Stek wołowy z grilla po azjatycku
15 min 1 osoba <60 zł Wideo

Stek wołowy z grilla po azjatycku

Stek w nieco innym wydaniu. Zapraszamy do poznania wersji azjatyckiej, gdzie mi─Öso z grilla posiada aromatyczn─ů glazur─Ö z sosu sojowego, imbiru i oleju sezamowego. Do przygotowania steku po azjatycku u┼╝yjemy te┼╝ doskona┼éej soli Maldon. Sprawd┼║!

ÔÇ×Bardzo szybki, efektowny spos├│b na przygotowanie steku. W przepisie u┼╝yjemy soli Maldon do stek├│w, kt├│ra bardzo fajnie wyci─ůga smak mi─Ösa. ÔÇŁ Kacper Salzman

Przedstawiamy doskona┼éy przepis na stek z grilla po azjatycku. Do mi─Ösa przygotujemy s├│l sezamow─ů, stworzon─ů na bazie soli Maldon, kt├│r─ů produkuje si─Ö w angielskim hrabstwie Essex. Wyr├│┼╝nia si─Ö ona p┼éaskimi kryszta┼ékami i u┼╝ywana jest cz─Östo do ozdabiania potraw oraz podbijania ich smaku. Wa┼╝n─ů cech─ů soli Maldon jest to, ┼╝e nie pozostawia goryczki i bardzo przyjemnie pog┼é─Öbia wra┼╝enia smakowe. S├│l Maldon to najwy┼╝szej jako┼Ťci produkt, kt├│ry zyska┼é uznanie na ca┼éym ┼Ťwiecie i kr├│lewskie wyr├│┼╝nienie rodziny brytyjskiej. Ten rodzaj odznaczenia umo┼╝liwia rzemie┼Ťlnikom dostaw─Ö towar├│w na dw├│r Jej Kr├│lewskiej Mo┼Ťci.

Sprawd┼║ tak┼╝e: Perfekcyjny stek z grilla ÔÇô Porady Grill360

Do przygotowania steku przyda Ci si─Ö ruszt sear grate, kt├│ry pozwoli uzyska─ç efektowny wz├│r kratki na steku z grilla. Dodatkowo przydatny mo┼╝e okaza─ç si─Ö te┼╝ p─Ödzelek silikonowy podczas glazurowania mi─Ösa i szczypce do przerzucania steku.

 

 

Składniki

  • 300 g rostbefu
  • 2 ┼éy┼╝ki sezamu
  •  s├│l do stek├│w Maldon
  • 3-4 cm imbiru
  • 1 ┼éy┼╝ka sosu sojowego
  • 0,5 ┼éy┼╝ki oleju sezamowego
  •  olej (do posmarowania mi─Ösa)
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelni─Ö wsypujemy sezam, s├│l Maldon oraz pieprz. S├│l Maldon ma form─Ö cienkich p┼éatk├│w i doskonale sprawdzi si─Ö do stek├│w, poniewa┼╝ bardzo dobrze wyci─ůga i podbija smak mi─Ösa.
  2. Patelnię ustawiamy na bocznym palniku grilla i delikatnie podprażamy sezam. Prażymy dopóki nabierze złotego koloru.
  3. Przygotowujemy marynat─Ö: imbir ┼Ťcieramy na tarce, dodajemy olej sezamowy i sos sojowy. Mieszamy.
  4. Przed rozpocz─Öciem grillowania steku, mi─Öso wyjmujemy z lod├│wki ÔÇô powinno mie─ç temperatur─Ö pokojow─ů. Rostbef smarujemy olejem, przyprawiamy ┼Ťwie┼╝o zmielon─ů sol─ů Maldon i pieprzem.
  5. Grill gazowy rozgrzewamy do temperatury 300 stopni.
  6. Do rostbefu wbijamy sond─Ö z iGrillem, aby kontrolowa─ç temperatur─Ö mi─Ösa.
  7. Stek umieszczamy na ┼Ťrodku rozgrzanego rusztu sear grate (da nam efekt kratki na steku). Grillujemy metod─ů bezpo┼Ťredni─ů, czyli mi─Öso znajduje si─Ö bezpo┼Ťrednio nad ┼║r├│d┼éem ciep┼éa pod zamkni─Öt─ů pokryw─ů grilla.
  8. Stek obsmażamy jeszcze dodatkowo z każdej strony, aby mięso było bardziej soczyste. Możemy użyć do tego specjalnych szczypców.
  9. Nast─Öpnie stek przedstawiamy na skraj rusztu (grillujemy metod─ů po┼Ťredni─ů) i smarujemy go przygotowan─ů wcze┼Ťniej marynat─ů za pomoc─ů p─Ödzelka silikonowego.
  10. Stek z rostbefu pokryty glazur─ů, grillujemy 1 minut─Ö z ka┼╝dej strony. Po 1 minucie, przewracamy na drug─ů stron─Ö. W sumie grillujemy po 4 minuty z ka┼╝dej strony. Grillujemy z zamkni─Öt─ů pokryw─ů.
  11. Nast─Öpnie zdejmujemy mi─Öso z rusztu, zostawiamy, ┼╝eby odpocz─Ö┼éo oko┼éo 5-8 minut, w zale┼╝no┼Ťci od wielko┼Ťci. Stek wo┼éowy z grilla posypujemy podpra┼╝onym wcze┼Ťniej sezamem i kroimy.
  12. Stek z rostbefu po azjatycku gotowy!

Przepis wideo:

play

Zobacz r├│wnie┼╝:

Stek Tomahawk z mas┼éem cytrynowym i mi─Öt─ů 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z mas┼éem cytrynowym i mi─Öt─ů
Stek z rostbefu Quadrillage z sosem serowo-pieprzowym 45 min 4 osoby Wideo Stek z rostbefu Quadrillage z sosem serowo-pieprzowym
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i w─Ödzon─ů sol─ů 30 min 2 osoby Wideo Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i w─Ödzon─ů sol─ů

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *