Sałatka z grillowanych warzyw
Kolorowy dodatek do mięsnego dania z grilla! Bogactwo witamin w postaci pysznych, chrupiących warzyw. Spróbuj doskonałego dodatku, który urozmaici Twój posiłek.
„Warzywa będziemy grillować w całości. Przekrawamy na pół tylko większe warzywa jak np. pomidory. Wybierajcie pełne pomidory, takie jak pomidor śliwkowy lub jeśli trwa sezon – pomidor malinowy.”
Marek Siol
Sałatka z grillowanych warzyw idealnie nadaje się jako dodatek lub danie główne dla wegetarian. Dodatek miodu sprawia, że warzywa są delikatnie skarmelizowane, a miód podkreśla ich naturalną słodycz. Połączenie kolorowych papryk i zielonych warzyw to nie tylko smakowa, ale też wizualna uczta!
Składniki
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 250 g szparagi
- 1 pęczek pietruszki
- 1 cukinia
- 1 dymka
- 4 pomidory
- 1 gruszka
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Obierz szparagi. Warzywa (pomidory i paprykę) przekrój na pół i pozbądź się gniazd nasiennych. Cukinię pokrój na plastry.
- Grill rozgrzej do 250 stopni.
- Warzywa połóż na patelni grillowej. Polej olejem rzepakowym. Podczas grillowania warzywa obracaj.
- Całość grilluj około 15 minut. Na koniec posyp solą i pieprzem.
- Sałatę wrzuć na ruszt na około 4 minuty.
- Pietruszkę posiekaj. Grillowane warzywa pokrój na kawałki. Ułóż je na półmisku.
- Olej rzepakowy połącz z miodem. Dodaj sól. Wyciśnij połowę cytryny. Sałatkę polej przygotowanym dressingiem. Całość posyp pietruszką.