Pieczarki portobello z grilla z kuskusem i mozzarellą
Jeśli macie ochotę na coś lekkiego, albo szukacie idealnego dodatku do potraw mięsnych to pieczarki portobello będą doskonałym pomysłem. Przepis na pieczarki z kaszą poleca autor bloga Hungry Eyes – Marek Siol.
„Pamiętaj, aby po ułożeniu pieczarek portobello na grillu, posypać je delikatnie solą od strony blaszek.”
Marek Siol
Pieczarki portobello to bliski kuzyn znanej nam doskonale w Polsce pieczarki. Odmiana portobello jest nieco większa i ciemniejsza – widać to zwłaszcza na kapeluszu. Dodatkowo ta odmiana ma nieco większą zdolność pochłaniania i zachowywania aromatu. Dlatego świetnie nadaje się jako baza do nadziewania.
Składniki
- 4 duże pieczarki portobello
- 100 g kaszy kuskus
- 1 mała papryka
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 mozzarella
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Przygotowanie pieczarek portobello zaczynamy od ugotowania kaszy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudzoną kaszę mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę papryką, mozzarellą, oliwą, pieprzem i solą oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku.
- Pieczarki portobello układamy na grillu i posypujemy delikatnie solą od strony blaszek. Grillujemy je chwilę, aż puszczą wodę. Grzyby nadziewamy obficie farszem i grillujemy do momentu, aż mozzarella się rozpuści.
- Pieczarki portobello z grilla podajemy polane oliwą.