Zupy z grilla – pięć szybkich przepisów
Posiadając grill gazowy jesteśmy w stanie szybko i smacznie przygotować ulubioną zupę. Przedstawiamy pięć prostych przepisów na zupy z grilla. Jedyne czego potrzebujemy to głębokie żeliwne naczynie lub wok i odrobinę miejsca.
Zupa to idealny wstęp do dań głównych. Niepozorna w swym podaniu doskonale smakuje i pasuje na każdą okoliczność. Świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory i chłodzi podczas upałów. Oto pięć przepisów, które sprawdzą się podczas każdej okazji.
Zupy z grilla – zupa rybna
- Niezbędne składniki:
- 400 g filetów z ulubionej ryby
- 2 x 400 g pomidorów surowych lub z puszki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 500 ml bulionu rybnego
- 2 małe ziemniaki
- 1 por
- papryka ostra
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
Por umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W żeliwnym garnku lub woku rozgrzać oliwę, wrzucić por, cebulę i czosnek, smażyć przez około 7 minut na średnim ogniu. Następnie dodać należy pomidory i bulion oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wywar przyprawiamy ostrą papryką, białym pieprzem i gotujemy przez 20 minut. W tym czasie filety rybne – umyte, osuszone, pozbawione skóry, tniemy na duże kawałki i dodajemy do zupy. Naczynie przykrywamy, a zawartość gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut.
Gotowe!
Czas przygotowania: 40 minut
Czas grillowania: 30 minut
Liczba osób – porcji: 4 os.
Akcesoria: żeliwny garnek
Zupy z grilla – włoska zupa ziemniaczana z szafranem
Niezbędne składniki:
- 600 g ziemniaków
- bulion drobiowy
- 1 por
- 1 cebula
- 2 łodygi selera naciowego
- szafran
- oliwa z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
Do przyrządzenia zupy potrzebować będziemy głębokie żeliwne naczynie. Warzywa należy obrać i pokroić w kostkę. Por, cebulę i seler podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty. Następnie dodajemy ziemniak i całość zalewamy bulionem. Wsypujemy odrobinę szafranu. Wywar gotujemy przez około 20 minut, tak aby warzywa były miękkie. Na koniec doprawiamy zupę solą.
Prosto, szybko i smacznie.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba osób – porcji: 4 os.
Akcesoria: żeliwny wok – Weber
Zupy z grilla – rozgrzewająca zupa meksykańska
Niezbędne składniki:
- 3 papryki czerwone
- puszka czerwonej fasoli
- 3 papryczki chilli
- 1 duża cebula
- pomidory w puszcze
- słoik passaty pomidorowej
- kukurydza w puszce
- 200 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
- 750 ml bulionu mięsnego
- oliwa z oliwek
- papryka ostra
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz paprykę i papryczki siekamy w drobną kostkę. W głębokim żeliwnym naczyniu rozgrzewamy oliwę i dodajemy kolejno cebulę, następnie mięso i smażymy. Gdy mięso jest gotowe, wrzucamy papryki. Po upływie dziesięciu minut dokładamy fasolę czerwoną, kukurydzę, pomidory w puszcze i passatę. Całość mieszamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem.Odstawiamy zupę na 20 minut aby się zagotowała.Proponujemy podawać z nachosami i startym serem.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba osób – porcji: 4 os.
Zupy z grilla – zupa z czerwonej soczewicy
Niezbędne składniki:
- 2 marchewki
- soczewica czerwona
- pomidory w puszce
- 2 duże cebule
- przecier pomidorowy
- bulion warzywny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
- sól
- pieprz
- oregano
Sposób przygotowania:
Kroimy cebulę w kostkę i smażymy do miękkości wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obieramy marchewki, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach i gotujemy w bulionie warzywnym. Do bulionu z marchewką dodajemy pomidory z puszki, usmażoną cebulę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wsypujemy czerwoną soczewicę. Całość gotujemy jeszcze przez 15 minut. Zupę przyprawiamy łyżką czerwonej słodkiej papryki, szczyptą soli, pieprzu i oregano.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Liczba osób – porcji: 2 os.
Akcesoria: uniwersalny garnek
Zupy z grilla – chłodnik litewski
Niezbędne składniki:
- 2 duże buraki
- 1 pęczek botwiny
- 1 ogórek
- 1 pęczek szczypioru
- 1 litr maślanki
- 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
- ocet
- sól
- pieprz
- cukier
- jajka
Sposób przygotowania:
Buraki należy obrać, pokroić i wrzucić do głębokiego, żeliwnego naczynia napełnionego wodą (woda powinna zakrywać buraki). Warzywa gotujemy przez 10 minut. Następnie, dodajemy posiekane liście botwiny, zakwaszamy wodę łyżką octu i gotujemy kolejne 5 minut. Po upływie wskazanego czasu całość należy wystudzić. Posiekany wcześniej szczypior i ogórek wrzucamy do zupy i zalewamy maślanką oraz jogurtem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Chłodnik podajemy z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajkami. Smacznego.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba osób – porcji: 2 os.
Akcesoria: żeliwny kociołek