Pulled pork wędzone na zimno
7h 2 osoby <60 zł

Pulled pork wędzone na zimno

Kto nie lubi pulled pork? Pyszna, aromatyczna łopatka wieprzowa o doskonałej i miękkiej strukturze mięsa to pewniak, który polubią wszyscy. Przedstawiamy przepis Juliana Karewicza na rewelacyjne, wędzone pulled pork!

„Okadzaj łopatkę wieprzową dymem przez ok. 5 godzin. Skórka wędzonego pulled porka powinna stać się ciemna.” Julian Karewicz

Rwana wieprzowina, czyli inaczej pulled pork, to amerykańskie danie, które zyskało u nas ogromną popularność. Ta wersja łopatki wieprzowej przywędrowała do nas z południowych Stanów Zjednoczonych. Charakterystycznym elementem tego dania jest rozdrobnione, poszarpane mięso zanurzone w aromatycznym sosie. W naszej wersji pulled pork zyskuje dodatkowo cudowny, wędzony aromat. Dodatkowe informacje o wędzeniu możesz znaleźć w tekście: „Jaka jest różnica między BBQ a polską szkołą wędzenia na zimno?” autorstwa Juliana Karewicza.

 

Składniki

  •   Składniki na pulled pork:
  •  Łopatka wieprzowa (najlepiej z kością)
  •  Musztarda (najlepiej żółta, ale może być każda inna)
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego
  •   Mieszanka przyprawowa:
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli
  • 1 łyżka czosnku suszonego
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka kuminu

Przygotowanie:

Przepis na wędzone pulled pork

  1. Łopatkę wieprzową, z której powstanie pulled pork, posmaruj musztardą.
  2. Mieszankę przyprawową włóż do dozownika do przypraw z dużymi dziurami i dobrze wymieszaj, wstrząsając.
  3. Rozsyp na łopatce równomierną warstwę suchej wcierki. Nie może być ona zbyt gruba, ale też nie powinny zostać żadne prześwity mięsa.
  4. Tak przyprawioną łopatkę umieść na kratce w Borniaku. Piętro niżej umieść brytfankę z sokiem jabłkowym, octem i miodem. Brytfanna musi znajdować się pod łopatką tak, aby wyłapywać soki, które będą kapać z mięsa.
  5. Ustaw Borniaka na 120°C i od razu wrzuć do środka wiórki wędzarnicze. Polecam jabłoń.
  6. Okadzaj łopatkę wieprzową dymem przez ok. 5 godzin. Skórka pulled pork powinna stać się ciemna.
  7. Po upływie 5 godzin korzystając z rękawic ochronnych. Wyjmij z Borniaka brytfankę oraz mięso.
  8. Rozwiń na blacie szeroką i grubą folię aluminiową i ułóż w niej mięso, które za chwilę zawiń. Soki, które wytrąciły się z mięsa, wlej do zawiniątka z folii. Działaj sprytnie i nie pozwól, by soki wylały się z folii. Łopatkę wieprzową zawiń w podwójną warstwę folii, włóż ją tym razem do brytfanny, z której zebrałeś soki.
  9. Wbij w mięso termometr, wstaw do smokera i kontynuuj proces wędzenia pulled pork do momentu, w którym łopatka osiągnie temperaturę wewnętrzną 86°C.
  10. Gdy łopatka osiągnie zadaną temperaturę, wyłącz Borniaka, ale nie wyjmuj z niego łopatki. Zostaw w środku mięso na 2-godzinne odpoczywanie.
  11. Po upływie tego czasu rozpakuj mięso z folii i poszarp (możesz użyć specjalnego metalowego widelca do szarpania mięsa), mieszając je z wytopionym sosem.
  12. Polecam serwować wędzone pulled pork w maślanej bułce z dodatkiem sałatki typu coleslaw.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Wędzone polędwiczki wieprzowe 7h 4 osoby Wędzone polędwiczki wieprzowe
Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli 6h 2 osoby Wideo Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli
Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ 15 min 4 osoby Wideo Marynowane i podwędzane skrzydełka BBQ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *