Grill360 INSPIRACJE GRILLOWE Przyprawy do potraw z grilla – kolendra

Przyprawy do potraw z grilla – kolendra

Przyprawy do potraw z grilla – kolendra

Kolendra – aromatyczna i charakterystyczna – w starożytności uważana za lecznicze zioło, dziś jest składnikiem wielu dań z kuchni indyjskiej oraz meksykańskiej. Doskonale sprawdza się w połączeniu z ostrymi potrawami.

Z wyglądu przypomina nieco naszą rodzimą pietruszkę, jednak posiada bardziej wyrazisty smak oraz zapach. Pochodzi prawdopodobnie z terenów Bliskiego Wschodu oraz południowej Europy. Kolendrę można spotkać dziko rosnącą na terenach angielskich, w Egipcie oraz Sudanie. Jeśli chcemy, aby roślina przetrwała w przydomowym ogrodzie, musi mieć zapewnione odpowiednie warunki: gleba musi być lekka, ciepła i nasłoneczniona.

Kolendra świeża czy suszona?

Kolendra jest znakomita zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej naci. Sproszkowana jest składnikiem wielu mieszanek przypraw, np. tych dedykowanych dla kuchni indyjskiej albo azjatyckiej.

Do czego najlepiej dodawać to aromatyczne zioło? Na pewno sprawdzi się w daniach z ryżem, do mięs – wieprzowiny, indyka, jagnięciny, kurczaka, różnego rodzaju sałatek, owoców morza oraz do zup. Ponadto kolendra wygląda świetnie w formie dekoracji na daniu.

Doskonały dodatek do marynat

Liście kolendry są idealnym dodatkiem do marynaty, którą możemy wykorzystać do przygotowywania mięsa z grilla. Wystarczy aby posiekaną kolendrę wymieszać z bazylią, chilli, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, kuminem oraz pieprzem i solą. Ta wszechstronna marynata zamieni kawałek indyka lub jagnięciny w pełne smaku i aromatu danie, które można podawać z ryżem albo pieczywem naan i zamienić codzienne grillowanie w prawdziwie indyjską ucztę.

grill-przyprawy-kolendra

GD Star Rating
loading...
Przyprawy do potraw z grilla - kolendra, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY

Sałatka z grillowanych warzyw [PRZEPIS]

decofire
0 20
Makaron z krewetkami [PRZEPIS]

decofire
0 14