Pstrąg grillowany
2h 2 osoby <60 zł

Pstrąg grillowany

Ryby i cytrusy, to połączenie, które zawsze dobrze zagra. A próbowaliście kiedyś jako dodatek podać do ryby mandarynki? Jak je zgrillujecie, zrobią się jeszcze słodsze i świetnie podkręcą smak ryby zamarynowanej w sposób azjatycki. Przekonaj się, jak smakuje pstrąg grillowany w marynacie z mandarynki.

„Grillowicze często pytają „co zrobić, żeby ryba nie przywierała?”. Jest kilka patentów, o których opowiem innym razem, ale pierwsze co mi przychodzi do głowy to „połóż rybę na desce cedrowej”. Nie przywrze, zetnie się delikatnie, a przy tym będzie lekko podwędzona - rzecz trudna do osiągnięcia na Pulse Webera. ” Kacper Salzman

Pstrąg grillowany to propozycja na zdrowszy obiad z rusztu – przekonaj się, że nie tylko tłuste mięsa z grilla są smaczne! Pstrąg w marynacie będzie smakować wyśmienicie, a ponadto dostarcza cennych kwasów omega 3. Co więcej, używając deski cedrowej do przygotowania potrawy, przekonasz się, że grillowanie ryb wcale nie musi być trudne. Pstrąg grillowany na desce nie będzie przywierać do rusztu, nie rozpadnie się, a ponadto zyska delikatny posmak wędzonki.

W naszym przepisie, pstrąg został przygotowany na grillu elektrycznym Weber Pulse.  Oba palniki przekręć na 2/3 mocy, natomiast termometr powinien wskazywać temperaturę około 200-220 stopni. Nad deską temperatura jest niższa – ryba leży w temperaturze pośredniej.

Jeżeli posiadasz grill gazowy – odkręć zewnętrzne palniki na maximum, a środkowy wyłącz – nad tym palnikiem połóż rybę. Jeżeli grillujesz na grillu węglowym – rozpal 2/3 komina brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej pomiędzy nimi.

Składniki

  • 1 mały pstrąg tęczowy
  •  
  •  Marynata
  • 80 ml sosu sojowego
  • 2 mandarynki
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (wielkości kciuka)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  •  sól, pieprz
  • 1 cebula
  • 1 bazylia tajska
  •  
  •   Akcesoria:
  •  deska cedrowa
  •  łopatka
  •  szczypce

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij do przygotowania deski cedrowej – namocz ją w wodzie, najlepiej 2 godziny przed planowanym grillowaniem.
  2. Następnie przygotuj marynatę do pstrąga. Do głębokiego naczynia włóż rybę, a następnie wlej sos sojowy , startą skórkę i sok wyciśnięty dwóch mandarynek , 4 zmiażdżone ząbki czosnku , starty kawałek imbiru oraz 2 łyżki oleju sezamowego . Dokładnie wymieszaj. Marynuj przez 30 minut.
  3. Następnie osusz pstrąga z marynaty i przypraw solą oraz pieprzem według uznania.
  4. Do środka ryby włóż cebulę oraz bazylię.
  5. Kiedy pstrąg będzie przygotowany, rozgrzej grill na maksimum i połóż deskę na ruszcie stroną, na której będzie leżała ryba.
  6. W czasie oczekiwania na nagrzanie deski, możesz grillować na ruszcie mandarynki.
  7. Po około 10-15 minutach deska cedrowa zacznie „strzelać” – odwróć ją wtedy nagrzaną stroną do góry i połóż na niej pstrąga oraz zioła .
  8. Grilluj przez około 15-20 minut – do momentu, gdy cała ryba będzie upieczona.
  9. Pstrą grillowany gotowy! Podawaj go z grillowanymi mandarynkami. Smacznego!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero 30 min 1 osoba Łosoś z grilla elektrycznego glazurowany sosem Orange Habanero
Tosty z krewetkami 15 min 2 osoby Wideo Tosty z krewetkami
Czarny dorsz 30 min 2 osoby Wideo Czarny dorsz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *