Stek z antrykotu przygotowany metodą BBQ
„Metodę BBQ z pewnością wyróżnia wyraźne zachodzenia reakcji Millarda, czyli procesu, który zachodzi między aminokwasami a cukrami. Pod wpływem ciepła z potraw BBQ wydobywa się wówczas pożądany przez koneserów smak – umami.”
Julian Karewicz
Składniki
- 1 kg steka z antrykotu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
- 3 łyżeczki musztardy dijon
Przygotowanie:
Stek z antrykotu metodą BBQ
1. Przyprawy suche wymieszaj dokładnie
2. Posmaruj antrykot cienką warstwą musztardy i posyp obficie mieszanką przypraw.
3. Zwiąż mięso w 2–3 punktach, by zachowało okrągły i równy kształt.
4. Rozpal wędzarnię Borniak na 110°C.
5. Ułóż mięso na ruszcie, a pod rusztem ulokuj tackę wypełnioną wodą.
6. Okadzaj mięso przez ok. 1 godzinę.
7. Sprawdzaj temperaturę wewnętrzną mięsa (możesz użyć do tego specjalnego termometru). Polecam wyciągnąć stek z wędzarni, gdy temperatura wyniesie 54°C – 56°C.
8. Przed pokrojeniem, pozwól mięsu odpocząć ok. 10 min.