Sałatka z grillowanych warzyw
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Sałatka z grillowanych warzyw

Kolorowy dodatek do mięsnego dania z grilla! Bogactwo witamin w postaci pysznych, chrupiących warzyw. Spróbuj doskonałego dodatku, który urozmaici Twój posiłek.

„Warzywa będziemy grillować w całości. Przekrawamy na pół tylko większe warzywa jak np. pomidory. Wybierajcie pełne pomidory, takie jak pomidor śliwkowy lub jeśli trwa sezon – pomidor malinowy.” Marek Siol

Sałatka z grillowanych warzyw idealnie nadaje się jako dodatek lub danie główne dla wegetarian. Dodatek miodu sprawia, że warzywa są delikatnie skarmelizowane, a miód podkreśla ich naturalną słodycz. Połączenie kolorowych papryk i zielonych warzyw to nie tylko smakowa, ale też wizualna uczta!

Składniki

  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 250 g szparagi
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 cukinia
  • 1 dymka
  • 4 pomidory
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  •  sól
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierz szparagi. Warzywa (pomidory i paprykę) przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Cukinię pokrój na plastry.
  2. Grill rozgrzej do 250 stopni.
  3. Warzywa połóż na patelni grillowej. Polej olejem rzepakowym. Podczas grillowania warzywa obracaj.
  4. Całość grilluj około 15 minut. Na koniec posyp solą i pieprzem.
  5. Sałatę wrzuć na ruszt na około 4 minuty.
  6. Pietruszkę posiekaj. Grillowane warzywa pokrój na kawałki. Ułóż je na półmisku.
  7. Olej rzepakowy połącz z miodem. Dodaj sól. Wyciśnij połowę cytryny. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Całość posyp pietruszką.

 

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami 30 min 2 osoby Sałatka z serem halloumi i grillowanymi warzywami
Tajskie curry warzywne z grilla 45 min 4 osoby Wideo Tajskie curry warzywne z grilla
Gazpacho z grillowanych warzyw 45 min 2 osoby Gazpacho z grillowanych warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *