Makaron z krewetkami
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Makaron z krewetkami

Masz ochotę na orientalną kolację? Marek Siol z Hungry Eyes poleca orientalny makaron ryżowy z krewetkami. Wypróbujesz?

„Wszystkie warzywa staramy się pokroić w paski. Pamiętajmy także o wcześniejszym obraniu krewetek.” Marek Siol

Grillowane owoce morza to świetny pomysł na smaczny lunch lub kolację. Krótka chwila na ruszcie wystarczy, aby krewetki zyskały niewiarygodną chrupkość, zachowując przy tym delikatne mięso. Dodatek limonki sprawia, że zyskujemy danie w zupełnie innym stylu niż zazwyczaj.

Składniki

  •  makaron ryżowy
  •  białe krewetki
  •  papryka
  •  cukinia
  •  cebula
  •  czosnek
  •  limonka
  •  masło
  •  oliwa

Przygotowanie:

  1. Warzywa pokrój w paski. Makaron ryżowy namocz w ciepłej wodzie.
  2. Do woka wlej olej. Wrzuć czosnek i cebulę. Dodaj warzywa. Całość wymieszaj.
  3. Krewetki wrzuć do woka. Dodaj makaron ryżowy.
  4. Całość dopraw sosem sojowym i odrobiną miodu. Wyciśnij sok z limonki.
  5. Na koniec dodaj łyżkę zimnego masła (zagęści sos). Całość posyp pieprzem.
  6. Orientalny makaron z krewetkami podawaj w miseczkach.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami
Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką 2h 2 osoby Wideo Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką
Krewetki w sosie pomidorowym z grilla 45 min 4 osoby Krewetki w sosie pomidorowym z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *