Pyszne ciasto rodem z włoskiej restauracji to marzenie niejednego smakosza, który doznaje zawodu wybierając się na jego poszukiwanie do kolejnej pizzerii. Każdy wielbiciel oryginalnego smaku wie, że wszystko zależy od pieca, na którym przygotujemy ciasto.

Coraz chętniej wracamy do tradycyjnych smaków. Na rynku pojawiają się nowoczesne urządzenia, które stanowią połączenie najbardziej wytrzymałych, ogniotrwałych materiałów i nadają się do zastosowania w ogrodzie! Piece do pizzy amerykańskiej marki Fontana Forni to nowość, która jest gwarantem wysokiej jakości przyrządzanych potraw. Przygotowany na nim chleb lub pizza przypominają te rodem z Włoch.

fontana-forni-pizza-2Piece dostępne są w różnych rozmiarach, a ich wybór zależy od naszych indywidualnych potrzeb. Do ich uniwersalnych zalet należy jednak to, że sprawdzają się idealnie podczas wypiekania pizzy, ale nie tylko. Mogą służyć również do przyrządzania pieczywa, warzyw oraz wyśmienitych mięs. Ponadto, nie potrzeba do ich używania gazu ani prądu! Gwarantem ich niepowtarzalnego smaku jest metoda opalania drewnem oraz utrzymanie odpowiedniej temperatury podczas całego procesu pieczenia. Korpus ogrodowych piecy marki Fontana Forni wykonany jest z ceramicznego materiału, który kumuluje ciepło. Opalane drewno natomiast pozwala uzyskać efekt podobny do działania promieni słonecznych. Fragmenty opiekanego ciasta lub innych potraw, są równomiernie nagrzewane, a promieniowanie podczerwone przenika wnętrze pieca, dzięki czemu są one szybciej gotowe do spożycia i uzyskują unikalny aromat.

Piękna kuchnia ogrodowa

Opalane drewnem piece Fontana Forni można zakupić w różnych modelach, rozmiarach oraz kolorystyce. Wielofunkcyjne, często są przystosowane do działania jako wędzarnia lub wok. Dzięki wysokim walorom estetycznym, pięknie prezentują się na tle domu. Piec ogrodowy można wkomponować w zestaw z kominkiem i grillem lub umieścić w obudowie metalowej, glinianej, kamiennej, w zależności od preferencji. Jeśli zależy nam, aby nasza pizza miała smak tradycyjnej i oryginalnej włoskiej kuchni, możemy skusić się na któryś z modeli oferowanych przez Fontana Forni.

fontana-forni-włoska pizza

Włoska pizza – przepis

Ciasto

Przygotowujemy: 35 g droższy, łyżeczkę cukru, soli, 35 g mąki do zaczynu i 0,4 kg mąki na ciasto, 4 łyżki oliwy z oliwy. Do wysokiej szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, łyżeczkę soli, cukru i mąki (do zaczynu). Mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na 20 min, aby ciasto urosło. Po tym czasie zaczyn dodajemy do pozostałej ilości mąki i wyrabiamy ciasto. Na końcu, do wyrobionego ciasta, dodajemy oliwy z oliwek i ugniatamy tak, by składniki połączyły się. Odstawiamy ciasto na ok. 80 min w ciepłe miejsce, np. w okolice kaloryfera.

Sos

Przygotowujemy: 400 g przecieru pomidorowego, 1-2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka oliwy, 1 ząbek czosnku, oregano, bazylię, mielony pieprz, ostrą paprykę. Przecier pomidorowy wlewamy do rondelka i dodajemy pozostałe składniki. Gotujemy go ok. 15 min na małym ogniu, aby sos był bardziej aromatyczny.

Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem i posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę. Następnie nakładamy na nią kapary, czarne oliwki, ostrą paprykę i anchois lub szynkę parmeńską z rucolą. Rozgrzewamy piec do temperatury 300°C i na kilka minut wkładamy do niego ciasto z dodatkami. Smacznego!

fontana-forni-pizza-1