Przyprawy do potraw z grilla – kolendra
Kolendra – aromatyczna i charakterystyczna – w starożytności uważana za lecznicze zioło, dziś jest składnikiem wielu dań z kuchni indyjskiej oraz meksykańskiej. Doskonale sprawdza się w połączeniu z ostrymi potrawami.
Z wyglądu przypomina nieco naszą rodzimą pietruszkę, jednak posiada bardziej wyrazisty smak oraz zapach. Pochodzi prawdopodobnie z terenów Bliskiego Wschodu oraz południowej Europy. Kolendrę można spotkać dziko rosnącą na terenach angielskich, w Egipcie oraz Sudanie. Jeśli chcemy, aby roślina przetrwała w przydomowym ogrodzie, musi mieć zapewnione odpowiednie warunki: gleba musi być lekka, ciepła i nasłoneczniona.
Kolendra świeża czy suszona?
Kolendra jest znakomita zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej naci. Sproszkowana jest składnikiem wielu mieszanek przypraw, np. tych dedykowanych dla kuchni indyjskiej albo azjatyckiej.
Do czego najlepiej dodawać to aromatyczne zioło? Na pewno sprawdzi się w daniach z ryżem, do mięs – wieprzowiny, indyka, jagnięciny, kurczaka, różnego rodzaju sałatek, owoców morza oraz do zup. Ponadto kolendra wygląda świetnie w formie dekoracji na daniu.
Doskonały dodatek do marynat
Liście kolendry są idealnym dodatkiem do marynaty, którą możemy wykorzystać do przygotowywania mięsa z grilla. Wystarczy aby posiekaną kolendrę wymieszać z bazylią, chilli, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, kuminem oraz pieprzem i solą. Ta wszechstronna marynata zamieni kawałek indyka lub jagnięciny w pełne smaku i aromatu danie, które można podawać z ryżem albo pieczywem naan i zamienić codzienne grillowanie w prawdziwie indyjską ucztę.