Stek z ananasa z grilla
15 min 2 osoby <30 zł

Stek z ananasa z grilla

Prosty przepis na niebanalną przystawkę, jaką jest stek z ananasa z grilla. Dodatek oliwy miętowej, papryczki chilli i świeżej mięty nadaje ananasowi zupełnie inny smak, niż ten, który znamy. Doskonale nadaje się jako dodatek do wytrawnych dań. Jego lekka pikantność oraz słodycz nada charakter

„Pamiętaj, aby z ananasa wykroić zdrewniały środek. Ta część nie nadaje się do jedzenia, dlatego musimy wcześniej ją odkroić. ” Paweł Indyka

Ananas idealnie nadaje się dla osób dbających o dietę. Ma bardzo mało kalorii i dzięki temu możemy go spożywać nawet, kiedy dbamy o linię. Owoc z pióropuszem ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Jest bogaty w kwasy organiczne, witaminę A, C, B1, B2, B6,PP, a także kwasu foliowego, cynku, miedzi, żelaza, fosforu i manganu. W naszym przepisie proponujemy nietypowe połączenie – słodycz ananasa ożywiliśmy pikantną nutą papryczki chilli oraz przełamaliśmy typowy smak za pomocą oliwy miętowej.

Stek z ananasa przygotowaliśmy na grillu węglowym Kamado Joe.

Składniki

  •  
  • 1 ananas
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 garść świeżej mięty
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżka oliwy miętowej
  •  olej (do posmarowania owocu)

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy grill węglowy Kamado Joe do około 240 stopni.
  2. W czasie, gdy grill się rozgrzewa, obieramy ananasa. Owoc układamy na drewnianej desce, ostrym nożem odcinamy pióropusz z około 2 cm zapasem. Następnie odkrawamy spód ananasa. Teraz prowadzimy nóż od góry i odcinamy kolejno boki owocu. Uwaga! Na powierzchni nie zostawiaj ciemnych oczek, są to zdrewniałe części, które będą przeszkadzały nam podczas jedzenia.
  3. Z tak przygotowanego ananasa na grilla wykrawamy zdrewniały środek. Ta część jest łykowata i przeszkadzałaby nam w jedzeniu.
  4. Następnie owoc kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
  5. Ananasa przed grillowaniem przyprawiamy sproszkowaną wędzoną papryką i nacieramy olejem.
  6. Grillujemy po 3 minuty z obu stron.
  7. Po zgrillowaniu obsypujemy nasze danie świeżą miętą i papryką chilli oraz skrapiamy oliwą miętową.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa 60 min 2 osoby Wideo Stek Ribeye podany z sosem chimichurri z dodatkiem ananasa
Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem 45 min 2 osoby Wideo Tortilla z kurczakiem, wędzonym kalafiorem i grillowanym ananasem
Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla 30 min 4 osoby Wideo Grillowane Ananasy – pyszny deser z grilla

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *