Satay z indyka
30 min 3 osoby <30 zł Wideo

Satay z indyka

Szukasz pomysłu na obiad? Grill master Michał Dobosz i Marek Siol – autor bloga Hungry Eyes polecają przepis na sataya z indyka. To proste danie przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi grillowania.

„Dobra rada na początek: do przygotowania sataya wybierz tłuste mleko kokosowe i soczyste limonki.” Marek Siol

Satay to popularne indonezyjskie danie. Kawałki mięsa nadziane na patyczki bambusowe są grillowane i podawane z ostrymi sosami. A najlepiej smakują przygotowane na grill gazowy Broil King. W tradycyjnych przepisach na satay stosowane jest różne mięso – kurczak, jagnięcina, ryby czy wołowina. W poniższym przepisie natomiast przedstawiamy Wam pomysł na satay z indyka!

Składniki

  • 500 ml mleko kokosowe
  • 2 szt limonka
  • 2 łyżki miodu
  • 50 ml sos sojowy
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g polędwiczki z indyka
  • 5 cm imbiru
  •  kolendra

Przygotowanie:

  1. Mięso z indyka oczyść z błon. Pokrój je w paski. Do wysokiego naczynia wlej mleko kokosowe.
  2. Indyka nabij (w formie harmonijki) na szpikulce do szaszłyków.
  3. Do mleka kokosowego wyciśnij sok z limonki i wlej sos sojowy. Dodaj 2 łyżki miodu. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko dodaj do marynaty.
  4. Indyka marynuj minimum godzinę. Rozgrzej grill do 250 stopni. Mięso połóż na ruszcie.
  5. Satay z indyka podawaj z ćwiartkami limonki i posiekaną kolendrą.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla 60 min 5 osób Wideo Glazurowany kurczak „Earl Grey” w całości z grilla
Skrzydełka z kurczaka 45 min 3 osoby Wideo Skrzydełka z kurczaka
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *