Sałatka z kuskusem – przepis na tabbouleh
Tabbouleh z grillowanymi warzywami to rewelacyjny pomysł zarówno dla ludzi niejedzących mięsa, jak i świetny, lekki dodatek do mięs lub ryb. Koniecznie spróbujcie tego dania w upalny letni dzień!
Tabbouleh – niezwykle popularny dodatek do dań w krajach Lewantu oraz potrawa serwowana jako mezze. Tradycyjny przepis zakłada przygotowanie tabbouleh z kaszą bulgur, w naszej grillowanej wariacji wykorzystaliśmy kaszę kuskus, która jest dużo szybsza w przygotowaniu, ponieważ wystarczy zalać ją wrzątkiem. Sekretem dobrego tabbouleh jest duża ilość świeżej natki pietruszki i mięty, które sprawiają, że danie ma bardzo orzeźwiający charakter. Dodajemy także sok z grillowanej cytryny, dzięki czemu tabbouleh doskonale sprawdzi się podczas gorących, letnich dni.
Sałatka z kuskusem z powodzeniem może być serwowana jako dodatek do mięs, ale również jako przystawka czy samodzielne danie dla wegetarian czy wegan. Pamiętajmy o dodaniu wyrazistej w smaku oliwy z oliwek, która sprawi, że wszystkie smaki doskonale się przenikną.
Warzywa grillowaliśmy na grillu elektrycznym Weber Pulse 2000.
Składniki
- 2 papryki
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 0,5 ogórka
- 1 szklanka kuskusu
- 100 g natki pietruszki
- 30 g kolendry
- 20 g mięty
- 2 łyżki oliwy
- Przyprawy
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
- sól
- pieprz
- olej (do posmarowania papryki)
Przygotowanie:
- Odkręć oba palniki w grillu elektrycznym Pulse na maximum. Tak, aby osiągnąć temperaturę 300-320 stopni. Jeżeli grillujesz na gazówce – odkręć wszystkie palniki na maximum (tak, aby osiągnąć temperaturę 300-320 stopni). Jeżeli natomiast grillujesz na grillu węglowym – rozpal cały komin węgla drzewnego, przesyp do koszy i przesuń je do środka (również chcemy temperaturę w zakresie 300-320 stopni).
- Paprykę posmaruj delikatnie olejem. Cebulę pokrój w plastry.
- Grilluj paprykę i cebulę pokrojoną w plastry przez 10-15 minut na rozgrzanym ruszcie. Tak, aby ładnie się przyrumieniła.
- Ułóż na ruszcie cytrynę przekrojoną na pół i podpiekaj ją kilka minut, aby delikatnie się skarmelizowała.
- W miseczce wymieszaj wszystkie przyprawy.
- Paprykę zdejmij z grilla, ostudź, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój także cebulę i świeżego ogórka.
- Posiekaj zioła.
- Kuskus przesyp do miski. W czajniku zagotuj wodę. Wrzątkiem zalej kuskus, pamiętaj, aby woda znajdowała się około 1 cm powyżej powierzchni kuskusu.
- Dodaj sól. Wymieszaj kaszę w misce.
- Do kaszy kuskus dodaj zgrillowane wcześniej warzywa, świeżego ogórka, przyprawy, oliwę extra virgine i sok z grillowanej cytryny.
- Całość wymieszaj.