Marynaty do potraw z grilla – Kilka pomysłów
Marynaty mają powolniejsze działanie niż suche mieszanki przyprawowe. Ale ich ogromną zaletą jest to, że mogą znacznie głębiej wnikać. Większość zawiera kwaśny płyn, olej oraz różnorodne przyprawy i zioła. Jeżeli mięso, ryby lub warzywa, nie mają dostatecznie intensywnego smaku, składniki marynaty uzupełniają ten niedobór i dodatkowo nadają grillowanym produktom regionalną albo etniczną nutę.
Do kwaśnych marynat należy używać kwasoodpornych naczyń, a więc pojemników ze szkła, plastiku, stali szlachetnej lub ceramiki. Aluminium i wiele innych metali, reagują z kwasem i nieco zmienią smak produktów spożywczych.
Marynaty do potraw z grilla – Jak długo marynować?
Czas marynowania zależy od intensywności marynaty i rodzaju grillowanego produktu. Jeśli marynata zawiera mocne składniki takie jak sos sojowy, wysokoprocentowy alkohol, ostre chilli albo inne ostre przyprawy, nie należy z nią przesadzać. Zamarynowany filet rybny powinien nadal smakować rybą. Ponad to zbyt długo marynowane mięso i ryby rozpadają się bądź nadmiernie wysychają. Oto kilka ogólnych wskazówek:
15 – 30 minut – drobne produkty takie owoce morza, filety rybne, pokrojone w kostkę mięso na szaszłyki
1 – 3 godzin – cienkie kawałki mięsa bez kości: pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe, steki wołowe i twardsze warzywa.
2 – 6 godzin – grubsze kawałki mięsa z kośćmi lub bez, takie jak udziec jagnięcy, cały kurczak, lub pieczeń wołowa.
6 – 12 godzin – większe albo twardsze kawałki mięsa, takie jak żeberka, cała szynka, łopatka wieprzowa i cały indyk.
Marynata z piwa – Składniki na 300 ml – Wołowina i jagnięcina, wieprzowina, drób
- 250 ml ciemnego piwa
- 2 łyżki ciemnego oleju sezamowego
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Marynata z rejonu pacyfiku – Składniki na 500 ml – Do wszystkiego
- 1 średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę
- 5 łyżek sosu sojowego
- 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Teriyaki – Składniki na 500 ml – Do wszystkiego
- 250 ml soku ananasowego
- 125 ml niezbyt słonego sosu sojowego
- 1 pokrojona w drobną kostkę cebula
- 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżo startego imbiru
- 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny