Quesadilla z kurczakiem i warzywami
Masz ochotę na kuchnię meksykańską? Wypróbuj przepis na grillowaną quesadillę. Marek Siol, autor bloga Hungry Eyes, poleca wersję z kurczakiem i warzywami.
„Do przygotowania grillowanej quesadilli warto wykorzystać podstawę do wypiekania pizzy firmy Weber. Jeszcze zanim zaczniesz grillowanie, posmaruj ruszt lub podstawę olejem.”
Marek Siol
Quesadilla to jedno z najpopularniejszych meksykańskich dań. Chrupiąca tortilla z mąki kukurydzianej w połączeniu z grillowanym kurczakiem i ciągnącym się serem cheddar stanowi doskonały pomysł na przekąskę w trakcie imprezy z przyjaciółmi. Sprawdzi się także jako lunch lub lekka kolacja.
Składniki
- 4 placki tortilli
- 1 pierś z kurczaka przekrojona na dwie płaskie części
- 1 mała czerwona cebula
- 1 papryka
- 6 pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek kolendry
- 4 łyżki ketchupu
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 200 g sera cheddar
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Do przygotowania grillowanej quesadilli warto wykorzystać podstawę do wypiekania pizzy firmy Weber. Jeszcze zanim zaczniesz grillowanie, posmaruj ruszt lub podstawę olejem.
- Warzywa na grillowaną quesadillę pokrój w cienkie plasterki, ser zetrzyj na dużych oczkach. Pierś z kurczaka natrzyj solą i pieprzem. Cienkie filety grilluj po 2 minuty z każdej strony na mocno rozgrzanym grill (dzięki temu będą soczyste).
- Ketchup wymieszaj z rozgniecionym ząbkiem czosnku i sokiem z połowy limonki.
- Czas na przygotowanie grillowanej quesadilli. Placek posmaruj przygotowaną salsą. Warzywa i mięso z kurczaka ułóż na tortilli. Całość przykryj drugim plackiem.
- Quesadillę z kurczakiem i warzywami grilluj z obu stron na rumiany kolor do momentu, aż ser zacznie wypływać.