Nóżki z kurczaka z grilla
45 min 2 osoby <60 zł

Nóżki z kurczaka z grilla

W tym przepisie bardzo mocno inspirowałem się kultowymi, amerykańskimi skrzydełkami w stylu Buffalo. Nie mam pojęcia, dlaczego tylko skrzydełka przygotowuje się w taki sposób – przecież każda część kurczaka i każde mięso smakuje super na ostro!

„Ten przepis doskonale pokazuje, ile możliwości daje ruszt GBS i wok. Często używam połączenia rusztu z dobrym, żeliwnym naczyniem, żeby dwuetapowo przygotować mięso. A zgadnijcie co jeszcze nam to daje? Macie dzieci? Żonę, która nie przepada za tabasco? Po prostu zdejmijcie ich kurczaki bez glazurowania i wszyscy będą zadowoleni!” Kacper Salzman

Szukasz przepisu na nóżki z kurczaka z grilla? Proponujemy doskonałą wersję inspirowaną amerykańskimi skrzydełkami w stylu Buffalo. Nieco pikantne, w cudownej glazurze, z pewnością znajdą uznanie u Twoich gości!

Sprawdź także: Zdrowe mięso. Które mięso jest najzdrowsze?

Jeżeli grillujesz na gazówce – skręć wszystkie palniki na minimum. Termometr nie powinien pokazać więcej niż 200 stopni. Staraj się działać w przedziale 180-200 stopni.
Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń je do środka – tam połóż woka, a kurczaki piecz w strefie temperatury bezpośredniej 180-200 stopni. Kurczaki kładziemy w temperaturze pośredniej – z dala od żaru/włączonego palnika. Wok grzeje się albo w strefie temperatury pośredniej na grillu gazowym albo w strefie temperatury bezpośredniej (ale niskiej) na grillu węglowym.

Składniki

  • 1 kg „pałek” z kurczaka
  •  
  •  Glazura:
  • 100 ml tabasco lub innego ostrego sosu
  • 40 g masła
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 4 ząbki czosnku pokrojone drobno
  •  
  •  Dodatkowo:
  •  szczypiorek
  •  sól, pieprz
  •  olej

Przygotowanie:

  1. Jeżeli grillujesz na gazówce – skręć wszystkie palniki na minimum. Termometr nie powinien pokazać więcej niż 200 stopni. Staraj się działać w przedziale 180-200 stopni. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń je do środka – tam połóż woka, a kurczaki piecz w strefie temperatury bezpośredniej 180-200 stopni.
  2. Przygotuj pałki z kurczaka.
  3. Przypraw kurczaki solą i pieprzem. Posmaruj olejem.
  4. Grilluj w strefie temperatury pośredniej, aż osiągną 80 stopni w środku, czyli około 30-40 minut.
  5. Włóż woka w otwór GBS i zacznij grzać na minimum.
  6. Kiedy nóżki z kurczaka są gotowe (osiągną 80 stopni), wlej olej do woka i szybko przesmaż czosnek.
  7. Wlej ostry sos, syrop klonowy, sos Worcestershire i redukuj ok. 5 minut.
  8. Dodaj zimne masło i mieszaj rózgą, aż zgęstnieje.
  9. Wrzuć nóżki z kurczaka i smaż, aż sos ładnie oblepi i zglazuruje kurczaka.
  10. Nóżki z kurczaka z grilla gotowe! Podawaj ze szczypiorkiem.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Podudzia z kurczaka z grilla 45 min 3 osoby Podudzia z kurczaka z grilla
Jak zrobić pałki z kurczaka jerk? 60 min 2 osoby Wideo Jak zrobić pałki z kurczaka jerk?
Skrzydełka z kurczaka 45 min 3 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *