Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem
30 min 2 osoby <30 zł

Szaszłyki z grilla z cukinią, ananasem i sosem

Szukasz przepisu na delikatne szaszłyki z grilla? Proponujemy przepis na szaszłyki z polędwiczką wieprzową, ananasem i cukinią w towarzystwie sosu kolendrowego. Doskonały pomysły na spotkanie w większym gronie przyjaciół lub rodziny.

„Wybierz dojrzałego ananasa – jest odpowiednio słodki i dobrze się komponuje ze słodkim smakiem delikatnej polędwicy. Przed pokrojeniem mięsa, obierz je dokładnie z białej błony, chcemy, żeby było jak najbardziej delikatne. Mięso polędwiczki powinno mieć delikatnie różowy kolor w środku.” Marek Siol

Szaszłyki z grilla to klasyka, która nigdy się nie nudzi. Dobierając nowe dodatki, możesz zaskoczyć swoich gości na wiele sposobów. W naszej propozycji prezentujemy grillowane szaszłyki z ananasem, cukinią, polędwiczką wieprzową oraz sosem z kolendrą. Słodycz ananasa bardzo przyjemnie komponuje się z delikatnym mięsem polędwiczki, natomiast cukinia sprawia, że szaszłyki są dodatkowo chrupkie. Połączenie trzech struktur w daniu oraz kremowego sosu na bazie jogurtu naturalnego to doskonała kompozycja.

Sprawdź także: Jak zorganizować udane garden party?

Aby przygotować szaszłyki z grilla, musisz zaopatrzyć się w szpadki do szaszłyków. W sklepach znajdziesz wiele różnych rodzajów takich szpadek: od ekologicznych bambusowych, po szpadki ze stali nierdzewnej wielokrotnego użytku. Inne akcesoria do grillowania szaszłyków znajdziesz tutaj.

Składniki

  • 300 g polędwiczki wieprzowej
  • 200 g cukinii (jedna bardzo mała)
  • 2 plastry ananasa o grubości 2 cm
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  •  sól i pieprz
  •  
  •  Sos
  • 4 małe kawałki ananasa
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 1 duża garść kolendry świeżej
  • 1 łyżka majonezu

Przygotowanie:

  1. Przygotuj wszystkie składniki, obierz polędwiczkę z błony, aby podczas grillowania była bardziej miękka.
  2. Mięso pokrój w kawałki 3×3 cm, wymieszaj z solą i pieprzem oraz olejem, wciśnij ząbek czosnku. Dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 15 minut.
  3. Obierz ananasa ze skóry i pokrój w kostkę 2×2 cm oraz pokrój cukinię w grubą kostkę.
  4. Przygotuj sos: wrzuć do blendera wszystkie składniki: jogurt, majonez, kolendrę i kawałki ananasa.
  5. Zblenduj jogurt z majonezem, kolendrą i ananasem. Całość dopraw solą i pieprzem.
  6. Nadziej na szpadki składniki szaszłyka na przemian.
  7. Rozgrzej grilla do 220 stopni, dopraw jeszcze odrobiną soli szaszłyk i grilluj 5 minut z zamknięta pokrywą.
  8. Po 5 minutach odwróć szaszłyk na druga stronę, koniecznie użyj rękawicy do grillowania, bo szpikulce są bardzo gorące.
  9. Po kolejnych 5 minutach, jak szaszłyk jest już ładnie opieczony, podawaj go z kolendrowym sosem.
  10. Szaszłyki z grilla z cukinią i ananasem gotowe!

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Szaszłyki z karkówki i mango 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki i mango
Szaszłyki z karkówki 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki
Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem 30 min 2 osoby Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *