Grill360 Przepisy Grillowanie ryb Pstrąg smażony w całości, z salsą ze skwarek

Pstrąg smażony w całości, z salsą ze skwarek

decofire
0 3085
Pstrąg smażony w całości, z salsą ze skwarek

Wielu ludzi nie jada ryb tylko i wyłącznie z tego powodu, że nie wie jak je odpowiednio przyrządzić. Grillowanie mięsa zdaje się być banalne, ale w przypadku ryb pojawiają się opory. Chcemy pokazać, że wcale tak nie musi być. Warto sięgać po ryby, które zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3 i Omega-6. A co zrobić żeby do tego były smaczne? O tym już w przepisach. Poniżej prezentujemy przepis na pstrąga smażonego w całości z salsą ze skwarek. Smacznego!

Pstrąg smażony w całości – Składniki:
  • Cztery małe pstrągi
  • 100 g pokrojonego w kostkę boczku
  • 8 pokrojonych drobno daktyli
  • 4 łyżeczki kaparów
  • Mały pęczek natki pietruszki drobno skrojony (bez łodyg)
  • Łyżka winegretu winnego
  • Sok z połowy cytryny
  • Przeciśnięty ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
Pstrąg smażony w całości – Przygotowanie:
  • Przygotuj grill do grillowania metodą bezpośrednią
  • Włóż patelnię i zaczekaj 10 minut, aż się nagrzeje pod zamkniętą pokrywa grilla
  • Otwórz grill i nalej na patelnię łyżkę oliwy i smaż na niej boczek. Kiedy boczek będzie chrupiący, zdejmij go z rusztu i połóż na kuchenny papier. Zamknij pokrywę grilla na 3 minuty.
  • Na wytopionym tłuszczu z boczku usmaż cztery osolone pstrągi (ok. pięć minut z każdej strony).
  • W międzyczasie skwarki z boczku połącz z pozostałymi składnikami i zrób z nich salsę.
  • Zdejmij pstrąga z rusztu i połóż go na papierze kuchennym, by pozbawić go zbędnego tłuszczu.
  • Serwuj pstrąga obłożonego salsą. Dekoruj natką pietruszki.

Czas przygotowania:
15 minut

Czas smażenia:
15 minut

Liczba osób – porcji:
4 os.

Akcesoria:
Wkład Weber GBS- Patelnia

Pstrąg smażony w całości Gourmet BBQ System

GD Star Rating
a WordPress rating system
Pstrąg smażony w całości, z salsą ze skwarek, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

PODOBNE ARTYKUŁY