Nóżki z kurczaka z grilla
W tym przepisie bardzo mocno inspirowałem się kultowymi, amerykańskimi skrzydełkami w stylu Buffalo. Nie mam pojęcia, dlaczego tylko skrzydełka przygotowuje się w taki sposób – przecież każda część kurczaka i każde mięso smakuje super na ostro!
Szukasz przepisu na nóżki z kurczaka z grilla? Proponujemy doskonałą wersję inspirowaną amerykańskimi skrzydełkami w stylu Buffalo. Nieco pikantne, w cudownej glazurze, z pewnością znajdą uznanie u Twoich gości!
Sprawdź także: Zdrowe mięso. Które mięso jest najzdrowsze?
Jeżeli grillujesz na gazówce – skręć wszystkie palniki na minimum. Termometr nie powinien pokazać więcej niż 200 stopni. Staraj się działać w przedziale 180-200 stopni.
Jeżeli grillujesz na węglowym grillu – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń je do środka – tam połóż woka, a kurczaki piecz w strefie temperatury bezpośredniej 180-200 stopni. Kurczaki kładziemy w temperaturze pośredniej – z dala od żaru/włączonego palnika. Wok grzeje się albo w strefie temperatury pośredniej na grillu gazowym albo w strefie temperatury bezpośredniej (ale niskiej) na grillu węglowym.
Składniki
- 1 kg „pałek” z kurczaka
- Glazura:
- 100 ml tabasco lub innego ostrego sosu
- 40 g masła
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 4 ząbki czosnku pokrojone drobno
- Dodatkowo:
- szczypiorek
- sól, pieprz
- olej
Przygotowanie:
- Jeżeli grillujesz na gazówce – skręć wszystkie palniki na minimum. Termometr nie powinien pokazać więcej niż 200 stopni. Staraj się działać w przedziale 180-200 stopni. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i zsuń je do środka – tam połóż woka, a kurczaki piecz w strefie temperatury bezpośredniej 180-200 stopni.
- Przygotuj pałki z kurczaka.
- Przypraw kurczaki solą i pieprzem. Posmaruj olejem.
- Grilluj w strefie temperatury pośredniej, aż osiągną 80 stopni w środku, czyli około 30-40 minut.
- Włóż woka w otwór GBS i zacznij grzać na minimum.
- Kiedy nóżki z kurczaka są gotowe (osiągną 80 stopni), wlej olej do woka i szybko przesmaż czosnek.
- Wlej ostry sos, syrop klonowy, sos Worcestershire i redukuj ok. 5 minut.
- Dodaj zimne masło i mieszaj rózgą, aż zgęstnieje.
- Wrzuć nóżki z kurczaka i smaż, aż sos ładnie oblepi i zglazuruje kurczaka.
- Nóżki z kurczaka z grilla gotowe! Podawaj ze szczypiorkiem.