Przekąski z grilla: bułki nadziewane mięsem
Doskonała i sycąca przekąska z grilla, czyli bułki z aromatycznym, wieprzowym nadzieniem. Pamiętaj o tym, żeby mięso na bułki z grilla było dobrej jakości. Nie powinno mieć zbyt wiele wody, ponieważ zbyt wodniste mięso sprawi, że w bułkach zrobi się zakalec. Do przygotowania nadziewanych bułek wybierz mięso od sprawdzonego sprzedawcy!
Zapraszasz większą liczbę gości i chcesz przygotować przekąski na grilla, które łatwo serwować? Wypróbuj nasz przepis na bułki z grilla nadziewane mięsem mielonym. Do przygotowania bułeczek będzie Ci potrzebne ciasto drożdżowe, musisz więc zarezerwować sobie około 2 godziny czasu, aby ciasto mogło odpowiednio wyrosnąć. Wybierając mąkę na bułki z grilla, koniecznie zwróć uwagę na jej typ. Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 00.
Ten rodzaj mąki jest bardzo jasny, doskonale oczyszczony i lekki. Przypomina śnieżny puch, dzięki czemu przekąski z grilla, które przygotujemy, będą odpowiednio chrupkie i miękkie. Mąka typu 00 jest niezwykle elastyczna, co ułatwia nam pracę podczas formowania ciasta.
Przekąski na grilla przygotowaliśmy na grillu gazowym marki Enders, z wymiennym systemem wkładów Switch Grid. Będzie potrzebny Ci także kamień do pizzy.
Składniki
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej typu 00 (dodatkowo 50 g mąki zostaw do podsypania ciasta)
- 200 ml lekko ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 0,5 łyżeczki cukru
- sól
- Składniki:
- 400 g mięsa mielonego z szynki lub karku
- 2 łyżki pomidorów siekanych
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku suszonego
- 0,5 łyżeczki kminu mielonego
- sól i świeży pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i oliwę, wymieszaj.
- Przygotuj zaczyn: w letniej wodzie rozpuść cukier i dodaj drożdże. Pamiętaj, że woda powinna mieć letnią temperaturę. Zbyt ciepła woda zabije drożdże, a zbyt zimna sprawi, że nie urosną. Woda powinna mieć temperaturę około 40 stopni – kiedy sprawdzisz temperaturę ręką, woda nie powinna Cię parzyć, ani być zbyt chłodna.
- Zaczyn odstaw na 15 minut, aby zaczął pracować.
- Wymieszaj dokładnie mąkę i zaczyn. Wyrób wszystko na gładką masę. Zagniataj około 10 minut, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Jeżeli tak nie jest, dosyp więcej mąki.
- Uformuj dużą kulkę i zostaw ciasto w misce, podsypane mąką i przykryte ścierką. Ciasto powinno być w ciepłym miejscu przez około 1 godzinę.
- Następnie uformuj 6 małych kulek. Podsyp je mąką i odstaw przykryte ścierką na dodatkową 1 godzinę.
- Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, kulki rozwałkuj najcieniej jak się da lub rozciągnij.
- Przygotuj farsz: mięso dokładnie wymieszaj z pomidorami i przyprawami, dopraw solą i pieprzem.
- Do środka przygotowanego wcześniej ciasta włóż farsz.
- Zawiń wszystkie końce, powinny być one na dole ze sobą bardzo szczelnie połączone, tak, aby nadzienie nie wypływało ze środka.
- Delikatnie uformuj jednolite bułeczki.
- Włóż na grill kamień do pizzy, grill rozgrzej go do 250°C.
- Na rozgrzany kamień przełóż bułeczki z mięsem.
- Piecz 5 minut przy zamkniętej pokrywie. Po 5 minutach odłóż na górną półkę w grillu i zamknij pokrywę jeszcze na 4 minuty.
- Po tym czasie zdejmij nadziewane bułki z grilla. W tym celu możesz użyć szczypiec.
- Przekąski z grilla nadziewane mięsem podawaj ciepłe!