Przyprawy do potraw z grilla: kurkuma
Kolebką kurkumy, mimo że coraz częściej gości w europejskich kuchniach, jest Azja Południowo- Wschodnia. Obecnie uprawia się ją przede wszystkim w Tajwanie, w Chinach, Peru czy na Sri Lance. Warto poznać bogactwo, jakie oferuje ta przyprawa: zarówno kulinarne, jak i zdrowotne.
Przyprawa znana również jako ostryż, szafranica albo żółcień. Kojarzona jest przede wszystkim z kuchnią indyjską. Podkreśla smak potraw, ale też stosuje się ją do barwienia jedzenia. To dzięki niej curry ma swój charakterystyczny, żółty kolor.
Kurkuma
Kurkuma swoim wyglądem przypomina korzeń imbiru. Jednak najczęściej możemy ją dostać w postaci żółtego proszku. Należy jednak pamiętać, że nasz organizm ma problem z przyswojeniem samej kurkumy, dlatego powinno się ją rozpuścić w oliwie z oliwek lub zmieszać z pieprzem lub papryką. Co ważne, smak kurkumy – lekko gorzki i cierpki – z czasem się ulatania, dlatego warto kupować ją z umiarem. Właśnie ze względu na smak przyprawę chętnie dodaje się do słodkich potraw. Ale nie tylko. Można ją również dodawać do omletów, owoców morza, sałatek czy ryżu. Kurkuma jest wręcz zalecana do potraw z mięsem. Przyprawa ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii oraz niweluje wzdęcia. Jakie są jej inne lecznicze właściwości?
Złote mleko
Spośród wielu zbawiennych właściwości kurkumy (działa mi.in. przeciwzapalnie, antybakteryjnie) uwagę zwraca jej działanie przeciwnowotworowe. Kurkuma zawiera bowiem kurkuminę, która jest uznawana za naturalny środek zwalczający nowotwory. Ale to nie wszystko! Kurkumina chroni również przed chorobami skóry oraz pomaga w leczeniu cukrzycy i infekcji wirusowych. Jest również zalecana osobom, które zmagają się ze zbyt wysokim cholesterolem. Dlatego często zaleca się stosowanie tej rośliny, nie tylko jako przyprawę, ale przede wszystkim jako lekarstwo. Dobrym pomysłem jest picie tzw. złotego mleka, czyli mieszanki wody, mleka i kurkumy. Pomaga przy przeziębieniach, zaburzeniach snu i działa uspokajająco.