7. Grilluj 3-4 minuty, a po tym czasie przełóż łososia w temperaturę pośrednią, czyli na bok rusztu. W bezpośredniej grilluj nadal ananasa i cebulę. Możesz też grillować limonkę.
  8. Posmaruj łososia sosem za pomocą pędzelka i grilluj, aż osiągnie wymaganą temperaturę w środku (50-60 stopni). Jeżeli nie masz termometru, aby to sprawdzić, możesz przyjąć, że łosoś powinien być grillowany jeszcze około 10 minut w temperaturze pośredniej.
  9. Posiekaj zioła i wymieszaj z oliwą.
  10. Połóż Nori na 10 sekund na grillu, a następnie zdejmij rybę, cebulę, ananasa i wodorosty z rusztu.
  11. Rybę oblej oliwą ziołową i posyp sezamem. Nori poszarp lub pokrój w małe chipsy.
  12. Łosoś z grilla elektrycznego gotowy!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Halibut i pstrąg łososiowy z grilla 45 min 1 osoba Wideo Halibut i pstrąg łososiowy z grilla
Czarny dorsz 30 min 2 osoby Wideo Czarny dorsz
Łosoś z grilla z czarnym ryżem 45 min 2 osoby Łosoś z grilla z czarnym ryżem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *