Podudzia z kurczaka z grilla
45 min 3 osoby <60 zł

Podudzia z kurczaka z grilla

Pomysł na sakiewki z podudzi z grilla nadziewanych szałwią, mozzarellą, oliwkami i boczkiem to prawdziwy hit! Podudzia z kurczaka z powodzeniem przygotujesz na grillu elektrycznym, będą wyjątkowo soczyste i aromatyczne!

„Podudzia to chyba moja ulubiona część z kurczaka – jak są dobrze zrobione, to mięso potrafi mieć super smak i strukturę. Możecie sami wyluzować udka, żeby mieć ładne sakiewki lub gdy nie uda Wam się takich kupić, wesprzeć się szpagatem i zrobić zawiniątka. Ja nigdy nie byłem dobry w te klocki, a sami widzicie, że dałem radę! Wam też się uda. Do wiązania mięsa używajcie szpagatu – to fachowa nazwa na sznurek, którego używają rzeźnicy. Błagam – nie próbujcie wiązać niczym innym… :)” Kacper Salzman

Podudzia z kurczaka z grilla to bardzo wdzięczny temat. Są niezwykle proste w przygotowaniu i już kilka dodatków sprawi, że możemy im nadać niepowtarzalny charakter. W naszym przepisie proponujemy połączenie podudzi z kurczaka z szałwią, oliwkami i serem mozzarella. Zapiekane na grillu i nadziewane dodatkami z pewnością zasmakują Tobie i Twoim gościom. Podudzia możesz związać szpagatem, aby uformować estetyczne sakiewki. Tak przygotowane danie ma nie tylko walory smakowe, ale i wizualne!

Podudzia z kurczaka przygotowaliśmy na grillu elektrycznym Weber Pulse 2000.

Składniki

  • 6 podudzi z kurczaka
  •  
  •  Farsz
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g mozzarelli
  • 5-10 papryczek jalapeno (lub ostrzejszych)
  • 100 g czarnych oliwek
  • 50 g masła
  • 20-30 listków szałwii
  •  sól
  •  pieprz
  •  olej (do posmarowania kurczaka)

Przygotowanie:

  1. Jeżeli grillujesz na grillu elektrycznym np. Weber Pulse, odkręć oba palniki na 2/3 mocy. Termometr pokaże około 200-220 stopni. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć zewnętrzne palniki na maximum, a środkowy wyłącz – nad tym palnikiem połóż kurczaki (również chcemy mieć temperaturę 200-220 stopni). Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej (200-220 stopni) pomiędzy nimi.
  2. Boczek pokrój w drobną kostkę. Pokrój oliwki, papryczki jalapeno i posiekaj liście szałwii. Mozzarellę zetrzyj na tarce.
  3. Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski. Wymieszaj w misce składniki farszu.
  4. Podudzia kurczaka ułóż na desce. Możesz spróbować samodzielnie wyjąć kość ze środka podudzia, żeby powstały zamknięte sakiewki, jeżeli to Ci się nie uda, natnij mięso od góry i wtedy wyjmij kość ze środka, po nałożeniu farszu całość zwiążemy szpagatem, aby mięso uformować w zgrabne zawiniątka.
  5. Po obróbce mięsa i przygotowaniu sakiewek (poprzez obluzowanie i wyciągnięcie kości ze środka lub nacięcie mięsa i wyjęcie kości), kurczaka posmaruj olejem, przypraw solą i pieprzem z obu stron.
  6. Przygotuj zimne masło, kawałek o gramaturze 50 g podziel na 6 równych części.
  7.   Rozcięte podudzie rozłóż na desce. Na każdym podudziu ułóż kawałek masła.
  8. Do środka podudzia nałóż wymieszane składniki farszu.
  9. Mięso zwiąż szpagatem od spodu – zawiń dokładnie i zwiąż u samej góry na kokardkę.
  10. Mięso ułóż na ruszcie grilla rozgrzanym do 200-220 stopni. Grilluj około 20-30 minut pod zamkniętą pokrywą.
  11. Gotowe przełóż na talerz lub deskę.

Zobacz również:

Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Jak zrobić pałki z kurczaka jerk? 60 min 2 osoby Wideo Jak zrobić pałki z kurczaka jerk?
Skrzydełka z kurczaka 45 min 3 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *