Mieszanki przyprawowe do steków
Rozmaite kombinacje ziół, oraz innych składników służą do aromatyzowania produktów przeznaczonych do grillowania. Przedstawiamy kilka inspirujących pomysłów na mieszanki przyprawowe, które idealnie nadają się do steków.
Jak długo pozwolić im działać?
Jeśli mieszankę przypraw pozostawi się na dłuższy czas na mięsie, przyprawy przywrą do jego powierzchni i przenikną do jego wnętrza. Podczas grillowania zapach przypraw będzie bardziej wyrazisty, a mięso pokryję się chrupiącą skorupką. Mieszanka przypraw zawierająca dużo soli i cukru, wraz z upływem czasu, wchłania płyn zawarty z mięsie. Mięso stanie się bardziej aromatyczne, ale też może stać się suche. Jak długo zatem powinny oddziaływać przyprawy?
Do 15 minut – kostki mięsa na szaszłyki
15 – 30 minut – steki
30 – 90 minut – pieczeń
2 – 8 godzin – duże albo twarde kawałki mięsa
Mieszanki przyprawowe do steków:
Składniki – Azjatycka mieszanka przypraw:
- 2 łyżki papryki w proszku
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 2 łyżeczki chińskiej przyprawy “pięć smaków”
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
Składniki – Przyprawa Arizona
- 2 łyżeczki chilli w proszku
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki papryki w proszku
- 2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego
Składniki – Przyprawa z kawy i chilli
- 2 łyżki palonych ziaren kawy
- 2 łyżeczki prażonych nasion kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego
Opis przygotowania
Ziarna kawy oraz kminu rzymskiego drobno zmielić w młynku. W misce wymieszać z pozostałymi składnikami.
Składniki – Przyprawa karaibska:
- 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 2 ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- ¾ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo mielonego
- ¾ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Składniki – Przyprawa estragonowa
- 1 ½ łyżeczki suszonego estragonu
- 2 ½ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonych i pokruszonych liści szałwii