Satay z indyka
Szukasz pomysłu na obiad? Grill master Michał Dobosz i Marek Siol – autor bloga Hungry Eyes polecają przepis na sataya z indyka. To proste danie przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi grillowania.
„Dobra rada na początek: do przygotowania sataya wybierz tłuste mleko kokosowe i soczyste limonki.”
Marek Siol
Satay to popularne indonezyjskie danie. Kawałki mięsa nadziane na patyczki bambusowe są grillowane i podawane z ostrymi sosami. A najlepiej smakują przygotowane na grill gazowy Broil King. W tradycyjnych przepisach na satay stosowane jest różne mięso – kurczak, jagnięcina, ryby czy wołowina. W poniższym przepisie natomiast przedstawiamy Wam pomysł na satay z indyka!
Składniki
- 500 ml mleko kokosowe
- 2 szt limonka
- 2 łyżki miodu
- 50 ml sos sojowy
- 4 ząbki czosnku
- 500 g polędwiczki z indyka
- 5 cm imbiru
- kolendra
Przygotowanie:
- Mięso z indyka oczyść z błon. Pokrój je w paski. Do wysokiego naczynia wlej mleko kokosowe.
- Indyka nabij (w formie harmonijki) na szpikulce do szaszłyków.
- Do mleka kokosowego wyciśnij sok z limonki i wlej sos sojowy. Dodaj 2 łyżki miodu. Imbir obierz i zetrzyj na tarce. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystko dodaj do marynaty.
- Indyka marynuj minimum godzinę. Rozgrzej grill do 250 stopni. Mięso połóż na ruszcie.
- Satay z indyka podawaj z ćwiartkami limonki i posiekaną kolendrą.