Pizza z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami – przepis na danie z grilla Weber
30 min 4 osoby <30 zł

Pizza z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami – przepis na danie z grilla Weber

Przepis na pyszną pizzę z krewetkami, pesto, serem owczym i suszonymi pomidorami na grilla , specjalnie z okazji międzynarodowego dnia pizzy!

Składniki

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka posiekanego oregano
  • ¼ łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
  •  łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 500 g dużych krewetek obranych i wypatroszonych
  • 800 g ciasta na pizzę domowego lub kupnego
  • 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  •  Mąka
  • 1 szklanka bazyliowego pesto (ok. 200 g)
  • 8 suszonych pomidorów w oliwie (pokrojonych w plasterki)

Przygotowanie:

  1. W misce zmieszaj składniki marynaty i zamarynuj w nich krewetki na 15 minut (w temperaturze pokojowej). Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze (175-230 stopni Celsjusza).
  2. Podziel ciasto na połowę. Dwa kawałki papieru do pieczenia posmaruj połową łyżeczki oliwy każdy. Na każdym kawałku papieru do pieczenia połóż jedną połowę ciasta i uformuj z niego okrągły placek o grubości około 1 cm. Posmaruj oba placki resztą oliwy. Pozostaw placki na 5-10 minut w temperaturze pokojowej.
  3. Oczyść ruszt grilla za pomocą szczotki. Grilluj krewetki metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze. Pokrywa powinna być zamknięta, a czas grillowania nie powinien przekraczać 2-4 minut, do czasu aż krewetki stracą różowy kolor. W trakcie grillowania  możesz obrócić je raz lub dwa. Po zdjęciu z grilla odstaw krewetki do ostygnięcia, a następnie przekrój je wzdłuż.
  4. Teraz grilluj placek nakryty papierem do pieczenia (papier musi znajdować się NA placku). Grilluj metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze i przy zamkniętej pokrywie, aż placki zarumienią się (2-5 minut).
  5. Następnie zdejmij papier i wyrzuć go. Obróć placki, posmaruj je pesto i ułóż krewetki, owczy ser oraz suszone pomidory. Grilluj pizze metodą bezpośrednią, w średniej temperaturze przez 2-3 minuty, aż ciasto będzie chrupiące. Możesz lekko obracać pizze, aby była równo wypieczona. Po zdjęciu z grilla pokrój pizze na kawałki i podawaj.

Zobacz również:

Pizza włoska z grilla 2h >5 osób Wideo Pizza włoska z grilla
Pizza z mąki orkiszowej na grillu elektrycznym 2h >5 osób Pizza z mąki orkiszowej na grillu elektrycznym
Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą 2h >5 osób Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą