Stek z antrykotu przygotowany metodą BBQ
60 min 3 osoby <120 zł

Stek z antrykotu przygotowany metodą BBQ

„Metodę BBQ z pewnością wyróżnia wyraźne zachodzenia reakcji Millarda, czyli procesu, który zachodzi między aminokwasami a cukrami. Pod wpływem ciepła z potraw BBQ wydobywa się wówczas pożądany przez koneserów smak – umami.” Julian Karewicz

Składniki

  • 1 kg steka z antrykotu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka młotkowanego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich
  • 3 łyżeczki musztardy dijon

Przygotowanie:

Stek z antrykotu metodą BBQ

1. Przyprawy suche wymieszaj dokładnie
2. Posmaruj antrykot cienką warstwą musztardy i posyp obficie mieszanką przypraw.
3. Zwiąż mięso w 2–3 punktach, by zachowało okrągły i równy kształt.
4. Rozpal wędzarnię Borniak na 110°C.
5. Ułóż mięso na ruszcie, a pod rusztem ulokuj tackę wypełnioną wodą.
6. Okadzaj mięso przez ok. 1 godzinę.
7. Sprawdzaj temperaturę wewnętrzną mięsa (możesz użyć do tego specjalnego termometru). Polecam wyciągnąć stek z wędzarni, gdy temperatura wyniesie 54°C – 56°C.
8. Przed pokrojeniem, pozwól mięsu odpocząć ok. 10 min.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą 15 min 2 osoby Wideo Stek Tomahawk z masłem cytrynowym i miętą
Stek z sosem śliwkowym 30 min 2 osoby Wideo Stek z sosem śliwkowym
Stek z rostbefu 30 min 2 osoby Wideo Stek z rostbefu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *