Sałatka z kuskusem – przepis na tabbouleh
30 min 2 osoby <30 zł

Sałatka z kuskusem – przepis na tabbouleh

Tabbouleh z grillowanymi warzywami to rewelacyjny pomysł zarówno dla ludzi niejedzących mięsa, jak i świetny, lekki dodatek do mięs lub ryb. Koniecznie spróbujcie tego dania w upalny letni dzień!

„Grillowanie warzyw zawsze doda im więcej smaku – robią się słodsze i bogate w aromaty dymne. Każde danie z dodatkiem grillowanych warzyw nabierze nowego wymiaru!” Kacper Salzman

Tabbouleh – niezwykle popularny dodatek do dań w krajach Lewantu oraz potrawa serwowana jako mezze. Tradycyjny przepis zakłada przygotowanie tabbouleh z kaszą bulgur, w naszej grillowanej wariacji wykorzystaliśmy kaszę kuskus, która jest dużo szybsza w przygotowaniu, ponieważ wystarczy zalać ją wrzątkiem. Sekretem dobrego tabbouleh jest duża ilość świeżej natki pietruszki i mięty, które sprawiają, że danie ma bardzo orzeźwiający charakter. Dodajemy także sok z grillowanej cytryny, dzięki czemu tabbouleh doskonale sprawdzi się podczas gorących, letnich dni.

Sałatka z kuskusem z powodzeniem może być serwowana jako dodatek do mięs, ale również jako przystawka czy samodzielne danie dla wegetarian czy wegan. Pamiętajmy o dodaniu wyrazistej w smaku oliwy z oliwek, która sprawi, że wszystkie smaki doskonale się przenikną.

Warzywa grillowaliśmy na grillu elektrycznym Weber Pulse 2000.

Składniki

  • 2 papryki
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 0,5 ogórka
  • 1 szklanka kuskusu
  • 100 g natki pietruszki
  • 30 g kolendry
  • 20 g mięty
  • 2 łyżki oliwy
  •  
  •  Przyprawy
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
  •  sól
  •  pieprz
  •  olej (do posmarowania papryki)

Przygotowanie:

  1. Odkręć oba palniki w grillu elektrycznym Pulse na maximum.  Tak, aby osiągnąć temperaturę 300-320 stopni. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć wszystkie palniki na maximum (tak, aby osiągnąć temperaturę 300-320 stopni). Jeżeli natomiast grillujesz na grillu węglowym – rozpal cały komin węgla drzewnego, przesyp do koszy i przesuń je do środka (również chcemy temperaturę w zakresie 300-320 stopni).
  2. Paprykę posmaruj delikatnie olejem. Cebulę pokrój w plastry.
  3. Grilluj paprykę i cebulę pokrojoną w plastry przez 10-15 minut na rozgrzanym ruszcie. Tak, aby ładnie się przyrumieniła.
  4. Ułóż na ruszcie cytrynę przekrojoną na pół i podpiekaj ją kilka minut, aby delikatnie się skarmelizowała.
  5. W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
  6. Paprykę zdejmij z grilla, ostudź, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój także cebulę i świeżego ogórka.
  7. Posiekaj zioła.
  8. Kuskus przesyp do miski. W czajniku zagotuj wodę. Wrzątkiem zalej kuskus, pamiętaj, aby woda znajdowała się około 1 cm powyżej powierzchni kuskusu.
  9. Dodaj sól. Wymieszaj kaszę w misce.
  10. Do kaszy kuskus dodaj zgrillowane wcześniej warzywa, świeżego ogórka, przyprawy, oliwę extra virgine i sok z grillowanej cytryny.
  11. Całość wymieszaj.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Kurczak z rożna po marokańsku 90 min 4 osoby Wideo Kurczak z rożna po marokańsku
Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Sałatka z grillowanych warzyw 30 min 2 osoby Wideo Sałatka z grillowanych warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *