Mięso z grilla – czy każdy rodzaj będzie odpowiedni?

Mięso z grilla – czy każdy rodzaj będzie odpowiedni?

Wołowina, drób, jagnięcina, dziczyzna – wybór mięs, jakie możemy przygotować na grillu i wyczarować przepyszne danie, jest ogromny. Ale czy każde mięso będzie równie smaczne? Odpowiedź jest prosta. Tak! Ważne jest jednak, aby mięso zarówno przed położeniem na ruszt, jak i w trakcie grillowania potraktować we właściwy sposób.

Ponieważ wielkimi krokami zbliża się długo wyczekiwany sezon grillowy, przygotowaliśmy kilka prostych wskazówek i rad, dzięki którym przygotujecie wspaniałe mięso z grilla.

Drób

To chyba najbardziej popularny rodzaj mięsa. Zgodnie ze wskazówkami doświadczonych koneserów grillowania piersi z kurczaka powinny być pieczone bez skóry i kości od 8 do 12 minut. Dłużej (30-40 minut), jeśli decydujemy się na grillowanie z mięsa wraz z kością. Mięso jest gotowe, gdy utraci różowy kolor w środku. Podczas pieczenia powinno się je obracać nie więcej niż raz.

Czas grillowania:
8-40 minut

Jagnięcina

To wyjątkowo tłusty rodzaj mięsa. Aby zapobiec powstaniu ognia powinno się je rozbić jeszcze zanim położymy je na ruszcie. Wybierając to mięso w sklepie, szukajmy jagnięciny z kością, ale wtedy pamiętajmy o tym, żeby przed grillowaniem zawinąć kość w folię aluminiową. I najważniejsze. Jagnięcina lubi wysoką temperaturę. Idealna dla steków i kawałków mięsa oscyluje między 60 a 65 °C.

Dziczyzna

Dziczyzna uznawana jest niekiedy za “trudne” mięso. Jednak odpowiednio przyrządzona zachwyci każde podniebienie. Podstawą jest jej odpowiednie zamarynowanie. Trudno tutaj wskazać najlepszą metodę. Równie dobra będzie marynata z mleka, wina, piwa, jogurtu, soku, a nawet z dżemu morelowego. Tutaj sprawdzą się również dodatki, które doskonale podbiją smak przyrządzonej potrawy. Mogą to być na przykład pieczone kawałki dyni, kapusta kiszona, czy chociażby pieczone ziemniaki, słodkie lub zwykłe.

Wołowina

To mięso wprost wymarzone na grilla. Taki sposób przygotowania świetnie wydobywa jej smak. Jednak zanim położymy mięso na ruszcie, warto zadbać o jego właściwe przygotowanie. Przede wszystkim kawałek, który trafi na grill powinien być przerośnięty i odpowiednio zamarynowany z użyciem najlepiej kwaśnych substancji (ocet, wino, jogurt dowolny sok warzywny lub owocowy). Następnie powinien przez 20-30 minut odczekać w temperaturze pokojowej. I co ważne, wołowinę wolno nam posolić tuż przed położeniem mięsa na ruszt. Nigdy wcześniej.

Czas przygotowania: 40 minut
Czas grillowania: około 10 minut

Mięso z grilla – wskazówki

Na koniec mamy jeszcze kilka ogólnych wskazówek, które podniosą jakość przygotowanych potraw. Olejem lub oliwą smaruj tylko i wyłącznie mięso, nigdy ruszt. Postaraj się również powstrzymać przed podnoszeniem pokrywy – spowoduje to wypłynięcie ciepła i wydłużenie czasu grillowania. I mimo że to czasami bardzo kusi, nie naciskaj mięsa podczas pieczenia, bo wraz z wyciekającymi sokami utracisz pożądany aromat i smak.

Akcesoria:

pędzel do smarowania Weber style
ruszt ze stali szlachetnej Broil King

 

Zobacz również:

Wędzone słodko-pikantne skrzydełka 90 min 4 osoby Wędzone słodko-pikantne skrzydełka
Fajitas z kurczakiem 30 min Fajitas z kurczakiem
Pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku 30 min 4 osoby Pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku