Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa
Przedstawiamy kolejna propozycję dla fanów grillowanej wołowiny. Tym razem stawiamy na naszą polską wołowinę, która na ruszt nadaje się idealnie. Michał Dobosz i Kacper Salzman z Grill Bastards przygotują wyśmienity stek Ribeye podany z argentyńskim sosem chimichurri z dodatkiem ananasa. Wyszło pysznie, sprawdźcie sami!
„W przepisie użyjemy polskiego mięsa – będzie to krowa wyhodowana przez polskiego hodowcę w dobrych warunkach na dobrej paszy – moim zdaniem najlepszy stosunek ceny do jakości. ”
Kacper Salzman
Kundel to rasa, która została wyhodowana w Polsce, w bardzo dobrych warunkach. Wysokiej jakości mięso, które jest pyszne i świetnie sprawdza się w roli steków, a przy tym jego cena jest nieco niższa niż rasowej wołowiny.
Akcesoria:
sztućce do steków
nóż do steków
Składniki
- Stek Ribeye
- Oliwa z oliwek
- Kolendra
- Pietruszka
- Świeża mięta
- Czosnek
- Chilli
- Cukier Muscovado
- Sól
- Pieprz
- Limonka
- Ananas
- Kawa
- Kmin rzymski
- Cynamon
Przygotowanie:
- Grillowanie rozpoczynamy od przygotowania tradycyjnego argentyńskiego dodatku – sosu chimichurri. To właśnie ten sos jest podstawowym dodatkiem dla Argentyńczyków do grillowanej wołowiny jak i również do innych mięs. Jego główne składniki to natka pietruszki, czosnek i oliwa.
- Sos można jednak urozmaicać według gustu różnymi dodatkami. Nasza mieszanka to kolendra, pietruszka i mięta. Zioła należy dokładnie posiekać i wrzucić do miski. Pozostało już jedynie doprawienie sosu. Dodajemy więc sól, cukier muscovado, limonkę i chilli dla uzyskania odrobiny wyrazistości. Jako składnik wiążący – oczywiście oliwa z oliwek.
- Na sam koniec dodajemy składnik specjalny – grillowany ananas, pięknie wygląda i nadaje całości nieco słodyczy. Wszystko dokładnie mieszamy. Prosty i jednocześnie efektowny dodatek do naszej wołowiny jest gotowy.
- Pora zająć się mięsem. Stek kroimy na grubość około 3 centymetrów. Może to być nieco więcej, gdyż steki powinny być grube. Mięso smarujemy z obu stron oliwą oraz doprawiamy mieszanką przypraw – kawą, kminem rzymskim, cynamonem i odrobiną cukru.
- Wrzucamy na ruszt, gdzie będziemy je grillować metodą bezpośrednią w temperaturze około 300 stopni, po trzy minuty z każdej strony. Kiedy mięso będzie gotowe, pozwalamy mu nieco odpocząć (w naszym przypadku będzie to 10 minut), dzięki czemu soki równomiernie się rozprowadzą a mięso będzie niezwykle soczyste.
- Pozostało nam już tylko pokroić steki. Serwujemy je oczywiście z naszym argentyńskim akcentem – sosem chimichurri. Polecamy wypróbować ten przepis, a jesteśmy pewni, że będziecie do niego z przyjemnością wracać przy okazji rodzinnego grillowania. Smacznego!
Przepis wideo:
playMoże Ci się przydać:
-
Termometr Weber iGrill 2 (7221)659.00 zł