Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą
30 min 2 osoby <15 zł

Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą

Jeśli macie ochotę na coś lekkiego, albo szukacie idealnego dodatku do potraw mięsnych to pieczarki portobello będą doskonałym pomysłem. Przepis na pieczarki z kaszą poleca autor bloga Hungry Eyes – Marek Siol.

„Pamiętaj, aby po ułożeniu pieczarek portobello na grillu, posypać je delikatnie solą od strony blaszek.” Marek Siol

Pieczarki portobello to bliski kuzyn znanej nam doskonale w Polsce pieczarki. Odmiana portobello jest nieco większa i ciemniejsza – widać to zwłaszcza na kapeluszu. Dodatkowo ta odmiana ma nieco większą zdolność pochłaniania i zachowywania aromatu. Dlatego świetnie nadaje się jako baza do nadziewania.

Składniki

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1 mała papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 mozzarella
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie pieczarek portobello zaczynamy od ugotowania kaszy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzoną kaszę mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę papryką, mozzarellą, oliwą, pieprzem i solą oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku.
  2. Pieczarki portobello układamy na grillu i posypujemy delikatnie solą od strony blaszek. Grillujemy je chwilę, aż puszczą wodę. Grzyby nadziewamy obficie farszem i grillujemy do momentu, aż mozzarella się rozpuści.
  3. Pieczarki portobello z grilla podajemy polane oliwą.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów 30 min 2 osoby Grzyby z grilla. 5 prostych przepisów
Szybkie i proste przekąski na grilla 45 min 4 osoby Szybkie i proste przekąski na grilla
Pomysł na przekąskę z grilla – pieczarki 30 min 2 osoby Pomysł na przekąskę z grilla – pieczarki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *