Podudzia z kurczaka z grilla
Pomysł na sakiewki z podudzi z grilla nadziewanych szałwią, mozzarellą, oliwkami i boczkiem to prawdziwy hit! Podudzia z kurczaka z powodzeniem przygotujesz na grillu elektrycznym, będą wyjątkowo soczyste i aromatyczne!
Podudzia z kurczaka z grilla to bardzo wdzięczny temat. Są niezwykle proste w przygotowaniu i już kilka dodatków sprawi, że możemy im nadać niepowtarzalny charakter. W naszym przepisie proponujemy połączenie podudzi z kurczaka z szałwią, oliwkami i serem mozzarella. Zapiekane na grillu i nadziewane dodatkami z pewnością zasmakują Tobie i Twoim gościom. Podudzia możesz związać szpagatem, aby uformować estetyczne sakiewki. Tak przygotowane danie ma nie tylko walory smakowe, ale i wizualne!
Podudzia z kurczaka przygotowaliśmy na grillu elektrycznym Weber Pulse 2000.
Składniki
- 6 podudzi z kurczaka
- Farsz
- 100 g boczku wędzonego
- 100 g mozzarelli
- 5-10 papryczek jalapeno (lub ostrzejszych)
- 100 g czarnych oliwek
- 50 g masła
- 20-30 listków szałwii
- sól
- pieprz
- olej (do posmarowania kurczaka)
Przygotowanie:
- Jeżeli grillujesz na grillu elektrycznym np. Weber Pulse, odkręć oba palniki na 2/3 mocy. Termometr pokaże około 200-220 stopni. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć zewnętrzne palniki na maximum, a środkowy wyłącz – nad tym palnikiem połóż kurczaki (również chcemy mieć temperaturę 200-220 stopni). Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej (200-220 stopni) pomiędzy nimi.
- Boczek pokrój w drobną kostkę. Pokrój oliwki, papryczki jalapeno i posiekaj liście szałwii. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
- Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski. Wymieszaj w misce składniki farszu.
- Podudzia kurczaka ułóż na desce. Możesz spróbować samodzielnie wyjąć kość ze środka podudzia, żeby powstały zamknięte sakiewki, jeżeli to Ci się nie uda, natnij mięso od góry i wtedy wyjmij kość ze środka, po nałożeniu farszu całość zwiążemy szpagatem, aby mięso uformować w zgrabne zawiniątka.
- Po obróbce mięsa i przygotowaniu sakiewek (poprzez obluzowanie i wyciągnięcie kości ze środka lub nacięcie mięsa i wyjęcie kości), kurczaka posmaruj olejem, przypraw solą i pieprzem z obu stron.
- Przygotuj zimne masło, kawałek o gramaturze 50 g podziel na 6 równych części.
- Rozcięte podudzie rozłóż na desce. Na każdym podudziu ułóż kawałek masła.
- Do środka podudzia nałóż wymieszane składniki farszu.
- Mięso zwiąż szpagatem od spodu – zawiń dokładnie i zwiąż u samej góry na kokardkę.
- Mięso ułóż na ruszcie grilla rozgrzanym do 200-220 stopni. Grilluj około 20-30 minut pod zamkniętą pokrywą.
- Gotowe przełóż na talerz lub deskę.