Marynaty do potraw z grilla – Kilka pomysłów

Marynaty do potraw z grilla – Kilka pomysłów

Marynaty mają powolniejsze działanie niż suche mieszanki przyprawowe. Ale ich ogromną zaletą jest to, że mogą znacznie głębiej wnikać. Większość zawiera kwaśny płyn, olej oraz różnorodne przyprawy i zioła. Jeżeli mięso, ryby lub warzywa, nie mają dostatecznie intensywnego smaku, składniki marynaty uzupełniają ten niedobór i dodatkowo nadają grillowanym produktom regionalną albo etniczną nutę.

Do kwaśnych marynat należy używać kwasoodpornych naczyń, a więc pojemników ze szkła, plastiku, stali szlachetnej lub ceramiki. Aluminium i wiele innych metali, reagują z kwasem i nieco zmienią smak produktów spożywczych.

Marynaty do potraw z grilla – Jak długo marynować?

Czas marynowania zależy od intensywności marynaty i rodzaju grillowanego produktu. Jeśli marynata zawiera mocne składniki takie jak sos sojowy, wysokoprocentowy alkohol, ostre chilli albo inne ostre przyprawy, nie należy z nią przesadzać. Zamarynowany filet rybny powinien nadal smakować rybą. Ponad to zbyt długo marynowane mięso i ryby rozpadają się bądź nadmiernie wysychają. Oto kilka ogólnych wskazówek:

15 – 30 minut – drobne produkty takie owoce morza, filety rybne, pokrojone w kostkę mięso na szaszłyki

1 – 3 godzin – cienkie kawałki mięsa bez kości: pierś z kurczaka, polędwiczki wieprzowe, steki wołowe i twardsze warzywa.

2 – 6 godzin – grubsze kawałki mięsa z kośćmi lub bez, takie jak udziec jagnięcy, cały kurczak, lub pieczeń wołowa.

6 – 12 godzin – większe albo twardsze kawałki mięsa, takie jak żeberka, cała szynka, łopatka wieprzowa i cały indyk.

Marynata z piwa – Składniki na 300 ml – Wołowina i jagnięcina, wieprzowina, drób

  • 250 ml ciemnego piwa
  • 2 łyżki ciemnego oleju sezamowego
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Marynata z rejonu pacyfiku – Składniki na 500 ml – Do wszystkiego

  • 1  średniej wielkości cebula, pokrojona w kostkę
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

Teriyaki – Składniki na 500 ml – Do wszystkiego

  • 250 ml soku ananasowego
  • 125 ml niezbyt słonego sosu sojowego
  • 1 pokrojona w drobną kostkę cebula
  • 1 łyżka ciemnego oleju sezamowego
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 1 łyżka drobno posiekanego czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

Zobacz również:

Nowy Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem 30 min 2 osoby Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem
Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą
Stek z ananasa z grilla 15 min 2 osoby Stek z ananasa z grilla