Zaskocz gości. Owoce na grillu
Na większości grilli królują kiełbasy, karkówki i steki. Coraz częściej pojawiają się grillowane warzywa. Owoce jednak – wciąż stanowią egzotyczne menu i dość rzadko można je zobaczyć na ruszcie. Tymczasem stanowią pyszną alternatywę dla ciężkostrawnych dań. Owoce na grillu to świetny pomysł na zdrowy deser!
Grillować można każdy owoc. Należy jednak pamiętać, że na ruszt powinny trafić dojrzałe, ale niezbyt miękkie okazy. Przed umieszczeniem ich na grillu warto wymoczyć je w zimnej wodzie, co zapobiegnie przypaleniu. Owoce można również marynować. Najlepiej zrobić to w winie lub soku z cytryny z dodatkiem miodu.
Sprawdź: Grillowane truskawki – przepisy na dania z grilla Weber
Czy wiesz, że…
Większość owoców podczas grillowania staje się jeszcze bardziej słodka. Dlatego nie warto ich dodatkowo dosładzać. Możesz jednak oprószyć je wanilią lub cynamonem.
Przepisy na owoce z grilla
Arbuz
Arbuz przeznaczony do grillowania nie może być zbyt dojrzały. Chcesz zaserwować go gościom? Wystarczy, że wyjmiesz z niego pestki i posmarujesz oliwą. 2 minuty na ruszcie wystarczą, żeby cieszyć się orzeźwiającym smakiem arbuza. Pod koniec pieczenia możesz polać owoc sokiem z cytryny i pomarańczy.
Brzoskwinie
Brzoskwinie przekrój na pół i usuń z nich pestki. Wewnętrzną stroną umieść na grillu. Po kilku minutach obróć owoce na drugą stronę. Jeszcze chwila i gotowe. Miejsce po pestce możesz wypełnić twarożkiem z miodem i rozdrobnionymi orzechami. Owoc możesz też zamarynować w soku z cytryny z dodatkiem cynamonu i grillować skórką do dołu (bez przewracania). Sok z brzoskwini zgromadzi się w miejscu po wydrążonej pestce.
Mango
Połówkę mango natnij w kratkę. Pamiętaj tylko, żeby nie uszkodzić skórki. Posmaruj owoc oliwą i piecz około 5 minut na grillu. Najlepiej będzie smakował z kawałkami obranej ze skórki limonki!
Zobacz więcej na: Grillowane owoce – Jak grillować owoce?
Awokado
Awokado, choć kaloryczne należy do grupy superfoods, ponieważ zawiera dużo składników odżywczych. Owoc wystarczy przekroić na pół, wyjąć pestkę i skropić sokiem z cytryny. Odrobina oliwy i oprószenie solą morską czy świeżym pieprzem doda wyrazistego smaku. W zagłębieniu po pestce możesz umieścić ulubione kiełki lub pomidorki koktajlowe.
Jabłka i gruszki
Owoce umyj i pozbaw gniazd nasiennych. Podziel na cząstki lub pokrój w grubsze plastry. Przed położeniem na ruszt możesz je zamarynować w winie. 5 minut wystarczy, aby cieszyć się smakiem słodkich grillowanych jabłek czy gruszek.
Szukasz oryginalnych przepisów na grilla? Wejdź na nasz kanał na YouTubie!