Przyrządzanie kotletów wieprzowych na grillu – 5 praktycznych porad

Przyrządzanie kotletów wieprzowych na grillu – 5 praktycznych porad

    0 325
    Przyrządzanie kotletów wieprzowych na grillu – 5 praktycznych porad

    Przedstawiamy kilka faktów, które pomogą w przyrządzeniu idealnych kotletów wieprzowych na grillu! Warto o nich pamiętać, kiedy zabierzemy się za grillowanie mięsa wieprzowego.

    1. Wieprzowina

    Obecnie na rynku pojawiają się świnie mniejsze i młodsze niż kiedyś. Tym samym mają one mniej czasu na wytwarzanie kolagenu i tkanki łącznej – jedno i drugie może sprawić, że mięso jest łykowate. Kotlety wieprzowe zatem są wystarczająco delikatne i doskonale nadają się do grillowania.

    2. Zalecane: Peklowanie w soli

    Złą wiadomością jest to, że dziś świnie są o wiele chudsze niż ich przodkowie. Steki wieprzowe są więc tak chude jak mięso drobiowe a to oznacza, że pieczone na grillu szybko wysychają. Dlatego warto pamiętać, aby przed grillowaniem, kotlety i steki zawsze marynować w solance z przyprawami, dzięki czemu będą soczyste i smaczne.

    grillowanie wieprzowiny

    3. Który kawałek tuszy wieprzowej?

    Kotlety wieprzowe wycina się ze schabu, który znajduję się po obu stronach kręgosłupa. Mięso części przedniej (grube żeberko) jest mocno poprzerastane tłuszczem i pełne smaku, ale jednocześnie twardsze. Kotlety ze schabu karkowego są twardsze i suche i dlatego nie polecam ich do grillowania. Kawałki ze schabu środkowego (kotlety z kostką, schabowe) są delikatne i soczyste jeśli się je odpowiednio upiecze.

    4. Grillowanie wieprzowiny – Niższa temperatura

    W przeciwieństwie do steków wołowych, kotletów wieprzowych nie podaje się przypieczonych z wierzchu, a w środku lekko surowych. Zawsze powinny być one równomiernie upieczone. Wymaga to utrzymywania na grillu niższej temperatury, w której mięso dobrze upiecze się w środku, zanim z wierzchu stwardnieje.

    grillowanie wieprzowiny

    5. Różowy odcień mięsa

    Istnieje tylko jeden stopień właściwego wypieczenia kotletów wieprzowych. Można go rozpoznać wzrokiem i smakiem. Podczas grillowania kolor mięsa w środku zmienia się  z intensywnie czerwono – różowego na bardzo jasno beżowo – różowy. To jest właśnie ten odpowiedni odcień! Dalsze pieczenie sprawi jedynie, że mięso będzie szare i mdłe.

    GD Star Rating
    loading...