Śniadaniowe placuszki ze śliwkami i musem owocowym
30 min 2 osoby <30 zł

Śniadaniowe placuszki ze śliwkami i musem owocowym

Na profilach społecznościowych Lala Company przeważają pomysły na śniadania. Uwielbiamy przygotowywać je zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej.

„Nie mamy wątpliwości, że nasza ulubiona forma słodkiego śniadania to placuszki owocowe a’la pancakes. Wyglądają bardzo efektownie, a wbrew pozorom są proste w przygotowaniu. Można z nimi eksperymentować na setki różnych sposobów. Nigdy nie zrobiłyśmy placków z grilla dwa razy w ten sam sposób. Tym razem do masy dodałyśmy białko konopne. ” Ewa i Natalia

Placuszki z grilla najlepiej smakują z sezonowymi owocami. Tworząc cykl śniadań dla Grill360.pl, pierwszy raz zrobiłyśmy nasze sztandarowe śniadanie w wersji grillowanej. Wyszło genialnie! Duży plus to możliwość jednoczesnego przygotowania wszystkich składników na tej samej powierzchni. Egzamin zdał tu grill gazowy o szerokim ruszcie. Grillując razem placki ze śliwkami – śniadanie nabiera niesamowitego owocowego zapachu.

Przepis na słodkie placuszki ze śliwkami i musem z sezonowych owoców to dosłownie lato na talerzu.

Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl

Składniki

  • 50 g płatki owsiane
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 20 g białko konopne
  • 50 ml mleko roślinne
  • 7 g olej kokosowy
  • 80 g truskawki
  • 80 g borówki amerykańskie
  • 5 śliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 20 g dowolne orzechy

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie placków z musem z sezonowych owoców zaczynamy od rozgrzania grilla gazowego marki Broil King do 170 stopni.
  2. Truskawki kroimy i razem z borówkami przekładamy do rondelka. Polewamy miodem. Rondelek z owocami stawiamy na ruszcie i zostawiamy tam na czas przygotowywania śniadania. Co jakiś czas mieszamy.
  3. Kolejnym krokiem do przygotowania placuszków owocowych jest zmiksowanie płatków owsianych, białka konopnego, banana i jajka na gładką masę.
  4. Rozgrzaną płytę grilla smarujemy olejem kokosowym. W tym celu najlepiej użyć pędzla silikonowego marki Broil King. Z masy formujemy około 6 placuszków i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Przewracanie placków ułatwi łopatka marki Broil King.
  5. Placki owocowe już prawie gotowe. Śliwki oraz banana kroimy w plastry. Pokrojone owoce umieszczamy na ruszcie. Śliwki grillujemy około 3 minuty, a banany po 30 sekund z każdej strony.
  6. Na płycie grilla układamy orzechy włoskie i prażymy do delikatnego zarumienienia.
  7. Placki z grilla układamy na talerzu przekładając na zmianę musem i owocami. Dekorujemy resztą grillowanych owoców oraz prażonymi orzechami.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami
Flambirowane brzoskwinie 15 min 2 osoby Wideo Flambirowane brzoskwinie
Australijskie tosty z awokado i jajkiem 30 min 2 osoby Australijskie tosty z awokado i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *