Pizza z grilla elektrycznego
15 min >5 osób <30 zł

Pizza z grilla elektrycznego

Pizza z grilla elektrycznego? Żaden problem – musisz tylko konkretnie nagrzać kamień w grillu. Weber Pulse rozgrzewa się do temperatury ponad 300 stopni – to w zupełności wystarczy do zrobienia pizzy!

 

„Jeżeli grillujesz na grillu Weber Pulse lub nie masz grilla z bocznym palnikiem i nie możesz zredukować pomidorów – po prostu upiecz je, obierz i rozgnieć widelcem! Będą lepsze od każdego sosu!” Kacper Salzman

Pizza – znana na całym świecie, uwielbiana i ceniona przez miliony smakoszy. Do przygotowania bardzo smacznej pizzy wcale nie musisz mieć specjalnego pieca. Dzięki grillowi elektrycznemu, możesz przygotować ją nawet u siebie w domu w środku zimy! Kluczem do przygotowania chrupiącej pizzy z grilla elektrycznego, jest solidne rozgrzanie grilla. Grill Weber Pulse należy rozgrzać maksymalnie – w zależności od prądu i warunków atmosferycznych powinien osiągnąć temperaturę 280-315 stopni. Musisz pamiętać także, aby pizzę położyć na bardzo mocno rozgrzany kamień do pizzy.

Jeżeli grillujesz na grillu gazowym – odkręć wszystkie kurki na maxa – w zależności od modelu grilla, w Weberach powinieneś osiągnąć podobną temperaturę jak w Pulse. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal cały komin węgla drzewnego – osiąga wyższą temperaturę niż brykiet.

Mogą zainteresować Cię też nasze inne przepisy na pizzę. Sprawdź! 

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 0,6 l ciepłej wody
  • 3 dojrzałe pomidory
  • 100 g mozzarelli
  • 14 g świeżych drożdży
  • 20 g soli
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru brązowego
  •  posiekana bazylia

Przygotowanie:

  1. Przygotuj składniki na ciasto. Wszystkie wsyp do miski: wymieszaj drożdże z ciepłą wodą, następnie dodaj mąkę i sól.
  2. Wyrabiaj ciasto przynajmniej 10 minut (ustaw timer), gdy zrobi się elastyczne, zafoliuj lub przykryj i odłóż do pierwszego wyrastania na 1 h w ciepłe miejsce – może być ruszt ciepłego grilla.
  3. Podziel ciasto na 8-10 kulek. Zawijaj brzegi każdej kulki do środka, żeby napowietrzyć ciasto. Kulka musi się zrobić sprężysta i twarda. Odłóż na 30 minut w ciepłe miejsce.
  4. Pomidory posmaruj olejem, przełóż je na ruszt i upiecz na grillu rozgrzanym do połowy (180-200 stopni).
  5. Pomidory zdejmij z grilla, chwilę wystudź, obierz ze skórki i wytnij nożem twardy środek.
  6. Zmiażdż widelcem. Dopraw cukrem, solą, pieprzem i bazylią do smaku, następnie dopraw octem.
  7. Uformuj placek. Włosi nie uznają wałka. Jeżeli chcesz być jak Włoch, użyj jednej z poniższych metod do uformowania pizzy:  a) Delikatnie nakłuwaj placek palcami od środka do zewnątrz: 1, 2, 3, b) Obracaj plackiem na desce, rozciągając go coraz bardziej ,  c) Rozciągaj placek, delikatnie trzymając w powietrzu: 1, 2 – tutaj grawitacja zrobi część pracy, d) Podrzucaj do góry jak kolesie na filmach. Powodzenia. 😉
  8. Przygotuj gotowy placek do dalszego etapu.
  9. Posmaruj placek pomidorami. Celowo użyłem do tego widelca – interesuje nas miąższ, a mniej woda, która na pewno wypłynie z pomidorów – z tego zrób sobie krwawą mary 😉
  10. Pizzę posyp mozzarellą i dodaj takie dodatki, na jakie masz ochotę.
  11. Grilla elektrycznego Weber Pulse należy rozgrzać maksymalnie – w zależności od prądu i warunków atmosferycznych powinien osiągnąć temperaturę 280-315 stopni.
  12. Użyj łopaty obsypanej mąką do przeniesienia pizzy na grill.  UWAGA – nie składamy pizzy na łopacie. W czasie upału ciasto się do niej przyklei.
  13. Pizzę kładziemy na dobrze nagrzany kamień. Powinien się nagrzewać przynajmniej 15-20 minut. Grillujemy 3-5 minut – przede wszystkim sprawdź, czy spód dostaje koloru.
  14. Po kilku minutach pizza z grilla elektrycznego jest gotowa! Przekładamy ją za pomocą łopaty na talerz lub deskę.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pizza z grilla – francuska pizza z Creme Fraiche 2h 2 osoby Wideo Pizza z grilla – francuska pizza z Creme Fraiche
Pizza wegańska z grilla 30 min 3 osoby Pizza wegańska z grilla
Pizza wegetariańska z grilla 45 min 3 osoby Pizza wegetariańska z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *