Pstrąg smażony w całości, z salsą ze skwarek
30 min 4 osoby <120 zł

Pstrąg smażony w całości, z salsą ze skwarek

Wielu ludzi nie jada ryb tylko i wyłącznie z tego powodu, że nie wie jak je odpowiednio przyrządzić. Grillowanie mięsa zdaje się być banalne, ale w przypadku ryb pojawiają się opory. Chcemy pokazać, że wcale tak nie musi być. Warto sięgać po ryby, które zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. A co zrobić żeby do tego były smaczne? O tym już w przepisach. Poniżej prezentujemy przepis na pstrąga smażonego w całości z salsą ze skwarek. Smacznego!

Składniki

  • 4 małe pstrągi
  • 100 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 8 pokrojonych drobno daktyli
  • 4 łyżeczki kaparów
  •  Mały pęczek natki pietruszki drobno skrojony (bez łodyg)
  •  Łyżka winegretu winnego
  •  Sok z połowy cytryny
  •  Przeciśnięty ząbek czosnku
  •  Sól
  •  Pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
  2. Włóż patelnię i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje pod zamkniętą pokrywa grilla
  3. Otwórz grill i nalej na patelnię łyżkę oliwy i smaż na niej boczek. Kiedy boczek będzie chrupiący, zdejmij go z rusztu i połóż na kuchenny papier. Zamknij pokrywę grilla na 3 minuty.
  4. Na wytopionym tłuszczu z boczku usmaż cztery osolone pstrągi (ok. pięć minut z każdej strony).
  5. W międzyczasie skwarki z boczku połącz z pozostałymi składnikami i zrób z nich salsę.
  6. Zdejmij pstrąga z rusztu i połóż go na papierze kuchennym, by pozbawić go zbędnego tłuszczu.
  7. Serwuj pstrąga obłożonego salsą. Dekoruj natką pietruszki.

Zobacz również:

Nowy Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas 30 min >5 osób Grillowane krewetki z cebulą i awokado w meksykańskich tostadas
Nowy Węgorz wędzony 6h 4 osoby Węgorz wędzony
Grillowane szaszłyki z krewetek 3h 4 osoby Grillowane szaszłyki z krewetek