Ich głównym celem jest pokreślenie smaku potraw z grilla. Powodują, że serwowana dania są rajem dla podniebienia. Przyprawy, chociaż przez niektórych są bagatelizowane, sprawiają, że z pozoru zwykle posiłki stają się czymś wyjątkowym.

Chociaż sklepowe półki uginają się od gotowych mieszanek przypraw, zachęcamy do stworzenia własnych, niepowtarzalnych kompozycji. Dzięki temu skomponujemy smaki, które najbardziej lubimy, a co więcej – zyskamy pewność, że nie podajemy dań zawierających hurtowe ilości barwników czy glutaminianu sodu.

Jak zrobić pyszną mieszankę ziół? Przede wszystkim należy kierować się swoimi preferencjami. Każdy ma swoje przyzwyczajenia żywieniowe i nie wszystkie smaki trafiają w gust innych.

Najlepsze przyprawy do grilla

Sól i pieprz to podstawa dobrej przyprawy. Sól do grillowania możesz przygotować także według własnego przepisu – tutaj znajdziesz przepisy na sól z suszonymi smardzami i szczypiorem, sól do grillowania z kminkiem czy sól z wodorostami i nasionami kopru włoskiego, z pewnością nadadzą one zupełnie nowy smak Twoim potrawom.

Można pokusić się o dodanie papryki (ostrej lub słodkiej), czosnku granulowanego, bazylii i oregano. Aby urozmaicić smak, można dodać kilka innych składników.

Miłośnicy ostrych dań z pewnością powinni pomyśleć o chilli, kolendrze, kardamonie i rozmarynie. Kurkuma nada nie tylko piękny, intensywny żółty kolor, lecz również spowoduje, że grillowane smakołyki zyskają lekki posmak imbiru. Gorczyca sprawi, że potrawy staną się delikatnie gorzkawe.

Gałka muszkatołowa ma intensywny słodkawy smak, więc zadowoli zwolenników nieco łagodniejszych specjałów. Cząber, który w smaku przypomina pieprz, doda serwowanym potrawom intensywnego, korzennego zapachu.

Przyprawy czynią z grillowanych przysmaków prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Tym bardziej, jeśli grillujemy z sercem dla rodziny, przyjaciół i znajomych. A jeśli dodatkowo korzystamy z bogatej oferty marki Weber, wówczas sukces murowany!