Ramen z wieprzowiną
Ramen w zupełnie nowym wydaniu – esencjonalny bulion zastąpiony przez soczystą wieprzowinę i zakręcony makaron. Doskonały pomysł na obiad!
„Wszyscy kojarzą ramen z bulionem, ale samo słowo "ramen" oznacza "makaron". Japończycy podają go w różny sposób, nie tylko w bulionie i my też pójdziemy tym śladem. ”
Marek Siol
Myślisz, że ramen to tylko rozgrzewająca zupa? Michał Dobosz i Marek Siol pokażą Ci, że nie. Sprawdź, jak łatwo można zrobić ramen z wieprzowiną na grillu! Zielona cebula dymka, aromatyczny czosnek i soczysta wieprzowina. Doskonałe połączenie smaków.
Składniki
- 1 szynka wieprzowa wolno gotowana
- 1 makaron (suszony ramen)
- 1 cebula dymka
- 20 ml sosu sojowego jasnego
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- garść kolendry
Przygotowanie:
- Makaron ramen ugotuj według instrukcji z opakowania.
- Szynkę wieprzową wolno gotowaną poszarp na kawałki. Dymkę posiekaj.
- Szynkę i czosnek przesmaż na mocno rozgrzanej płycie grillowej. Dorzuć makaron.
- Dodaj dymkę i kolendrę. Dopraw sosem sojowym i miodem. Wymieszaj.
- Całość przełóż na talerz i gotowe!