Quesadillas z kurczaka – Przepisy na dania z grilla Weber
Quesadilla to danie kuchni meksykańskiej, tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Przedstawiamy naszą propozycję w wersji grillowanej – Quesadillas z kurczaka.
Składniki
- 100 g Sałata lodowa
- Pomidor
- Ogórek
- Papryczka chilli
- Mango
- 50 g Creme fraiche
- Sól i pieprz
- Placki tortilli
- 80 g Ser tarty Ementaler
- 200 g Pierś z kurczaka
- Limonka
- Świeży rozmaryn
- 2 ząbki czosnku
- 50 ml Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Marynata: zetrzeć skórkę z limonki, strąk papryczki chili razem z nasionami pokroić na cienkie plasterki, obedrzeć listki z gałązki rozmarynu. Czosnek obrać i pokroić na cienkie plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miski z oliwą z oliwek i sokiem z limonki, zamarynować pierś kurczaka.
- Wszystkie pozostałe składniki przeznaczone do napełnienia quesadillas pokroić na plastry lub w kawałki.
- Kurczaka grillować na bezpośrednim ogniu ok. 5-7 minut. Zanim kurczak dojdzie, należy krótko podpiec na grillu placki tortilli. Następnie rozłożyć wszystkie składniki na placku tortilli, doprawić, zrolować i gotowe! Smacznego.