Przekąski z grilla: bułki nadziewane mięsem
2h >5 osób <60 zł

Przekąski z grilla: bułki nadziewane mięsem

Doskonała i sycąca przekąska z grilla, czyli bułki z aromatycznym, wieprzowym nadzieniem. Pamiętaj o tym, żeby mięso na bułki z grilla było dobrej jakości. Nie powinno mieć zbyt wiele wody, ponieważ zbyt wodniste mięso sprawi, że w bułkach zrobi się zakalec. Do przygotowania nadziewanych bułek wybierz mięso od sprawdzonego sprzedawcy!

„Wybierz mięso dobrego pochodzenia, szukaj jakości, unikaj GMO i antybiotyków. Mięso z dobrej hodowli i dobrego uboju na pewno smakuje lepiej i ma mniej wody, co w tym przepisie jest bardzo ważne. Woda w środku bułek spowoduje, że będą zakalcowate.” Marek Siol

Zapraszasz większą liczbę gości i chcesz przygotować przekąski na grilla, które łatwo serwować? Wypróbuj nasz przepis na bułki z grilla nadziewane mięsem mielonym. Do przygotowania bułeczek będzie Ci potrzebne ciasto drożdżowe, musisz więc zarezerwować sobie około 2 godziny czasu, aby ciasto mogło odpowiednio wyrosnąć. Wybierając mąkę na bułki z grilla, koniecznie zwróć uwagę na jej typ. Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typu 00.

Ten rodzaj mąki jest bardzo jasny, doskonale oczyszczony i lekki. Przypomina śnieżny puch, dzięki czemu przekąski z grilla, które przygotujemy, będą odpowiednio chrupkie i miękkie. Mąka typu 00 jest niezwykle elastyczna, co ułatwia nam pracę podczas formowania ciasta.

Przekąski na grilla przygotowaliśmy na grillu gazowym marki Enders, z wymiennym systemem wkładów Switch Grid. Będzie potrzebny Ci także kamień do pizzy.

Składniki

  • Ciasto: 
  •  
  • 300 g mąki pszennej typu 00 (dodatkowo 50 g mąki zostaw do podsypania ciasta)
  • 200 ml lekko ciepłej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5  łyżeczki cukru
  •  sól
  • Składniki: 
  •  
  • 400 g mięsa mielonego z szynki lub karku
  • 2 łyżki pomidorów siekanych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 0,5 łyżeczki kminu mielonego
  •  sól i świeży pieprz

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sól i oliwę, wymieszaj.
  2. Przygotuj zaczyn: w letniej wodzie rozpuść cukier i dodaj drożdże. Pamiętaj, że woda powinna mieć letnią temperaturę. Zbyt ciepła woda zabije drożdże, a zbyt zimna sprawi, że nie urosną. Woda powinna mieć temperaturę około 40 stopni – kiedy sprawdzisz temperaturę ręką, woda nie powinna Cię parzyć, ani być zbyt chłodna.
  3. Zaczyn odstaw na 15 minut, aby zaczął pracować.
  4. Wymieszaj dokładnie mąkę i zaczyn. Wyrób wszystko na gładką masę. Zagniataj około 10 minut, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Jeżeli tak nie jest, dosyp więcej mąki.
  5. Uformuj dużą kulkę i zostaw ciasto w misce, podsypane mąką i przykryte ścierką. Ciasto powinno być w ciepłym miejscu przez około 1 godzinę.
  6. Następnie uformuj 6 małych kulek. Podsyp je mąką i odstaw przykryte ścierką na dodatkową 1 godzinę.
  7. Kiedy ciasto ponownie wyrośnie, kulki rozwałkuj najcieniej jak się da lub rozciągnij.
  8. Przygotuj farsz: mięso dokładnie wymieszaj z pomidorami i przyprawami, dopraw solą i pieprzem.
  9. Do środka przygotowanego wcześniej ciasta włóż farsz.
  10. Zawiń wszystkie końce, powinny być one na dole ze sobą bardzo szczelnie połączone, tak, aby nadzienie nie wypływało ze środka.
  11. Delikatnie uformuj jednolite bułeczki.
  12. Włóż na grill kamień do pizzy, grill rozgrzej go do 250°C.
  13. Na rozgrzany kamień przełóż bułeczki z mięsem.
  14. Piecz 5 minut przy zamkniętej pokrywie. Po 5 minutach odłóż na górną półkę w grillu i zamknij pokrywę jeszcze na 4 minuty.
  15. Po tym czasie zdejmij nadziewane bułki z grilla. W tym celu możesz użyć szczypiec.
  16. Przekąski z grilla nadziewane mięsem podawaj ciepłe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka
Burger wołowy z ogórkiem, musztardą i serem cheddar 30 min 2 osoby Wideo Burger wołowy z ogórkiem, musztardą i serem cheddar
Burger zapiekany i podwędzany w pierogu a la chinkali 90 min 4 osoby Burger zapiekany i podwędzany w pierogu a la chinkali

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *