Stek wołowy z grilla po azjatycku
Stek w nieco innym wydaniu. Zapraszamy do poznania wersji azjatyckiej, gdzie mięso z grilla posiada aromatyczną glazurę z sosu sojowego, imbiru i oleju sezamowego. Do przygotowania steku po azjatycku użyjemy też doskonałej soli Maldon. Sprawdź!
Przedstawiamy doskonały przepis na stek z grilla po azjatycku. Do mięsa przygotujemy sól sezamową, stworzoną na bazie soli Maldon, którą produkuje się w angielskim hrabstwie Essex. Wyróżnia się ona płaskimi kryształkami i używana jest często do ozdabiania potraw oraz podbijania ich smaku. Ważną cechą soli Maldon jest to, że nie pozostawia goryczki i bardzo przyjemnie pogłębia wrażenia smakowe. Sól Maldon to najwyższej jakości produkt, który zyskał uznanie na całym świecie i królewskie wyróżnienie rodziny brytyjskiej. Ten rodzaj odznaczenia umożliwia rzemieślnikom dostawę towarów na dwór Jej Królewskiej Mości.
Sprawdź także: Perfekcyjny stek z grilla – Porady Grill360
Do przygotowania steku przyda Ci się ruszt sear grate, który pozwoli uzyskać efektowny wzór kratki na steku z grilla. Dodatkowo przydatny może okazać się też pędzelek silikonowy podczas glazurowania mięsa i szczypce do przerzucania steku.
Składniki
- 300 g rostbefu
- 2 łyżki sezamu
- sól do steków Maldon
- 3-4 cm imbiru
- 1 łyżka sosu sojowego
- 0,5 łyżki oleju sezamowego
- olej (do posmarowania mięsa)
- pieprz
Przygotowanie:
- Na patelnię wsypujemy sezam, sól Maldon oraz pieprz. Sól Maldon ma formę cienkich płatków i doskonale sprawdzi się do steków, ponieważ bardzo dobrze wyciąga i podbija smak mięsa.
- Patelnię ustawiamy na bocznym palniku grilla i delikatnie podprażamy sezam. Prażymy dopóki nabierze złotego koloru.
- Przygotowujemy marynatę: imbir ścieramy na tarce, dodajemy olej sezamowy i sos sojowy. Mieszamy.
- Przed rozpoczęciem grillowania steku, mięso wyjmujemy z lodówki – powinno mieć temperaturę pokojową. Rostbef smarujemy olejem, przyprawiamy świeżo zmieloną solą Maldon i pieprzem.
- Grill gazowy rozgrzewamy do temperatury 300 stopni.
- Do rostbefu wbijamy sondę z iGrillem, aby kontrolować temperaturę mięsa.
- Stek umieszczamy na środku rozgrzanego rusztu sear grate (da nam efekt kratki na steku). Grillujemy metodą bezpośrednią, czyli mięso znajduje się bezpośrednio nad źródłem ciepła pod zamkniętą pokrywą grilla.
- Stek obsmażamy jeszcze dodatkowo z każdej strony, aby mięso było bardziej soczyste. Możemy użyć do tego specjalnych szczypców.
- Następnie stek przedstawiamy na skraj rusztu (grillujemy metodą pośrednią) i smarujemy go przygotowaną wcześniej marynatą za pomocą pędzelka silikonowego.
- Stek z rostbefu pokryty glazurą, grillujemy 1 minutę z każdej strony. Po 1 minucie, przewracamy na drugą stronę. W sumie grillujemy po 4 minuty z każdej strony. Grillujemy z zamkniętą pokrywą.
- Następnie zdejmujemy mięso z rusztu, zostawiamy, żeby odpoczęło około 5-8 minut, w zależności od wielkości. Stek wołowy z grilla posypujemy podprażonym wcześniej sezamem i kroimy.
- Stek z rostbefu po azjatycku gotowy!