Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką
2h 2 osoby <60 zł Wideo

Włoska Focaccia i hiszpański szaszłyk z krewetkami, chorizo i limonką

Dziś wraz z gillmasterem Kacprem Salzmanem, postanowiliśmy połączyć ze sobą kuchnię hiszpańską i włoską. Nasza wariacja to włoska focaccia, idealnie miękkie i pyszne ciasto, podane z szaszłykami w hiszpańskim stylu z kiełbasą chorizo, krewetkami i limonką. Przepis, który zachwyca nawet najbardziej wymagających smakoszy potraw z grilla!

„Focaccia to rodzaj włoskiego chleba, który moim zdaniem na grillach Webera przeżywa drugą młodość, bo jest jednym z naszych hitów. ” Kacper Salzman

Focaccia to potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa podawany z różnymi dodatkami. My przygotujemy tradycyjną wersję – z rozmarynem i solą morską. Podstawową różnicą pomiędzy focaccią a konwencjonalną pizzą jest czas wyrastania ciasta. W przypadku focacci jest to znacznie dłuższy czas, gdzie większość rodzajów pizzy jest pieczona zaraz po wyrośnięciu ciasta oraz jego rozwałkowaniu na cienkie ciasto.

Składniki

  •  Drożdże
  •  Mąka
  •  Sól
  •  Kiełbasa Chorizo
  •  Krewetki
  •  Limonka
  •  Sól morska
  •  Gałązki rozmarynu
  •  Czerwone wino
  •  Chilli
  •  Czosnek
  •  Natka pietruszki
  •  Oliwa z oliwek
  •  Masło

Przygotowanie:

Włoska Focaccia

  1. Ponieważ przygotowanie Focaccii jest nieco czasochłonne, od razu zabieramy się za przygotowanie ciasta. Do miski wsypujemy drożdże i zalewamy je letnią wodą. Mieszamy tak, aby dokładnie się rozpuściły. Do drożdży dodajemy 1 kilogram mąki oraz około 7 gramów soli. Całość mieszamy.
  2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, który obficie smarujemy oliwą z oliwek. Blacha zapewni nam zabezpieczenie dzięki któremu ciasto nie rozleję się na grillu, ustawimy ją na specjalnym kamieniu do pieczywa.
  3. Kiedy ciasto jest dobrze wymieszane, wykładamy je na papier do pieczenia, po czym kilka razy zawijamy w tak zwaną “kopertę” i nakłuwamy lekko palcami. Dzięki temu ciasto “napowietrzy się” i będzie puszyste. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 40 minut, aby wyrosło.
  4. Kiedy ciasto wyrasta, my zabieramy się za przygotowanie szaszłyków. Na szpadki nabijamy surową kiełbasę chorizo, krewetkę i limonkę, powtarzamy tą kolejność do momentu, aż szaszłyk będzie gotowy.
  5. Po pierwszym wyrastaniu ciasta, musimy powtórzyć czynności, jakie wykonywaliśmy na początku. Ponownie zawijamy ciasto kilkakrotnie w kopertę i nakłuwamy palcami,  po czym odkładamy na kolejne 20 minut.
  6. Łącznie po około półtoragodzinnym wyrastaniu ciasta, przyszedł moment na jego pieczenie. Ciasto należy nieco rozpłaszczyć, delikatnie nakłuć palcami, polać obficie oliwą, dodać gałązki rozmarynu oraz sól morską. Tak przygotowane ciasto układamy na grillu w temperaturze około 200°C i zamykamy pokrywę grilla. Należy zwracać uwagę na proces pieczenia ciasta, aby nie przypaliło się.
  7. Szaszłyki grillujemy tradycyjnie na ruszcie. Kiedy będą już prawie gotowe, na osobnej patelni redukujemy wino i moczymy w nim szaszłyki. Do zredukowanego wina dodajemy masło, chilli, natkę pietruszki oraz czosnek. W ten sposób powstała emulsja, którą polejemy szaszłyki tuż przed podaniem.

Nasza włosko-hiszpańska wariacja prosto z grilla jest już gotowa. Prezentuję się pięknie i kolorowo, smakuję wyśmienicie. Propozycja idealna na letnią kolację lub obiad.

Smacznego!

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Australijskie tosty z awokado i jajkiem 30 min 2 osoby Australijskie tosty z awokado i jajkiem
Grillowane burgery z indyka 45 min 2 osoby Grillowane burgery z indyka
Tajskie curry warzywne z grilla 45 min 4 osoby Wideo Tajskie curry warzywne z grilla