Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i w─Ödzon─ů sol─ů
30 min 2 osoby <120 zł Wideo

Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i w─Ödzon─ů sol─ů

Micha┼é Dobosz i Kacper Salzman polecaj─ů przepis na stek Porterhouse. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga wielu sk┼éadnik├│w, a efekt jest zaskakuj─ůcy. Sprawd┼║ przepis na stek z grilla.

ÔÇ×Porterhouse to problematyczne ci─Öcie, dlatego, ┼╝e pol─Ödwica i rostbef robi─ů si─Ö w r├│┼╝nym czasie. Dlatego podczas grillowania musimy sterowa─ç stekiem pomi─Ödzy dwiema strefami temperatury. ÔÇŁ Kacper Salzman

Stek Porterhouse jest zbli┼╝ony do steku T-bone, ale jest od niego wi─Ökszy. Wycina si─Ö go z ko┼Ťci─ů, oddzielaj─ůc─ů delikatn─ů pol─Ödwic─Ö od soczystego rostbefu. Porterhouse doskonale nadaje si─Ö jako danie dla 2 os├│b ÔÇô do dobrego steka nie potrzeba wiele, dlatego w przepisie do mi─Ösa dodali┼Ťmy odrobin─Ö fermentowanego pieprzu i w─Ödzonej soli. W trakcie grillowania b─Ödziemy nawil┼╝a─ç mi─Öso irlandzk─ů whisky Jameson. Fenomenalny smak i zapach gwarantowany!

Składniki

  •  whisky
  •  fermentowany pieprz
  •  w─Ödzona s├│l
  •  mi├│d
  •  olej

Przygotowanie:

  1. Whisky irlandzk─ů Jameson wlewamy do nawil┼╝acza, dodajemy odrobin─Ö octu i miodu. Ca┼éo┼Ť─ç wstrz─ůsamy.
  2. Stek smarujemy olejem i wrzucamy na ruszt. Sond─Ö do pomiaru temperatury iGrill wbijamy w najgrubsz─ů cz─Ö┼Ť─ç steku, czyli pol─Ödwic─Ö i rostbef. Mi─Öso stawiamy na ko┼Ťci na ruszcie (tzw. nagrzewanie ko┼Ťci). Nast─Öpnie mi─Öso k┼éadziemy na grilla i pieczemy z obu stron. Po obr├│ceniu steku nawil┼╝amy mi─Öso przygotowan─ů wcze┼Ťniej whisky.
  3. Stek zdejmujemy z grilla. Wyci─ůgamy z mi─Ösa sondy iGrill. Kroimy na kawa┼éki. Posypujemy sol─ů w─Ödzon─ů i sfermentowanym pieprzem.

Przepis wideo:

play

Zobacz r├│wnie┼╝:

Stek Tomahawk z mas┼éem cytrynowym i mi─Öt─ů 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z mas┼éem cytrynowym i mi─Öt─ů
Stek z sosem ┼Ťliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem ┼Ťliwkowym
Stek z rostbefu 30 min 2 osoby Wideo Stek z rostbefu

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *