Pomysł na przekąskę z grilla – pieczarki
30 min 2 osoby <15 zł

Pomysł na przekąskę z grilla – pieczarki

Grill wydaje się być rajem dla wielbicieli mięsa. Ale to nie tylko boczek, karkówka czy najbardziej popularne kiełbaski. Równie dobry pomysł na przekąskę z grilla to przyrządzenie cukinii, kukurydzy, papryki, ziemniaków, bakłażanów, a nawet… grzybów. Wśród tych ostatnich królują pieczarki.

Pieczarka jest najbardziej popularnym i powszechnie dostępnym rodzajem grzybów. I jeśli wierzyć licznym badaniom, pieczarki doskonale wpływają na nasze zdrowie. Jak?

Zbawienne właściwości odżywcze

Pieczarki są przede wszystkim doskonałym źródłem białka, tłuszczów, węglowodanów (tych dobrze przyswajalnych), a ponadto zawierają między innymi miedź, jod czy selen, który skutecznie wzmacnia naszą odporność. Dodatkowo dzięki nim dostarczamy organizmowi witaminę A, witaminy z grupy, a także witaminę D, dzięki której możliwe jest wchłanianie fosforu oraz wapnia. Ważną informacją dla wszystkich dbających o linię będzie to, że pieczarki są niskokaloryczne (w 100 gramach mieszczą się tylko 22 kalorie) i zawierają dużą ilość błonnika, co z kolei daje tak ważne długotrwałe uczucie sytości. Kolejną zaletą tych grzybów jest fakt, że regularnie spożywane obniżają poziom cholesterolu, a dzięki obecności potasu i jednocześnie niskiej zawartości sodu skutecznie obniżają ciśnienie krwi. Jaki jest więc najlepszy sposób, aby przyrządzić pyszne danie z ich udziałem?

Pomysł na przekąskę z grilla – Smak i aromat na talerzu

Pieczarki są niezwykle aromatyczne i mają wyrazisty smak. Tak naprawdę nie potrzeba wiele, aby wyczarować z nich pyszną przekąskę. Dobrym pomysłem będzie połączenie pieczarek z solą czosnkową. Jak je przygotować?

Składniki

  •  pieczarki
  •  sól czosnkowa
  •  masło
  •  natka pietruszki
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Pierwszym krokiem będzie dokładne umycie pieczarek.
  2. Następnie pozbywamy się zbyt długich nóżek i tak przygotowane grzyby umieszczamy na patyczkach do szaszłyków. Jednak uwaga! Patyczki powinny być wcześniej moczone w zimnej wodzie przez około pół godziny.
  3. W tym samym czasie w małym garnku lub w rondelku rozpuszczamy masło, do którego dodajemy suszoną natkę pietruszki, pieprz, a także wspomnianą sól czosnkową.
  4. Tak przygotowaną przyprawą smarujemy pieczarki.
  5. Grzyby grillujemy ze wszystkich stron, do lekkiego zarumienienia.

Zobacz również:

Nowy Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem 30 min 2 osoby Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem
Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą 30 min 2 osoby Pieczarki z grilla z cukinią i mozzarellą
Stek z ananasa z grilla 15 min 2 osoby Stek z ananasa z grilla