Ramen z wieprzowiną
15 min 2 osoby <15 zł Wideo

Ramen z wieprzowiną

Ramen w zupełnie nowym wydaniu – esencjonalny bulion zastąpiony przez soczystą wieprzowinę i zakręcony makaron. Doskonały pomysł na obiad!

„Wszyscy kojarzą ramen z bulionem, ale samo słowo "ramen" oznacza "makaron". Japończycy podają go w różny sposób, nie tylko w bulionie i my też pójdziemy tym śladem. ” Marek Siol

Myślisz, że ramen to tylko rozgrzewająca zupa? Michał Dobosz i Marek Siol pokażą Ci, że nie. Sprawdź, jak łatwo można zrobić ramen z wieprzowiną na grillu! Zielona cebula dymka, aromatyczny czosnek i soczysta wieprzowina. Doskonałe połączenie smaków.

Składniki

  •  
  • 1 szynka wieprzowa wolno gotowana
  • 1 makaron (suszony ramen)
  • 1 cebula dymka
  • 20 ml sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  •  garść kolendry

Przygotowanie:

  1. Makaron ramen ugotuj według instrukcji z opakowania.
  2. Szynkę wieprzową wolno gotowaną poszarp na kawałki. Dymkę posiekaj.
  3. Szynkę i czosnek przesmaż na mocno rozgrzanej płycie grillowej. Dorzuć makaron.
  4. Dodaj dymkę i kolendrę. Dopraw sosem sojowym i miodem. Wymieszaj.
  5. Całość przełóż na talerz i gotowe!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Makaron z krewetkami 30 min 2 osoby Wideo Makaron z krewetkami
Ciabatta z grillowanym rostbefem 30 min 2 osoby Ciabatta z grillowanym rostbefem
Pad thai z grilla 45 min 4 osoby Pad thai z grilla