Makaron z krewetkami
Masz ochotę na orientalną kolację? Marek Siol z Hungry Eyes poleca orientalny makaron ryżowy z krewetkami. Wypróbujesz?
„Wszystkie warzywa staramy się pokroić w paski. Pamiętajmy także o wcześniejszym obraniu krewetek.”
Marek Siol
Grillowane owoce morza to świetny pomysł na smaczny lunch lub kolację. Krótka chwila na ruszcie wystarczy, aby krewetki zyskały niewiarygodną chrupkość, zachowując przy tym delikatne mięso. Dodatek limonki sprawia, że zyskujemy danie w zupełnie innym stylu niż zazwyczaj.
Składniki
- makaron ryżowy
- białe krewetki
- papryka
- cukinia
- cebula
- czosnek
- limonka
- masło
- oliwa
Przygotowanie:
- Warzywa pokrój w paski. Makaron ryżowy namocz w ciepłej wodzie.
- Do woka wlej olej. Wrzuć czosnek i cebulę. Dodaj warzywa. Całość wymieszaj.
- Krewetki wrzuć do woka. Dodaj makaron ryżowy.
- Całość dopraw sosem sojowym i odrobiną miodu. Wyciśnij sok z limonki.
- Na koniec dodaj łyżkę zimnego masła (zagęści sos). Całość posyp pieprzem.
- Orientalny makaron z krewetkami podawaj w miseczkach.