Zupy z grilla – pięć szybkich przepisów

Zupy z grilla – pięć szybkich przepisów

Posiadając grill gazowy jesteśmy w stanie szybko i smacznie przygotować ulubioną zupę. Przedstawiamy pięć prostych przepisów na zupy z grilla. Jedyne czego potrzebujemy to głębokie żeliwne naczynie lub wok i odrobinę miejsca.

Zupa to idealny wstęp do dań głównych. Niepozorna w swym podaniu doskonale smakuje i pasuje na każdą okoliczność. Świetnie rozgrzewa w chłodne wieczory i chłodzi podczas upałów. Oto pięć przepisów, które sprawdzą się podczas każdej okazji.

Zupy z grilla – zupa rybna

  • Niezbędne składniki:
  • 400 g filetów z ulubionej ryby
  • 2 x 400 g pomidorów surowych lub z puszki
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 500 ml bulionu rybnego
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 por
  • papryka ostra
  • biały pieprz

Sposób przygotowania:

Por umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W żeliwnym garnku lub woku rozgrzać oliwę, wrzucić por, cebulę i czosnek, smażyć przez około 7 minut na średnim ogniu. Następnie dodać należy pomidory i bulion oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Wywar przyprawiamy ostrą papryką, białym pieprzem i gotujemy przez 20 minut. W tym czasie filety rybne – umyte, osuszone, pozbawione skóry, tniemy na duże kawałki i dodajemy do zupy. Naczynie przykrywamy, a zawartość gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne 10 minut.

Gotowe!

Czas przygotowania: 40 minut
Czas grillowania: 30 minut
Liczba osób – porcji: 4 os.

Akcesoria: żeliwny garnek 

Zupy z grilla – włoska zupa ziemniaczana z szafranem

Niezbędne składniki:

  • 600 g ziemniaków
  • bulion drobiowy
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • szafran
  • oliwa z oliwek
  • sól

Sposób przygotowania:

Do przyrządzenia zupy potrzebować będziemy głębokie żeliwne naczynie. Warzywa należy obrać i pokroić w kostkę. Por, cebulę i seler podsmażamy na rozgrzanej oliwie przez 3 minuty. Następnie dodajemy ziemniak i całość zalewamy bulionem. Wsypujemy odrobinę szafranu. Wywar gotujemy przez około 20 minut, tak aby warzywa były miękkie. Na koniec doprawiamy zupę solą.

Prosto, szybko i smacznie.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba osób – porcji: 4 os.

Akcesoria: żeliwny wok – Weber 

Zupy z grilla – rozgrzewająca zupa meksykańska

Niezbędne składniki:

  • 3 papryki czerwone
  • puszka czerwonej fasoli
  • 3 papryczki chilli
  • 1 duża cebula
  • pomidory w puszcze
  • słoik passaty pomidorowej
  • kukurydza w puszce
  • 200 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego
  • 750 ml bulionu mięsnego
  • oliwa z oliwek
  • papryka ostra
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz paprykę i papryczki siekamy w drobną kostkę. W głębokim żeliwnym naczyniu rozgrzewamy oliwę i dodajemy kolejno cebulę, następnie mięso i smażymy. Gdy mięso jest gotowe, wrzucamy papryki. Po upływie dziesięciu minut dokładamy fasolę czerwoną, kukurydzę, pomidory w puszcze i passatę. Całość mieszamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy do smaku ostrą papryką, solą i pieprzem.Odstawiamy zupę na 20 minut aby się zagotowała.Proponujemy podawać z nachosami i startym serem.

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania: 20 minut
Liczba osób – porcji: 4 os.

Zupy z grilla – zupa z czerwonej soczewicy

Niezbędne składniki:

  • 2 marchewki
  • soczewica czerwona
  • pomidory w puszce
  • 2 duże cebule
  • przecier pomidorowy
  • bulion warzywny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonej papryki słodkiej
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Sposób przygotowania:

Kroimy cebulę w kostkę i smażymy do miękkości wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obieramy marchewki, następnie trzemy je na tarce o grubych oczkach i gotujemy w bulionie warzywnym. Do bulionu z marchewką dodajemy pomidory z puszki, usmażoną cebulę i przecier pomidorowy. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na ogniu przez 20 minut. Po upływie wyznaczonego czasu wsypujemy czerwoną soczewicę. Całość gotujemy jeszcze przez 15 minut. Zupę przyprawiamy łyżką czerwonej słodkiej papryki, szczyptą soli, pieprzu i oregano.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 35 minut
Liczba osób – porcji: 2 os.

Akcesoria: uniwersalny garnek

Zupy z grilla – chłodnik litewski

Niezbędne składniki:

  • 2 duże buraki
  • 1 pęczek botwiny
  • 1 ogórek
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 litr maślanki
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • ocet
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • jajka

Sposób przygotowania:

Buraki należy obrać, pokroić i wrzucić do głębokiego, żeliwnego naczynia napełnionego wodą (woda powinna zakrywać buraki). Warzywa gotujemy przez 10 minut. Następnie, dodajemy posiekane liście botwiny, zakwaszamy wodę łyżką octu i gotujemy kolejne 5 minut. Po upływie wskazanego czasu całość należy wystudzić. Posiekany wcześniej szczypior i ogórek wrzucamy do zupy i zalewamy maślanką oraz jogurtem. Na koniec doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Chłodnik podajemy z ugotowanymi na twardo, przekrojonymi na pół jajkami. Smacznego.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 15 minut
Liczba osób – porcji: 2 os.

Akcesoria: żeliwny kociołek 

Zobacz również:

Zupa z wędzonego homara 90 min 2 osoby Zupa z wędzonego homara
Krem z wędzonej dyni Hokkaido 2h 3 osoby Krem z wędzonej dyni Hokkaido
Zupa Tom Kha 30 min 4 osoby Wideo Zupa Tom Kha