T-bone steak wyserwowany z zmrożonym podwędzonym masłem whisky
30 min 4 osoby <120 zł

T-bone steak wyserwowany z zmrożonym podwędzonym masłem whisky

Składniki

  • 500 g sezonowany T-bone steak
  •  Masło
  • 100 ml whisky torfowej
  •  Sól
  •  Pieprz
  •  Oliwa
  •  Drewienka Weber whisky

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
  2. Kratkę do steków ułóż bezpośrednio nad żarem i zaczekaj 10 minut aż się nagrzeje.
  3. Żaroodporny garnek z whisky ułóż na ruszcie grilla i redukuj dorzucając drewienek do podwędzania pod zamkniętą pokrywą. Kiedy ilość whisky zmniejszy się dwukrotnie, zdejmij z rusztu garnek, używając żaroodpornych rękawic.
  4. Przestudź wędzoną redukcję i zmieszaj z masłem w temperaturze pokojowej. Następnie przełóż masło na papier do pieczenia i zawiń w rulon, po czym włóż go do zamrażarki.
  5. Posolony i nasmarowany oliwą stek połóż na kratkę do steków i grilluj po 2,5 minuty z każdej strony.
  6. Następnie przełóż stek tak, aby nie znajdował się bezpośrednio nad żarem.
  7. Kiedy mięso osiągnie temperaturę 62’C wewnątrz (medium), zdejmij je z rusztu i odstaw na na 15 minut w temperaturze pokojowej aby odpoczęło.
  8. Serwuj ze stek ze zmrożonym plastrem masła whisky.

Zobacz również:

Smash burger 15 min 4 osoby Wideo Smash burger
Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana 90 min 2 osoby Amerykańskie mięso z karkówki z lodami z wędzonego banana
Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną 4h 4 osoby Żytnie bułki z wieprzowiną iberyjską i szarpaną wołowiną