Ziemniaki z grilla elektrycznego
Ziemniaki z grilla elektrycznego to doskonały dodatek grillowy lub autonomiczne danie – przedstawiamy przepis na grillowane ziemniaki, zapieczone z mozzarellą i masłem. Podajcie z jogurtem lub swoim ulubionym sosem BBQ.
Ziemniaki to pomysł na niedrogi dodatek do dania głównego lub samodzielną potrawę. Przedstawiamy przepis na ziemniaki z grilla elektrycznego z dodatkiem chrupiącego boczku, mozzarelli i topionego masła. W prezentowanym przepisie ziemniaki zostały przygotowane na grillu elektrycznym Weber Pulse – pamiętaj o tym, aby na początku grillowania skręcić oba palniki na minimum. Temperatura powinna osiągnąć 160 stopni. Przy zapiekaniu ziemniaków z serem odkręć wszystko na max.
Jeżeli grillujesz na grillu gazowym – wszystkie palniki odpal na minimum, a do zapiekania ustaw je na maximum. Jeżeli natomiast grillujesz na grillu węglowym – rozpal cały komin brykietu, przesyp do koszy i rozsuń je na boki – grilluj w temperaturze pośredniej pomiędzy nimi (więcej o rozpalaniu grilla węglowego znajdziesz tutaj). Ziemniaki pieczemy w temperaturze pośredniej. Kiedy będą gotowe i zaczniemy je faszerować serem – odkręć palniki na maxa.
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 4 plastry boczku
- 100 g mozzarelli
- 50 g masła
- 1 łyżka oleju
- sól
Przygotowanie:
- Wrzuć ziemniaki do miski, zalej olejem i posyp solą.
- Na grillu elektrycznym Weber Pulse skręć oba palniki na minimum. Temperatura powinna osiągnąć 160 stopni.
- Ziemniaki połóż na grillu elektrycznym i piecz w temperaturze pośredniej ok. 1 h. Przez ten czas ziemniaki na grillu elektrycznym bardziej się przyrumienią. Sprawdź nożem, czy ostrze łatwo przechodzi.
- Zdejmij ziemniaki z grilla.
- Zacznij grzać grill na maximum.
- Natnij ziemniaki nożem wzdłuż.
- Ściskając ziemniaka z dwóch stron, otwórz jego środek przynajmniej na dwa palce.
- Posól w środku i włóż kawałek masła. Następnie garść mozzarelli. Tak przygotowane ziemniaki położymy ponownie na grillu elektrycznym.
- Przy ponownym zapiekaniu ziemniaków z serem odkręć palniki grilla elektrycznego na max.
- Połóż z powrotem na grill.
- Jednocześnie grilluj plastry boczku przez 2-4 minuty. Tak, aby boczek był przyrumieniony i chrupiący.
- Gdy ser się rozpuści i zapiecze, zdejmij ziemniaki, w tym celu możesz użyć szczypiec.
- Pokrój boczek w plastry lub w kostkę.
- Posyp ziemniaki boczkiem i podawaj z jogurtem.