Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem
90 min 5 soób <30 zł Wideo

Ziemniaki na grilla z serem, porem i szpinakiem

Kremowe ziemniaki na grilla nadziewane serem cheddar, porem i szpinakiem z dodatkiem ┼Ťmietany oraz szczypiorku. Czy mo┼╝e by─ç co┼Ť lepszego? Wypr├│buj przepis przygotowany przez Kacpra Salzmana i Micha┼éa Dobosza!

ÔÇ×Pora delikatnie przesma┼╝amy na ma┼Ťle na bocznym palniku, szpinak dodajemy i te┼╝ sma┼╝ymy tylko chwil─Ö, aby nadal pozosta┼é al dente.ÔÇŁ Kacper Salzman

Grillowane ziemniaki sprawdzaj─ů si─Ö na ka┼╝dym spotkaniu ze znajomymi i rodzin─ů. Mo┼╝esz poda─ç je jako danie g┼é├│wne lub syc─ůc─ů przystawk─Ö. W naszej wersji nadziewane ziemniaki z grilla zapiekali┼Ťmy z serem cheddar, porem i szpinakiem. Wspania┼éy aromat sprawia, ┼╝e nikt im si─Ö nie oprze! Danie wyko┼äczyli┼Ťmy ┼Ťmietan─ů i szczypt─ů szczypiorku.

Podczas wydr─ů┼╝ania ziemniak├│w, pami─Ötaj, aby nie wybra─ç zbyt du┼╝o mi─ů┼╝szu. Sp├│d ziemniaka powinien by─ç stabilny, aby podczas nadziewania i grillowania nie rozpad┼é si─Ö.

Sprawd┼║ tak┼╝e: Przepis na ziemniaki Hasselback

Składniki

  • 5 du┼╝ych ziemniak├│w
  • 1 por
  • 200 g ┼Ťwie┼╝ego szpinaku
  • 200 g sera cheddar
  • 0,5 szklanki ┼Ťmietany
  •  szczypiorek
  • 2 z─ůbki czosnku
  •  mas┼éo (oko┼éo 20 gram├│w, do podsma┼╝ania pora i nadziewania ziemniak├│w)
  •  olej

Przygotowanie:

  1. Przygotuj 5 dużych, dokładnie umytych ziemniaków.
  2. Ziemniaki smarujemy olejem.
  3. Temperatur─Ö na grillu ustawiamy na 150 stopni. Ziemniaki uk┼éadamy na ┼Ťrodku rusztu, zamykamy pokryw─Ö i zostawiamy na 1 godzin─Ö.
  4. W tym czasie przygotowujemy farsz: por kroimy w cienkie talarki.
  5. Na bocznym palniku grilla roztapiamy mas┼éo, wrzucamy do niego pokrojony por, po czym podsma┼╝amy, aby nabra┼é delikatnego, z┼éotego koloru. Por mo┼╝emy posoli─ç, dodaj─ůc odrobin─Ö soli.
  6. Kiedy por si─Ö podsma┼╝y, dodajemy do niego li┼Ťcie ┼Ťwie┼╝ego szpinaku oraz posiekany czosnek. Ca┼éo┼Ť─ç podsma┼╝amy dos┼éownie 2-3 minuty, aby szpinak nadal by┼é al dente.
  7. Gor─ůce ziemniaki za pomoc─ů szczypc├│w zdejmujemy z grilla.
  8. Ziemniaki uk┼éadamy na desce i odcinamy od nich g├│r─Ö. Za pomoc─ů ┼éy┼╝ki wydr─ů┼╝amy ┼Ťrodek ÔÇô pami─Ötajmy, aby nie wyjmowa─ç zbyt du┼╝o ziemniak├│w. Wydr─ů┼╝one ┼Ťrodki ziemniak├│w przek┼éadamy do miski ÔÇô b─Ödziemy dodawa─ç do nich pozosta┼ée sk┼éadniki farszu.
  9. Wydr─ů┼╝one ┼é├│dki ziemniak├│w obficie posypujemy sol─ů.
  10. Ser cheddar ┼Ťcieramy na tarce o grubych oczkach. Przesypujemy go do miski z farszem i solimy.
  11. Ma┼ée kostki mas┼éa (oko┼éo 2 x 2 cm) uk┼éadamy na wydr─ů┼╝onych ziemniakach.
  12. Ziemniaki nadziewamy przygotowanym wcze┼Ťniej farszem. Farsz polewamy odrobin─ů oliwy z oliwek i posypujemy startym serem cheddar.
  13. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do patelni żeliwnej i ustawiamy na rozgrzanym do temperatury 250 stopni grillu. Ziemniaki ustawiamy w centralnym punkcie rusztu i grillujemy je przez 15 minut przy zamkniętej pokrywie.
  14. Na tak przygotowane ziemniaki nak┼éadamy ┼éy┼╝k─Ö ┼Ťmietany i posypujemy szczypiorkiem.
  15. Ziemniaki na grilla gotowe! Smacznego!

Przepis wideo:

play

Zobacz r├│wnie┼╝:

Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami 15 min 2 osoby Kiełbasa chorizo z grilla z jajkiem i ziemniakami
Ziemniaki z grilla elektrycznego 90 min 4 osoby Ziemniaki z grilla elektrycznego
Ziemniaki Hasselback 30 min 2 osoby Wideo Ziemniaki Hasselback

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *