Pizza z mąki orkiszowej na grillu elektrycznym
2h >5 osób <60 zł

Pizza z mąki orkiszowej na grillu elektrycznym

Obłędnie chrupiąca pizza na grillu, przygotowana z ciasta orkiszowego z dodatkiem słodkiej, czerwonej cebuli i salami z orzechami. Do tego ciągnący się ser mozzarella i doskonałej jakości włoska passata pomidorowa. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

„W przepisie proponujemy dodanie mąki orkiszowej, ale możesz ją także zastąpić klasyczną mąką pszenną. Bardzo ważną kwestią jest porządne rozgrzanie kamienia do pizzy. Nagrzewaj go przez minimum 10 minut w temperaturze 300 stopni. Proponowane dodatki możesz zastąpić swoimi ulubionymi!” Justyna Mądro

Do przygotowania pizzy na grillu potrzebny Ci będzie przede wszystkim czas. Zarezerwuj sobie około 1,5 godziny oczekiwania na wyrastanie ciasta. Ciasto na pizzę lubi wyrastać w ciepłym miejscu, bez przeciągów i nagłych skoków temperatury. Pamiętaj także o tym, aby przygotowując ciasto, dodawać do drożdży letnią wodę. Zimna woda sprawi, że drożdże nie wyrosną, a zbyt ciepła – zabije drożdże. W tym przepisie ważny jest także czas zagniatania ciasta – niech będzie to minimum 10 minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto na pizzę.

Pizza na grillu doskonale sprawdzi się, kiedy planujesz zaprosić większą liczbę osób. To doskonały sposób na zaangażowanie gości w przygotowania – każdy może przygotować pizzę ze swoimi ulubionymi dodatkami. Pamiętaj jedynie, że Twój grill elektryczny musi nagrzewać się do bardzo wysokich temperatur. Weber Pulse 1000 bez problemu osiągnie temperaturę 300 stopni, pozwalając Ci cieszyć się pyszną, chrupiącą pizzą jak z najlepszej pizzerii!

Koniecznie sprawdź także nasze inne przepisy na pizzę z grilla!

Składniki

  •  Dodatki do pizzy
  • 100 g salami z orzechami
  • 200 g startego sera mozzarella
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 puszki kukurydzy
  •  
  •  Składniki na ciasto do pizzy
  • 700 g mąki orkiszowej (możesz zastąpić pszenną)
  • 1,5 szklanki letniej wody
  • 19 g świeżych drożdzy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  •  
  •  Dodatki do passaty (możesz pominąć)
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii (dodamy do passaty)
  • 4 ząbki czosnku
  •  
  •  Dodatkowo
  • 50 g mąki do podsypywania
  •  olej (do natłuszczenia dłoni)
  •  sól
  •  świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki do zrobienia pizzy z mąki orkiszowej.
  2. Mąkę orkiszową przesyp do miski, dodaj pokruszone drożdże, sól oraz cukier.
  3. Następnie powoli wlewaj 4 łyżki oliwy z oliwek i ciepłą wodę. Pamiętaj, że woda na ciasto do pizzy nie może być zbyt zimna (drożdże nie wyrosną), ani zbyt gorąca (gorąca woda zabije drożdże). Woda powinna być letnia – temperaturę możesz sprawdzić np. łokciem. Woda nie powinna Cię parzyć.
  4. Po dodaniu wody i oliwy w misce dokładnie wymieszaj składniki. Ciasto wyrabiaj przez minimum 10 minut. Powinno być ono elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni. Jeżeli zbytnio się klei, podsypuj ciasto mąką. Wyrabianie ciasta na pizzę jest bardzo ważnym etapem, ponieważ ciasto powinno być dobrze napowietrzone, dlatego nie skracaj czasu zagniatania.
  5. Wyrobione ciasto uformuj w kształt kuli.
  6. Kulę ciasta odłóż do wyrastania w ciepłe miejsce, przykryj lnianą lub bawełnianą ściereczką, aby nie wyschło. Pierwsze wyrastanie ciasta powinno trwać minimum 1 godzinę.
  7. Po tym czasie ciasto na pizzę powinno podwoić swoją objętość.
  8. Dłonie natłuść olejem, aby nie przyklejały się do ciasta. Ciasto podziel na kilka części – z tej ilości mąki, możesz otrzymać około 8 mniejszych części. Ilość porcji zależy od tego, jak duże i jak cienkie chcesz mieć pizze. 8 części to 8 cienkich pizz o średnicy około 23 cm.
  9. Każdy fragment ciasta ugniataj jeszcze w dłoniach – uformuj 8 mniejszych placuszków i zawijaj ich brzegi w kulki tak, aby w środku zostało powietrze. Ciasto zostawiamy do wyrastania pod przykryciem na kolejne 30 minut.
  10. Kiedy drugie wyrastanie ciasta zakończy się, rozgrzewamy grill elektryczny na najwyższą temperaturę – 300 stopni. Na ruszcie układamy kamień do pizzy. Kamień powinien być bardzo dobrze rozgrzany – nagrzewamy go w temperaturze 300 stopni przez minimum 10-15 minut.
  11. W tym czasie przygotowujemy passatę. Do passaty pomidorowej dodajemy 4 zgniecione ząbki czosnku, 2 łyżeczki suszonej bazylii, pół łyżeczki soli i szczyptę świeżo mielonego pieprzu. Całość mieszamy. Dodatki są opcjonalne, kupując dobrej jakości passatę (najlepiej włoską), nie musisz jej właściwie w ogóle doprawiać.
  12. Łopatę do pizzy posypujemy mąką (do niektórych kamieni do pizzy dołączona jest także specjalna blacha, na której możesz przygotować wcześniej pizzę).
  13. Kulkę ciasta formujemy w rękach, tworząc placek i delikatnie w dłoniach rozciągamy jego końce. Następnie układamy na łopacie do pizzy i smarujemy passatą pomidorową.
  14. Na tak przygotowane ciasto układamy wybrane dodatki.
  15. Ciasto delikatnie przenosimy na rozgrzany kamień. Grillujemy pod przykryciem w temperaturze 300 stopni przez 10 minut.
  16. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy pizzę z grilla za pomocą łopaty. Kroimy radełkiem do pizzy na części.
  17. Pizza na grillu gotowa!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą 2h >5 osób Pizza z grilla z białą kiełbasą i cebulą
Pizza z grilla elektrycznego 15 min >5 osób Pizza z grilla elektrycznego
Pizza wegetariańska z grilla 45 min 3 osoby Pizza wegetariańska z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *