Jak przygotować kurczaka z grilla
Mięso drobiowe jest bardzo zdrowe. Zawiera dużo białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Z tego powodu warto zadbać o to, by jak najczęściej gościło w naszym jadłospisie. Kurczak z grilla – sprawdź, jak go przygotować!
Zalety grillowanych potraw są nam doskonale znane. Jeśli posiadamy grill marki Weber, wówczas dodatkowo mamy pewność, że jakość serwowanych dań jest po prostu wyjątkowa. Przede wszystkim pozostają one lekkie i nie ociekają tłuszczem. Połączenie grilla i drobiu to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy stawiają na posiłki zgodne z Piramidą Zdrowego Żywienia.
Kurczak z grilla – pyszne filety
Najprostszą grillowaną potrawą jest filet z kurczaka. Warto go odpowiednio wcześnie zamarynować w ulubionych ziołach i przyprawach. Dzięki temu nabierze odpowiedniego aromatu. Jeśli jesteśmy miłośnikami ostrych smaków, nie szczędźmy pikantnej papryki. Doskonale smakuje również z czosnkiem.
Zaletą drobiu jest również fakt, że nie trzeba długo czekać na pyszny posiłek. Czas przygotowania jest bardzo krótki. Szczególnie w porównaniu z tzw. „czerwonymi mięsami”.
Chrupiące skrzydełka
Ogromną popularnością cieszą się również skrzydełka z grilla. Ich chrupiąca skórka skusi niejednego amatora drobiu. Zwłaszcza, jeśli wcześniej zamarynujemy je w miodzie z dodatkiem ketchupu i czosnku.
Skrzydełka równie dobrze smakują w wersji na ostro. Wystarczy je zamarynować w chilli, sosie tabasco, soli, pieprzu i oczywiście oliwie z oliwek. Smak tego dania jest… piekielnie dobry!
Skrzydełka na ostro – składniki:
- skrzydełka z kurczaka
- oliwa z oliwek
- papryczka chilli
- sos tabasco
- sól
- pieprz
Udko skąpane w piwie
Udka również mają swoich wiernych wielbicieli. Przed grillowaniem proponujemy przygotować marynatę z jasnego piwa, oliwy, 3 łyżek musu jabłkowego, 3 łyżek miodu, słodkiej papryki, szałwii i szczypty cynamonu. Udka muszą postać w marynacie aż 6 godzin, jednak warto poczekać, by delektować się tym niesamowitym smakiem.
Idealnym dodatkiem do tych dań są przeróżne sałatki. Podkreślają smak serwowanych potraw. Smacznego!
Składniki:
- jasne piwo
- oliwa z oliwek
- 3 łyżki musu jabłkowego
- 5 łyżek miodu
- słodka papryka
- szałwia
- szczypta cynamonu
Czas przygotowania: 15 minut
Czas marynowania: 6 godzin
Akcesoria: strzykawka do marynaty