Pizza z grilla elektrycznego
Pizza z grilla elektrycznego? Żaden problem – musisz tylko konkretnie nagrzać kamień w grillu. Weber Pulse rozgrzewa się do temperatury ponad 300 stopni – to w zupełności wystarczy do zrobienia pizzy!
Pizza – znana na całym świecie, uwielbiana i ceniona przez miliony smakoszy. Do przygotowania bardzo smacznej pizzy wcale nie musisz mieć specjalnego pieca. Dzięki grillowi elektrycznemu, możesz przygotować ją nawet u siebie w domu w środku zimy! Kluczem do przygotowania chrupiącej pizzy z grilla elektrycznego, jest solidne rozgrzanie grilla. Grill Weber Pulse należy rozgrzać maksymalnie – w zależności od prądu i warunków atmosferycznych powinien osiągnąć temperaturę 280-315 stopni. Musisz pamiętać także, aby pizzę położyć na bardzo mocno rozgrzany kamień do pizzy.
Jeżeli grillujesz na grillu gazowym – odkręć wszystkie kurki na maxa – w zależności od modelu grilla, w Weberach powinieneś osiągnąć podobną temperaturę jak w Pulse. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal cały komin węgla drzewnego – osiąga wyższą temperaturę niż brykiet.
Mogą zainteresować Cię też nasze inne przepisy na pizzę. Sprawdź!
Składniki
- 1 kg mąki
- 0,6 l ciepłej wody
- 3 dojrzałe pomidory
- 100 g mozzarelli
- 14 g świeżych drożdży
- 20 g soli
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka cukru brązowego
- posiekana bazylia
Przygotowanie:
- Przygotuj składniki na ciasto. Wszystkie wsyp do miski: wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, następnie dodaj mąkę i sól.
- Wyrabiaj ciasto przynajmniej 10 minut (ustaw timer), gdy zrobi się elastyczne, zafoliuj lub przykryj i odłóż do pierwszego wyrastania na 1 h w ciepłe miejsce – może być ruszt ciepłego grilla.
- Podziel ciasto na 8-10 kulek. Zawijaj brzegi każdej kulki do środka, żeby napowietrzyć ciasto. Kulka musi się zrobić sprężysta i twarda. Odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Pomidory posmaruj olejem, przełóż je na ruszt i upiecz na grillu rozgrzanym do połowy (180-200 stopni).
- Pomidory zdejmij z grilla, chwilę wystudź, obierz ze skórki i wytnij nożem twardy środek.
- Zmiażdż widelcem. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i bazylią do smaku, następnie dopraw octem.
- Uformuj placek. Włosi nie uznają wałka. Jeżeli chcesz być jak Włoch, użyj jednej z poniższych metod do uformowania pizzy: a) Delikatnie nakłuwaj placek palcami od środka do zewnątrz: 1, 2, 3, b) Obracaj plackiem na desce, rozciągając go coraz bardziej , c) Rozciągaj placek, delikatnie trzymając w powietrzu: 1, 2 – tutaj grawitacja zrobi część pracy, d) Podrzucaj do góry jak kolesie na filmach. Powodzenia. 😉
- Przygotuj gotowy placek do dalszego etapu.
- Posmaruj placek pomidorami. Celowo użyłem do tego widelca – interesuje nas miąższ, a mniej woda, która na pewno wypłynie z pomidorów – z tego zrób sobie krwawą mary 😉
- Pizzę posyp mozzarellą i dodaj takie dodatki, na jakie masz ochotę.
- Grilla elektrycznego Weber Pulse należy rozgrzać maksymalnie – w zależności od prądu i warunków atmosferycznych powinien osiągnąć temperaturę 280-315 stopni.
- Użyj łopaty obsypanej mąką do przeniesienia pizzy na grill. UWAGA – nie składamy pizzy na łopacie. W czasie upału ciasto się do niej przyklei.
- Pizzę kładziemy na dobrze nagrzany kamień. Powinien się nagrzewać przynajmniej 15-20 minut. Grillujemy 3-5 minut – przede wszystkim sprawdź, czy spód dostaje koloru.
- Po kilku minutach pizza z grilla elektrycznego jest gotowa! Przekładamy ją za pomocą łopaty na talerz lub deskę.