Ziemniaki z grilla elektrycznego
90 min 4 osoby <15 zł

Ziemniaki z grilla elektrycznego

Ziemniaki z grilla elektrycznego to doskonały dodatek grillowy lub autonomiczne danie – przedstawiamy przepis na grillowane ziemniaki, zapieczone z mozzarellą i masłem. Podajcie z jogurtem lub swoim ulubionym sosem BBQ.

„Jest całe mnóstwo sposobów na upieczenie ziemniaków – z folią, bez folii, w niskiej temperaturze, wysokiej… Próbowaliście kiedyś po prostu zostawić ziemniaki na godzinę w grillu skręconym na minimum? Mam wrażenie, że nie potrzeba nic więcej.” Kacper Salzman

Ziemniaki to pomysł na niedrogi dodatek do dania głównego lub samodzielną potrawę. Przedstawiamy przepis na ziemniaki z grilla elektrycznego z dodatkiem chrupiącego boczku, mozzarelli i topionego masła. W prezentowanym przepisie ziemniaki zostały przygotowane na grillu elektrycznym Weber Pulse – pamiętaj o tym, aby na początku grillowania skręcić oba palniki na minimum. Temperatura powinna osiągnąć 160 stopni. Przy zapiekaniu ziemniaków z serem odkręć wszystko na max.

Jeżeli grillujesz na grillu gazowym – wszystkie palniki odpal na minimum, a do zapiekania ustaw je na maximum. Jeżeli natomiast grillujesz na grillu węglowym – rozpal cały komin brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej pomiędzy nimi (więcej o rozpalaniu grilla węglowego znajdziesz tutaj). Ziemniaki pieczemy w temperaturze pośredniej. Kiedy będą gotowe i zaczniemy je faszerować serem – odkręć palniki na maxa.

Składniki

  •  
  • 4 duże ziemniaki
  • 4 plastry boczku
  • 100 g mozzarelli
  • 50 g masła
  • 1 łyżka oleju
  •  sól

Przygotowanie:

  1. Wrzuć ziemniaki do miski, zalej olejem i posyp solą.
  2. Na grillu elektrycznym Weber Pulse skręć oba palniki na minimum. Temperatura powinna osiągnąć 160 stopni.
  3. Ziemniaki połóż na grillu elektrycznym i piecz w temperaturze pośredniej ok. 1 h. Przez ten czas ziemniaki na grillu elektrycznym bardziej się przyrumienią. Sprawdź nożem, czy ostrze łatwo przechodzi.
  4. Zdejmij ziemniaki z grilla.
  5. Zacznij grzać grill na maximum.
  6. Natnij ziemniaki nożem wzdłuż.
  7. Ściskając ziemniaka z dwóch stron, otwórz jego środek przynajmniej na dwa palce.
  8. Posól w środku i włóż kawałek masła. Następnie garść mozzarelli. Tak przygotowane ziemniaki położymy ponownie na grillu elektrycznym.
  9. Przy ponownym zapiekaniu ziemniaków z serem odkręć palniki grilla elektrycznego na max.
  10. Połóż z powrotem na grill.
  11. Jednocześnie grilluj plastry boczku przez 2-4 minuty. Tak, aby boczek był przyrumieniony i chrupiący.
  12. Gdy ser się rozpuści i zapiecze, zdejmij ziemniaki, w tym celu możesz użyć szczypiec.
  13. Pokrój boczek w plastry lub w kostkę.
  14. Posyp ziemniaki boczkiem i podawaj z jogurtem.

Może Ci się przydać:

Zobacz również:

Ziemniaki Hasselback 30 min 2 osoby Wideo Ziemniaki Hasselback
Pieczone ziemniaki w mundurkach z grilla 45 min 2 osoby Pieczone ziemniaki w mundurkach z grilla
Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków 45 min 2 osoby Grillowany łosoś z sałatką z pieczonych ziemniaków

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *