Żeberka w miodzie i whisky z grilla
90 min 2 osoby <120 zł Wideo

Żeberka w miodzie i whisky z grilla

Żeberka w miodzie i whisky, w towarzystwie pieczonych ziemniaków, kapusty lub śliwek. Ogrom wariacji na temat wieprzowiny sprawił, że i ja postanowiłem zaszaleć. Połączyłem ze sobą dwa jakże pożądane składniki; czerwone mięso i szlachetną whisky. Zapraszam na sztandarowe danie każdego mięsożercy i wielbiciela elitarnych trunków.

„Danie zaskakująco proste w wykonaniu, intensywnie rozgrzewające i maksymalnie sycące.” Michał Dobosz

Pamiętaj, że kupując żeberka na grilla, możesz znaleźć w sklepach ich różne rodzaje. W zależności od miejsca wykrawania mięsa, żeberka dzielą się na: baby back ribs (wykrawa się je z odcinka leżącego pod kręgosłupem świni), rib tips (najniższa część żeber w strefie brzusznej), spare ribs (obszar poniżej baby back ribs), country style pork ribs (mięso wykrawane z łopatki, w pobliżu baby back ribs).  Żeberka w miodzie, które przygotujemy w tym przepisie, powinny mieć około 35% przerost tłuszczu. Pamiętaj, że tłuszcz jest nośnikiem smaku – jego zbyt mała ilość sprawi, że żeberka mogą być przeciągnięte i zbyt suche.

Składniki

  •  żeberka wieprzowe z kością
  •  oliwa
  •  sól
  •  pieprz
  •  świeży imbir
  •  świeży czosnek
  •  gwiazdki anyżu
  •  świeża papryczka chili
  •  miód
  •  sos sojowy
  •  whisky
  •  sproszkowana papryka ostra
  •  ocet jabłkowy
  •  bulion
  •  świeża kolendra

Przygotowanie:

  1. Żeberka, które wybrałem posiadały ok. 35% przerost tłuszczu. Wspominam o tym nie bez powodu, ponieważ jak wiadomo tłuszcz jest doskonałym nośnikiem smaku i korzystnie wpływa na strukturę i konsystencję potraw. Zbyt chude żeberka łatwo przeciągnąć, w efekcie czego, stają się twarde i suche.
  2. Przystępując do grillowania, wieprzowinę oprószyłem solą oraz pieprzem, a następnie umieściłem ją w naczyniu z rozgrzaną oliwą.
  3. Ponieważ moim założeniem było osiągnięcie idealnie miękkiego, z łatwością odchodzącego od kości mięsa, sumiennie kontrolowałem sytuację na ruszcie.
  4. Aby podkręcić charakter dania, posiekałem świeży imbir i czosnek w cienkie plastry. Aromatyczne dodatki rozłożyłem wśród skwierczących żeberek i pozwoliłem, aby smaki połączyły się w idealnie wyważoną całość.
  5. Nie zapomniałem również o gwiazdkach anyżu, które rewelacyjnie komponują się z mięsem i świeżo skrojonej papryczce chili.
  6. Kiedy całość zaczęła roztaczać wokół niesamowity zapach, sięgnąłem po miód i polałem nim wieprzowinę. Następnie, do naczynia dodałem odrobinę sosu sojowego, słuszną ilość whisky i sproszkowaną ostrą paprykę.
  7. Doprowadziłem całość do wrzenia, a na końcu podlałem octem jabłkowym i bulionem.
  8. Godzina na grillu pod przykryciem sprawiła, że większość płynów zredukowała się do minimum.
  9. W rezultacie otrzymałem odpowiednio gęsty, esencjonalny sos i żeberka w perfekcyjnej glazurze, które udekorowałem świeżą kolendrą.

Przepis wideo:

play

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ramen z wieprzowiną 15 min 2 osoby Wideo Ramen z wieprzowiną
Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli 6h 2 osoby Wideo Długo wędzone żeberka w glazurze z Coca-Coli
Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu >5 osób Wideo Żeberka Wołowe pomidorowo-winne na grillu