Przyprawy do potraw z grilla – kolendra

Przyprawy do potraw z grilla – kolendra

Kolendra – aromatyczna i charakterystyczna – w starożytności uważana za lecznicze zioło, dziś jest składnikiem wielu dań z kuchni indyjskiej oraz meksykańskiej. Doskonale sprawdza się w połączeniu z ostrymi potrawami.

Z wyglądu przypomina nieco naszą rodzimą pietruszkę, jednak posiada bardziej wyrazisty smak oraz zapach. Pochodzi prawdopodobnie z terenów Bliskiego Wschodu oraz południowej Europy. Kolendrę można spotkać dziko rosnącą na terenach angielskich, w Egipcie oraz Sudanie. Jeśli chcemy, aby roślina przetrwała w przydomowym ogrodzie, musi mieć zapewnione odpowiednie warunki: gleba musi być lekka, ciepła i nasłoneczniona.

Kolendra świeża czy suszona?

Kolendra jest znakomita zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej naci. Sproszkowana jest składnikiem wielu mieszanek przypraw, np. tych dedykowanych dla kuchni indyjskiej albo azjatyckiej.

Do czego najlepiej dodawać to aromatyczne zioło? Na pewno sprawdzi się w daniach z ryżem, do mięs – wieprzowiny, indyka, jagnięciny, kurczaka, różnego rodzaju sałatek, owoców morza oraz do zup. Ponadto kolendra wygląda świetnie w formie dekoracji na daniu.

Doskonały dodatek do marynat

Liście kolendry są idealnym dodatkiem do marynaty, którą możemy wykorzystać do przygotowywania mięsa z grilla. Wystarczy aby posiekaną kolendrę wymieszać z bazylią, chilli, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, kuminem oraz pieprzem i solą. Ta wszechstronna marynata zamieni kawałek indyka lub jagnięciny w pełne smaku i aromatu danie, które można podawać z ryżem albo pieczywem naan i zamienić codzienne grillowanie w prawdziwie indyjską ucztę.

Zobacz również:

Nowy Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem 30 min 4 osoby Grillowane marchewki z prażonymi pistacjami i jogurtem
Wołowy szpik kostny z grilla 30 min 4 osoby Wołowy szpik kostny z grilla
Kanapki z kurczakiem na ciepło 18h 4 osoby Kanapki z kurczakiem na ciepło