Pstrąg smażony w całości, z salsą ze skwarek
Wielu ludzi nie jada ryb tylko i wyłącznie z tego powodu, że nie wie jak je odpowiednio przyrządzić. Grillowanie mięsa zdaje się być banalne, ale w przypadku ryb pojawiają się opory. Chcemy pokazać, że wcale tak nie musi być. Warto sięgać po ryby, które zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. A co zrobić żeby do tego były smaczne? O tym już w przepisach. Poniżej prezentujemy przepis na pstrąga smażonego w całości z salsą ze skwarek. Smacznego!
Składniki
- 4 małe pstrągi
- 100 g pokrojonego w kostkę boczku
- 8 pokrojonych drobno daktyli
- 4 łyżeczki kaparów
- Mały pęczek natki pietruszki drobno skrojony (bez łodyg)
- Łyżka winegretu winnego
- Sok z połowy cytryny
- Przeciśnięty ząbek czosnku
- Sól
- Pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
- Włóż patelnię i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje pod zamkniętą pokrywa grilla
- Otwórz grill i nalej na patelnię łyżkę oliwy i smaż na niej boczek. Kiedy boczek będzie chrupiący, zdejmij go z rusztu i połóż na kuchenny papier. Zamknij pokrywę grilla na 3 minuty.
- Na wytopionym tłuszczu z boczku usmaż cztery osolone pstrągi (ok. pięć minut z każdej strony).
- W międzyczasie skwarki z boczku połącz z pozostałymi składnikami i zrób z nich salsę.
- Zdejmij pstrąga z rusztu i połóż go na papierze kuchennym, by pozbawić go zbędnego tłuszczu.
- Serwuj pstrąga obłożonego salsą. Dekoruj natką pietruszki.