Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem
60 min 3 osoby <60 zł Wideo

Przegrzebki z grilla z puree z bakłażana, popcornem i solonym karmelem

Je┼Ťli poszukujecie dania na wyj─ůtkow─ů okazj─Ö, a na twarzach waszych go┼Ťci chcecie zobaczy─ç zachwyt, przygotujcie jedne z najsmaczniejszych owoc├│w morza ÔÇô przegrzebki. Przegrzebki zwane tak┼╝e ma┼é┼╝ami ┼Ťw. Jakuba przyrz─ůdzimy na grillu w po┼é─ůczeniu z puree z bak┼éa┼╝ana, popcornem, solonym karmelem i kiwi. Dzisiejsza propozycja w wykonaniu Micha┼éa Dobosza i Kacpra Salzmana, to dow├│d na to, ┼╝e na ruszcie mo┼╝na przygotowa─ç wykwintne, restauracyjne danie.

ÔÇ×Pierwsza rzecz, od kt├│rej zaczynamy, to oczyszczenie przegrzebk├│w. Aby to zrobi─ç, odrywamy mi─Ösie┼ä odpowiedzialny za zamykanie muszli ÔÇô jest w nim du┼╝o tkanki ┼é─ůcznej i jest on ┼╝ylasty, dlatego nie mo┼╝emy go zje┼Ť─ç w takiej formie. ÔÇŁ Kacper Salzman

Składniki

  •  Przegrzebki
  •  Bak┼éa┼╝an
  •  Popcorn
  •  Kiwi
  •  Cukier
  •  ┼Ümietana
  •  Chilli
  •  Rozmaryn
  •  Pasta Miso
  •  Ocet jab┼ékowy
  •  W─Ödzona papryka
  •  Olej

Przygotowanie:

Puree z bakłażana i solony karmel

  1. Przyrz─ůdzanie rozpoczynamy od przygotowania pasty z bak┼éa┼╝ana. Bak┼éa┼╝an b─Ödzie palony, poniewa┼╝ dos┼éownie spalimy go na grillu. Idealny do tego celu b─Ödzie grill w─Öglowy. Uk┼éadamy bak┼éa┼╝ana bezpo┼Ťrednio na rozgrzany w─Ögiel i czekamy, a┼╝ porz─ůdnie si─Ö przypiecze.
  2. Kiedy bak┼éa┼╝an przypieka si─Ö na grillu w─Öglowym, na bocznym palniku grilla gazowego, zabieramy si─Ö za przygotowanie karmelu. Do garnka wsypujemy cukier i poddajemy go karmelizacji. Kiedy cukier rozpu┼Ťci si─Ö, dodajemy chilli, rozmaryn i ┼Ťmietan─Ö. Ca┼éo┼Ť─ç dok┼éadnie mieszamy. S┼éodko-s┼éony akcent stworzy doskona┼ée po┼é─ůczenie z przegrzebkami.
  3. Upieczone bak┼éa┼╝any nale┼╝y dok┼éadnie oczy┼Ťci─ç ze sk├│ry. Aby nabra┼éy wyrazistego smaku, dodajemy do nich past─Ö miso, czyli past─Ö z fermentowanej soi, oraz ocet jab┼ékowy. Wszystkie sk┼éadniki ┼é─ůczymy ze sob─ů.

Idealne przegrzebki z grilla

  1. Przegrzebki musimy odpowiednio przygotowa─ç przed ich usma┼╝eniem. W tym celu usuwamy mi─Ösie┼ä, kt├│ry jest odpowiedzialny za otwieranie muszli. Zawiera on du┼╝o tkanki ┼é─ůcznej i nie nadaj─Ö si─Ö do jedzenia. Tak przygotowane przegrzebki mo┼╝emy wrzuca─ç na patelni─Ö.
  2. Na patelni─Ö dodajemy odrobin─Ö oleju, po czym uk┼éadamy na niej przegrzebki. Aby by┼éy dobrze przyrz─ůdzone, wymagaj─ů specjalnej techniki sma┼╝enia, gdzie istotn─ů rol─Ö odgrywa czas. Sma┼╝ymy je w bardzo wysokiej temperaturze, minut─Ö z jednej strony oraz minut─Ö z drugiej strony.
  3. W mi─Ödzyczasie na osobnej patelni rozpuszczamy mas┼éo. Kiedy przegrzebki b─Öd─ů gotowe z obydwu stron, przenosimy je na patelni─Ö z mas┼éem i polewamy je nim. Ca┼éy sekret tkwi w tym, ┼╝e mas┼éo musi posiada─ç idealn─ů temperatur─Ö. Nie mo┼╝e by─ç ani zbyt gor─ůce, poniewa┼╝ b─Ödzie si─Ö pali─ç, ani zbyt zimne, aby przegrzebki go nie wch┼éon─Ö┼éy. Jego zadaniem jest doko┼äczenie procesu karmelizacji i ┼Ťci─Öcie bia┼éek.
  4. Gotowe przegrzebki z grilla podajemy u┼éo┼╝one obok pasty z bak┼éa┼╝ana. Posypujemy ca┼éo┼Ť─ç popcornem i polewamy s┼éonym karmelem. Kwasowo┼Ťci doda pokrojone w kostk─Ö kiwi. Na sam koniec przegrzebki posypujemy odrobin─ů w─Ödzonej papryki.
  5. Wykwintna potrawa z grilla gotowa. Kompozycja pi─Öknie prezentuje si─Ö na talerzu, a wszystkie smaki idealnie ze sob─ů wsp├│┼égraj─ů. ┼╗yczymy smacznego!

Przepis wideo:

play

Zobacz r├│wnie┼╝:

W┼éoska Focaccia i hiszpa┼äski szasz┼éyk z krewetkami, chorizo i limonk─ů 2h 2 osoby Wideo W┼éoska Focaccia i hiszpa┼äski szasz┼éyk z krewetkami, chorizo i limonk─ů
Makaron z krewetkami 30 min 2 osoby Wideo Makaron z krewetkami
Krewetki w sosie pomidorowym z grilla 45 min 4 osoby Krewetki w sosie pomidorowym z grilla