Zupa tajska z grilla
30 min 2 osoby <60 zł

Zupa tajska z grilla

Kuchnia tajska jest bardzo wyrazista i aromatyczna. Za to j─ů uwielbiamy! Zupa tajska, czyli jeden ze szlagier├│w tej kuchni nigdy nam si─Ö nie znudzi. Mo┼╝na j─ů przygotowa─ç na r├│┼╝ne sposoby np. u┼╝ywaj─ůc innych warzyw, pasty czy makaronu. Zupa po tajsku mo┼╝e by─ç mi─Ösna, wegetaria┼äska, a nawet wega┼äska. Wszystko dzi─Öki odpowiednim dodatkom: mi─Ösa drobiowego/wo┼éowego/┼éososia/krewetek/soczewicy/tofu. Ka┼╝dy z nich doskonale pasuje! My tym razem wybra┼éy┼Ťmy mi─Öso z kurczaka, gruby makaron ry┼╝owy oraz past─Ö tom yum.

ÔÇ×Nietypowy by┼é nasz spos├│b przygotowania zupy tajskiej ÔÇô u┼╝y┼éy┼Ťmy grilla gazowego. Eksperyment si─Ö uda┼é. Niezb─Ödny do przyrz─ůdzenia potrawy by┼é wok ┼╝eliwny marki Weber. Zup─Ö po tajsku poda┼éy┼Ťmy dodatkowo z warzywnymi szasz┼éykami, do kt├│rych wykorzysta┼éy┼Ťmy szpadki do szasz┼éyk├│w ze stali nierdzewnej marki Weber. Gotowi na prawdziw─ů kulinarn─ů podr├│┼╝? ÔÇŁ Ewa i Natalia

Zupa tajska przygotowana w ┼╝eliwnym woku to dow├│d na to, ┼╝e w grillowaniu ogranicza nas tylko wyobra┼║nia. Na rynku znajdziecie grille, kt├│re posiadaj─ů specjalne systemy, takie jak GBS czy Multi-Cook, pozwalaj─ůce na zastosowanie dowolnych akcesori├│w podczas grillowania. Dzi─Öki temu znacznie poszerza si─Ö zakres da┼ä, jakie mo┼╝emy przygotowa─ç.

Ewa i Natalia
LALA company
www.lalacompany.pl

Składniki

  • 1 podw├│jna pier┼Ť z kurczaka
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 1 czerwona papryka
  • 100g makaronu ry┼╝owego
  • 150 g pieczarek
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 2 z─ůbki czosnku
  • 3 ┼éy┼╝ki sosu sojowego
  • 1 saszetka pasty tom yum
  • 2 ┼éy┼╝ki oleju kokosowego
  •  ┼Ťwie┼╝a kolendra
  •  limonka
  • 5 cm imbiru
  •  ┼éy┼╝eczka kurkumy
  •  ┼éy┼╝eczka mielonej ostrej papryki
  •  ┼éy┼╝eczka zi├│┼é tajskich
  •  oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie zupy tajskiej zaczynamy od rozgrzania grilla. Podczas, gdy grill gazowy osi─ůga odpowiedni─ů temperatur─Ö, czyli 170 stopni, kroimy warzywa i mi─Öso w kosteczk─Ö, a imbir drobno siekamy.
  2. Makaron ry┼╝owy do naszej zupy tajskiej zalewamy zimn─ů wod─ů i moczymy przez ca┼éy czas przygotowania potrawy.
  3. Rozgrzewamy woka i rozpuszczamy olej kokosowy. Dodajemy past─Ö tom yum, imbir, czosnek, cebul─Ö i grillujemy 3 minuty.
  4. Dodajemy kurczaka, a po chwili: papryk─Ö, cukini─Ö, pieczarki i pora. Grillujemy 5 minut.
  5. Po tym czasie, zalewamy ca┼éo┼Ť─ç gor─ůcym bulionem. Dodajemy przyprawy, sos sojowy i mleczko kokosowe. Zup─Ö po tajsku grillujemy oko┼éo 15 minut.
  6. Po oko┼éo 10 minutach dodajemy odcedzony makaron oraz sok z wyci┼Ťni─Ötej limonki. Ca┼éo┼Ť─ç mieszamy.
  7. Zup─Ö tajsk─ů przek┼éadamy do miseczek i dekorujemy listkami ┼Ťwie┼╝ej kolendry. Podajemy z warzywnymi szasz┼éykami.

Warzywne szaszłyki do zupy tajskiej: sposób przygotowania

  1. Papryk─Ö, cukini─Ö i pieczarki kroimy w grub─ů kostk─Ö lub plastry. Marynujemy w oliwie z oliwek, wymieszanej z zio┼éami tajskimi oraz 1 ┼éy┼╝k─ů sosu sojowego. Warzywa nabijamy na szpadki.
  2. Szpadki uk┼éadamy na p┼éycie i grillujemy z ka┼╝dej strony, a┼╝ warzywa si─Ö zarumieni─ů. Serwujemy jako dodatek do zupy po tajsku.

Zobacz r├│wnie┼╝:

Ramen z wieprzowin─ů 15 min 2 osoby Wideo Ramen z wieprzowin─ů
Tajskie curry warzywne z grilla 45 min 4 osoby Wideo Tajskie curry warzywne z grilla
Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska 30 min 4 osoby Zupa Tom Yum Gai, czyli tradycyjna zupa tajska

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *