Stek wołowy z grilla po azjatycku
15 min 1 osoba <60 zł Wideo

Stek wołowy z grilla po azjatycku

Stek w nieco innym wydaniu. Zapraszamy do poznania wersji azjatyckiej, gdzie mięso z grilla posiada aromatyczną glazurę z sosu sojowego, imbiru i oleju sezamowego. Do przygotowania steku po azjatycku użyjemy też doskonałej soli Maldon. Sprawdź!

„Bardzo szybki, efektowny sposób na przygotowanie steku. W przepisie użyjemy soli Maldon do steków, która bardzo fajnie wyciąga smak mięsa. ” Kacper Salzman

Przedstawiamy doskonały przepis na stek z grilla po azjatycku. Do mięsa przygotujemy sól sezamową, stworzoną na bazie soli Maldon, którą produkuje się w angielskim hrabstwie Essex. Wyróżnia się ona płaskimi kryształkami i używana jest często do ozdabiania potraw oraz podbijania ich smaku. Ważną cechą soli Maldon jest to, że nie pozostawia goryczki i bardzo przyjemnie pogłębia wrażenia smakowe. Sól Maldon to najwyższej jakości produkt, który zyskał uznanie na całym świecie i królewskie wyróżnienie rodziny brytyjskiej. Ten rodzaj odznaczenia umożliwia rzemieślnikom dostawę towarów na dwór Jej Królewskiej Mości.

Sprawdź także: Perfekcyjny stek z grilla – Porady Grill360

Do przygotowania steku przyda Ci się ruszt sear grate, który pozwoli uzyskać efektowny wzór kratki na steku z grilla. Dodatkowo przydatny może okazać się też pędzelek silikonowy podczas glazurowania mięsa i szczypce do przerzucania steku.

 

 

Składniki

  • 300 g rostbefu
  • 2 łyżki sezamu
  •  sól do steków Maldon
  • 3-4 cm imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 0,5 łyżki oleju sezamowego
  •  olej (do posmarowania mięsa)
  •  pieprz

Przygotowanie:

  1. Na patelnię wsypujemy sezam, sól Maldon oraz pieprz. Sól Maldon ma formę cienkich płatków i doskonale sprawdzi się do steków, ponieważ bardzo dobrze wyciąga i podbija smak mięsa.
  2. Patelnię ustawiamy na bocznym palniku grilla i delikatnie podprażamy sezam. Prażymy dopóki nabierze złotego koloru.
  3. Przygotowujemy marynatę: imbir ścieramy na tarce, dodajemy olej sezamowy i sos sojowy. Mieszamy.
  4. Przed rozpoczęciem grillowania steku, mięso wyjmujemy z lodówki – powinno mieć temperaturę pokojową. Rostbef smarujemy olejem, przyprawiamy świeżo zmieloną solą Maldon i pieprzem.
  5. Grill gazowy rozgrzewamy do temperatury 300 stopni.
  6. Do rostbefu wbijamy sondę z iGrillem, aby kontrolować temperaturę mięsa.
  7. Stek umieszczamy na środku rozgrzanego rusztu sear grate (da nam efekt kratki na steku). Grillujemy metodą bezpośrednią, czyli mięso znajduje się bezpośrednio nad źródłem ciepła pod zamkniętą pokrywą grilla.
  8. Stek obsmażamy jeszcze dodatkowo z każdej strony, aby mięso było bardziej soczyste. Możemy użyć do tego specjalnych szczypców.
  9. Następnie stek przedstawiamy na skraj rusztu (grillujemy metodą pośrednią) i smarujemy go przygotowaną wcześniej marynatą za pomocą pędzelka silikonowego.
  10. Stek z rostbefu pokryty glazurą, grillujemy 1 minutę z każdej strony. Po 1 minucie, przewracamy na drugą stronę. W sumie grillujemy po 4 minuty z każdej strony. Grillujemy z zamkniętą pokrywą.
  11. Następnie zdejmujemy mięso z rusztu, zostawiamy, żeby odpoczęło około 5-8 minut, w zależności od wielkości. Stek wołowy z grilla posypujemy podprażonym wcześniej sezamem i kroimy.
  12. Stek z rostbefu po azjatycku gotowy!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek z rostbefu Quadrillage z sosem serowo-pieprzowym 45 min 4 osoby Wideo Stek z rostbefu Quadrillage z sosem serowo-pieprzowym
Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą 30 min 2 osoby Wideo Stek Porterhouse z fermentowanym pieprzem i wędzoną solą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *