Stek z ananasa z grilla
Prosty przepis na niebanalną przystawkę, jaką jest stek z ananasa z grilla. Dodatek oliwy miętowej, papryczki chilli i świeżej mięty nadaje ananasowi zupełnie inny smak, niż ten, który znamy. Doskonale nadaje się jako dodatek do wytrawnych dań. Jego lekka pikantność oraz słodycz nada charakter
Ananas idealnie nadaje się dla osób dbających o dietę. Ma bardzo mało kalorii i dzięki temu możemy go spożywać nawet, kiedy dbamy o linię. Owoc z pióropuszem ma też właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. Jest bogaty w kwasy organiczne, witaminę A, C, B1, B2, B6,PP, a także kwasu foliowego, cynku, miedzi, żelaza, fosforu i manganu. W naszym przepisie proponujemy nietypowe połączenie – słodycz ananasa ożywiliśmy pikantną nutą papryczki chilli oraz przełamaliśmy typowy smak za pomocą oliwy miętowej.
Stek z ananasa przygotowaliśmy na grillu węglowym Kamado Joe.
Składniki
- 1 ananas
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 garść świeżej mięty
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżka oliwy miętowej
- olej (do posmarowania owocu)
Przygotowanie:
- Rozgrzewamy grill węglowy Kamado Joe do około 240 stopni.
- W czasie, gdy grill się rozgrzewa, obieramy ananasa. Owoc układamy na drewnianej desce, ostrym nożem odcinamy pióropusz z około 2 cm zapasem. Następnie odkrawamy spód ananasa. Teraz prowadzimy nóż od góry i odcinamy kolejno boki owocu. Uwaga! Na powierzchni nie zostawiaj ciemnych oczek, są to zdrewniałe części, które będą przeszkadzały nam podczas jedzenia.
- Z tak przygotowanego ananasa na grilla wykrawamy zdrewniały środek. Ta część jest łykowata i przeszkadzałaby nam w jedzeniu.
- Następnie owoc kroimy na plastry o grubości około 2 cm.
- Ananasa przed grillowaniem przyprawiamy sproszkowaną wędzoną papryką i nacieramy olejem.
- Grillujemy po 3 minuty z obu stron.
- Po zgrillowaniu obsypujemy nasze danie świeżą miętą i papryką chilli oraz skrapiamy oliwą miętową.