Szaszłyki z karkówki
30 min 2 osoby <60 zł Wideo

Szaszłyki z karkówki

Kto nie lubi szaszłyków z grilla? Wszyscy je uwielbiają. Świetnie się sprawdzają przy wspólnym biesiadowaniu. Michał Dobosz i Marek Siol polecają te z karkówki. Zobacz, jak je przygotować.

„Dobra rada na początek: do marynaty dodajesz czosnek? Rozetrzyj go najpierw i posyp solą. Czosnek będzie miał mocniejszy aromat.” Marek Siol

Przepis na szaszłyki z karkówki, dzięki któremu otrzymasz niesamowicie soczyste i smaczne mięso. Proste dodatki sprawiają, że danie nadaje się doskonale dla osób lubiących tradycyjne potrawy z grilla, a dzięki dodaniu słodyczy miodu i aromatycznego sosu sojowego, zyskuje wyjątkowy smak. Akcesoria do grillowania szaszłyków znajdziesz tutaj

Składniki

  •  karkówka
  •  ketchup pikantny
  •  sos sojowy
  •  cebula czerwona
  •  czosnek
  •  olej
  •  miód
  •  pikle

Przygotowanie:

  1. Karkówkę pokrój na ok. 2 cm plastry. Każdy z nich uderz kilka razy nożem. Dzięki temu marynata lepiej się wchłonie.
  2. Czosnek obierz i posiekaj. Zmieszaj ketchup z sosem sojowym, miodem i olejem. Dodaj czerwoną cebulę i posiekany wcześniej czosnek.
  3. Karkówkę natrzyj marynatą. Odstaw do lodówki na około godzinę.
  4. Plastry karkówki ułóż jeden na drugim. Mięso nabij na szpikulce do szaszłyków. Całość potnij na plastry.
  5. Rozgrzej grilla minimum do 250 stopni. Szaszłyki połóż na ruszcie i polej olejem.
  6. Grillowane szaszłyki z karkówki ułóż na talerzu. Podawaj z piklami.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką 2h 2 osoby Wideo Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką
Szaszłyki z karkówki i mango 30 min 2 osoby Wideo Szaszłyki z karkówki i mango
Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem 30 min 2 osoby Grillowane szaszłyki z gruszką, burakiem i kozim serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *