fbpx
Grill360 Przepisy Sosy, marynaty i przyprawy

Sosy, przyprawy i marynaty na grilla - przepisy i porady

Sosy, marynaty i przyprawy to naprawdę coś, co decyduje o końcowym smaku grillowanych potraw. Jeżeli chcemy by były one jak najlepsze, warto nie lekceważyć tych rzeczy. Odpowiednie grillowanie to jedno, ale przygotowywanie smacznych sosów czy marynat to właściwie klucz do sukcesu.
Proste sosy na grilla [PRZEPISY]

decofire
0 1109
Masz już dość ketchupu, musztardy i sosu czosnkowego? To całkowicie zrozumiałe, jeśli pojawiają się one na każdym grillu od początku sezonu. Wiadomo, są szybkie...
Domowej roboty ketchup z grilla

decofire
0 1580
Historia sosu ketchup sięga XVII wieku, wymyślili go Chińczycy i była to zaprawa pierwotnie stosowana do przyrządzania potraw rybnych. W 1876 r. sos...
Mieszanki przyprawowe do steków

decofire
0 1199
Rozmaite kombinacje ziół, oraz innych składników służą do aromatyzowania produktów przeznaczonych do grillowania. Przedstawiamy kilka inspirujących pomysłów na mieszanki przyprawowe, które idealnie nadają...
Aromatyzowanie mięsa – Porady Grill360

decofire
0 1557
Na smak mięsa i innych potraw przygotowywanych na grillu wpływa wiele czynników. Z możliwości wykorzystania niektórych z nich pewnie w ogóle nie zdawaliśmy sobie...
Przyprawy do potraw z grilla: kurkuma

decofire
0 2024
Kolebką kurkumy, mimo że coraz częściej gości w europejskich kuchniach, jest Azja Południowo- Wschodnia. Obecnie uprawia się ją przede wszystkim w Tajwanie, w Chinach,...
Przyprawy do potraw z grilla: imbir

decofire
0 1508
Doceniany przede wszystkim za swoje właściwości lecznicze, chętnie wykorzystywany jest również w kosmetyce oraz w kuchni. Imbir. Roślina niezwykle popularna na kontynencie azjatyckim, coraz...
Przyprawy do potraw z grilla – kolendra

decofire
0 1649
Kolendra - aromatyczna i charakterystyczna - w starożytności uważana za lecznicze zioło, dziś jest składnikiem wielu dań z kuchni indyjskiej oraz meksykańskiej. Doskonale sprawdza...
Masło jako dodatek do dań z grilla

decofire
0 1868
Nawet najlepszej jakości mięso, kiełbasa, ryby czy świeże warzywa wymagają odpowiednich dodatków i przypraw. Dobrze dobrane i skomponowane połączenia wzbogacą smak naszych, pozornie zwyczajnych...
Kumin – egipski skarb – przyprawy do potraw z grilla

decofire
0 2471
Egzotyczna przyprawa kojarząca się z dalekowschodnimi wyprawami. Podobno kosz z jej nasionami ustawiono w grobowcu faraona Tutenchamona, a według Biblii Żydzi płacili nią podatek....
Sól do grillowania – przygotuj własną – Porady Grill360

decofire
0 1664
Dziś mało kto potrafi wyobrazić sobie smaczną kuchnię bez dodatku soli. Chociaż jej działanie w nadmiernych ilościach jest niewskazane i na dłuższą metę szkodliwe,...
Dowiedz się jak w prosty sposób wykonać mistrzowskie marynaty na grilla. Poznaj tajniki przyrządzania niezwykłych sosów. Zostań mistrzem perfekcyjnego przyprawiania! W naszych artykułach dzielimy się cenną wiedzą zupełnie za darmo!

Ketchup własnej roboty

Wyobrażacie sobie grillowanie bez ketchupu? Nie? Dlaczego więc nie wykonać by go samemu, osiągając o wiele smaczniejszy i zdrowszy sos pomidorowy. Domowej roboty ketchup z grilla wystarczy wykonać na bocznym palniku grilla, jeżeli tylko taki posiadamy. Jego przygotowanie nie zajmie wiele czasu, zaś efekt końcowy jest nieoceniony! Zdradzamy również jak wykonać inne dipy do grillowanych dań, m. in. majonez.

Przyprawa i marynata na grilla

Marynaty są szczególnie istotne przy przygotowywaniu mięs, które same w sobie nie mają wyjątkowego smaku. Moczenie większych lub mniejszych kawałków mięsa w marynacie przed grillowaniem pozwala napełnić je niezwykłym aromatem przypraw. Jednocześnie marynata chroni mięso przed szybkim wysychaniem i sprawia, że podczas grillowania wytwarza się chrupiąca skórka. Na grill360.pl poznasz również prosty sposób na przyprawę do grilla.

Masz pytania, dotyczące marynaty na grilla, przyprawiania potraw, bądź zupełnie innego tematu z zakresu sztuki grillowania? Poszukaj odpowiedzi u naszego eksperta!

SOCIAL MEDIA

AKTUALNOŚCI

Okoń z grilla [PRZEPIS]

decofire
0 622
Nie masz pomysłu na obiad? Postaw na rybę z grilla. Michał Dobosz i Kacper Salzman polecają labraksa pieczonego na desce cedrowej z ziołami. Spróbuj...

GRILLE GAZOWE